26 Απριλίου, 2024

Μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη με το Δημήτρη Δανέζη

Συνέντευξη με το Δημήτρη Δανέζη

 

Ο Δημήτρης Δανέζης δραστηριοποιείται στο χώρο της μουσικής απ’ την παιδική του ηλικία. Ξεκίνησε να παίζει μπουζούκι συνοδεύοντας γνωστά ονόματα της εποχής , όπως τον ΣΤΡΑΤΟ ΚΥΠΡΙΟ, ΠΑΝΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ , ΑΝΝΑ ΧΡΥΣΑΦΗ, και πολλούς άλλους..

Στην συνέχεια τον ανακάλυψε η γνωστή τότε μάνατζερ καλλιτεχνών ΤΟΥΛΑ ΛΑΜΑΡ η οποία τον έστειλε ως τραγουδιστή στο Μπαχρέιν σε ένα απ’ τα πιο γνωστά μαγαζιά της νυχτερινής διασκέδασης..

Αργότερα πήγε Κύπρο όπου εμφανιζόταν εκεί για ένα χρόνο και στη συνέχεια πήγε στο Γκιφορν της Γερμανίας όπου για 8 χρόνια σημείωνε μεγάλη επιτυχία με την μπάντα του…

Το όνομα του ήταν πρωτοσέλιδο σε γνωστά περιοδικά και γερμανικές εφημερίδες…Είχε κάνει τρεις δισκογραφικές δουλειές…

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα έκλεισε και τον κύκλο του ως τραγουδιστής και εργάστηκε ως παραγωγός σε δισκογραφικές εταιρείες…Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες…RPN MUSIC, MELLON MUSIC, SONY…Στην πορεία δημιούργησε την ANODOS MUSIC όπου για 2 χρόνια την υπηρέτησε με σθένος και αγάπη..

Σήμερα βρίσκεται στην SDM PRODUCTION ως διευθυντής παραγωγής αλλά και ως συνθέτης.

Εμείς τον συναντήσαμε για μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη.

Δημήτρη πες μου από πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την μουσική;

Απ’ την ηλικία των 12 ετών υπήρχε το μικρόβιο μέσα μου.

Έκανες κάποιες σπουδές;

Ακριβώς…Στα 12 μου χρόνια, πήγα στην σχολή του Γιώργου Πάλλια και έμαθα μπουζούκι.

Συνεργάστηκες με αρκετούς επώνυμους της εποχής εκείνης.. ποια ήταν τα συναισθήματα που είχες;

Σίγουρα ήταν μεγάλη χαρά και τιμή, παράλληλα όμως και τεράστια ευθύνη και συνέπεια.

Είσαι ένας καλλιτέχνης που βίωσες την αναγνώριση αλλά και την αγάπη του κόσμου.. Υπάρχει κάποιο μυστικό;

Όταν  προσπαθείς να κάνεις την δουλειά σου έντιμα και με αγάπη ο κόσμος αυτό το εισπράττει και το ανταποδίδει.

Γιατί σταμάτησες απ’ το τραγούδι;

Πιστεύω ότι κάθε κύκλος που ολοκληρώνεται, πρέπει να κλείνει και να δίνει χώρο σε νέους καλλιτέχνες να ζήσουν το όνειρο τους.. Απ’ την άλλη είχα την ευκαιρία να δοκιμαστώ και σε άλλους τομείς όπως είναι η επιμέλεια παραγωγής…Για μένα αυτό είναι εξέλιξη..

Μιλώντας λοιπόν για εξέλιξη, πες μου πόσο δύσκολο είναι το τομέας της επιμέλειας μιας παραγωγής…

Όπως κάθε ξεκίνημα έχει τις δυσκολίες του, σίγουρα και αυτό το κομμάτι έχει τις δικές του απαιτήσεις ..Το σημαντικότερο είναι η ευθύνη που έχω απέναντι στους καλλιτέχνες, στους συνεργάτες μου, και τελικά στον κόσμο, να είναι η κάθε παραγωγή άρτια και να συμβαδίζει με τα ακούσματα του κοινού..

Γνωρίζω ότι γράφεις στίχο και μουσική…Αληθεύει;

Ναι είναι αλήθεια Ηλία μου ..Έχω πειραματιστεί και σε αυτό…Αυτός ο χώρος σου δίνει την δυνατότητα να βιώσεις πολλές όμορφες στιγμές…Για μένα ήταν μια επιπλέον εμπειρία.. Ωστόσο , όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά δεν μπορείς να είσαι τέλειος σε όλα…και είναι εύκολο να χάσεις το στόχο έτσι.. Για αυτό λοιπόν περιορίστηκα στην σύνθεση και στις παραγωγές. Όσον αφορά το στίχο εμπιστεύομαι απόλυτα τον συνεργάτη μου Νικόλα Καραγιάννη…Είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος και καλλιτέχνης…Έχει έναν μοναδικό τρόπο γραφής και έκφρασης που σε καθηλώνει…Πραγματικά χαρισματικός στιχουργός.

Έχεις μελοποιήσει στίχους του Νικόλα;

Βεβαίως…πάρα πολλούς. Οι στίχοι του είναι πηγή έμπνευσης για μένα…

Πως συναντήθηκαν οι καλλιτεχνικοί σας δρόμοι;

Η απάντηση που θα σου δώσω έχει μεγάλο ενδιαφέρον ..Τον ανακάλυψε η Μάρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μου είπε θέλω να δεις κάποιους στίχους.. Σημειωτέο ότι η εταιρεία δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη. Όταν είδα τους στίχους αμέσως με οδήγησαν να βάλω μουσική και εφόσον είχε συμφωνήσει και ο Νικόλας. Ξέρεις Ηλία στα χρόνια που δραστηριοποιούμαι στον χώρο αυτό, έχουν έρθει χιλιάδες στίχοι στα χέρια μου…Χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν στιχουργό που προσπαθεί για το καλύτερο, οι στίχοι που παραλάμβανα ήταν συνηθισμένοι.. Δεν είχαν αυτό το κάτι ..Ο Νικόλας έχει κάτι που τον ξεχωρίζει απ’ όλους.. Αποτυπώνει στο χαρτί όχι μόνο την ψυχή του, αλλά και την ψυχή του ακροατή…είναι πολύ σημαντικό αυτό για να αγαπηθεί ένας στίχος…Έτσι λοιπόν έγινε η έμπνευση και ο δρόμος για να δημιουργηθεί η SDM PRODUCTION…

Αναφέρθηκες Δημήτρη σε κάτι πολύ σημαντικό…είπες ότι ο Νικόλας αγγίζει την ψυχή των ακροατών.. Αυτό έχει και άλλη διάσταση εκτός της καλλιτεχνικής…θέλω να πω ότι επικοινώνησαν και μεταξύ τους οι ψυχές σας…ταίριαξαν τα χνώτα σας.. Πόσο εύκολο είναι αυτό σε έναν χώρο τόσο ανταγωνιστικό;

Δεν είναι καθόλου εύκολο Ηλία μου.. Θα έλεγα ότι είναι και σπάνιο.. Όπως πολύ σωστά είπες υπάρχει ανταγωνισμός στο χώρο και μάλιστα μεγάλος.. Εγώ νιώθω τους συνεργάτες μου κάτι παραπάνω από φίλους.. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον.. Αυτό θεωρώ την μεγαλύτερη επιτυχία.. Δεν υφίσταται ανταγωνισμός μεταξύ μας…Η επιτυχία ανήκει σε όλους..

Ανέφερε μου κάποιες επιτυχίες που έχεις γράψει με τον Νικόλα…

Έχουμε γράψει αρκετά…Θα σου αναφέρω όμως αυτά που θεωρώ εγώ τα σημαντικότερα…ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΕΛΛΑΣ.. Ένα εξαιρετικό τραγούδι που ερμηνεύτηκε απ’ τον Χρήστο Αγγελόπουλο και παρουσιάστηκε απ’ την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΟΥ τον Ιούλιο του 2020 σε μία φαντασμαγορική καλλιτεχνική εκδήλωση που διοργάνωσε στο κτήμα ΠΡΟΜΠΟΝΑ και χορογραφήθηκε απ’ τον πασίγνωστο χορογράφο ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ…Ένα τραγούδι που ακούστηκε σε Ελλάδα και Κύπρο…Φτάνει να σου πω ότι σε μια βδομάδα έφτασε τις 66000 προβολές.. Το άλλο τραγούδι που μας έφερε την επιτυχία είναι η ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΗ που ερμήνευσε ένας νέος καλλιτέχνης πραγματικά ταλαντούχος ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΗΣ…Εδώ έχω την χαρά να σου πω ότι σύντομα θα γίνει η απονομή χρυσού..

Μίλησε μου για τα μελλοντικά σας σχέδια ως εταιρεία..

Ετοιμάζουμε 3 παραγωγές …. Δεν είναι όμως η κατάλληλη στιγμή να πω πολλά …. Σίγουρα όμως θα συζητηθούν..

Τι θέλεις να ευχηθείς στους συνεργάτες σου αλλά και στους καλλιτέχνες που θέλουν να συνεργαστούν μαζί σας;

Θέλω να ευχηθώ να είμαστε πάντα ενωμένοι, να μην λείψει ποτέ η αγάπη μεταξύ μας, αλλά και για αυτό που κάνουμε…Είναι ένα όνειρο που το βιώνουμε μαζί.. η πορεία μας είναι κοινή.. Όσον αφορά τους καλλιτέχνες που επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας να μην διστάσουν να το κάνουν , γιατί πρώτον πρέπει να κυνηγήσουν το όνειρο τους αν θέλουν να το ζήσουν και δεύτερον θα βρουν μια οικογένεια που θα τους στηρίξει σε αυτό το ταξίδι τους..

Τα όνειρα πρέπει να γίνονται πραγματικότητα για να μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργια..

 

Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη για αυτή την εκ βαθέων συζήτηση..

Εγώ σ’ ευχαριστώ Ηλία μου για αυτή την όμορφη και ειλικρινή συνεργασία μας..