19 Μαρτίου, 2024

«Καταπέλτης» η εισαγγελέας για τον Αναγνωστόπουλο: Σταμάτησε μόνο όταν πέτυχε το σκοπό του

«Καταπέλτης» η εισαγγελέας για τον Αναγνωστόπουλο: Σταμάτησε μόνο όταν πέτυχε το σκοπό του

«Να κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», ζήτησε η εισαγγελέας – «Κοίμισε το παιδί και ανέβηκε να σκοτώσει, θεία δίκη ότι δεν έβγαλε το ρολόι της Καρολάιν» – «Ο φόνος έγινε δια ασήμαντον αφορμή»

«Κόλαφος» είναι η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος δολοφόνησε τη σύζυγό του Καρολάιν Κράουτς στις 11 Μαΐου του 2021 στα Γλυκά Νερά. «Ο φόνος έγινε δια ασήμαντον αφορμή», είπε η εισαγγελέας για τον κατηγορούμενο και επισήμανε πως ο 33χρονος κατέστησε το παιδί του μέρος της σκηνής του εγκλήματος, ώστε να φύγει η προσοχή των αστυνομικών από εκείνον, όταν μπήκαν στη μεζονέτα του ζευγαριού. «Τα γεγονότα είναι αυταπόδεικτα, εκκωφαντικά και δεν αφήνουν περιθώριο ότι ο κατηγορούμενος είναι αυτουργός των πράξεων που του αποδόθηκαν» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο κατηγορούμενος σταμάτησε μόνο όταν πέτυχε το σκοπό του. Όταν ξεκίνησε να φράσσει τις αεροφόρους οδούς, ένιωθε το αίσθημα της αγωνίας και της ασφυξίας του θύματος. Μπροστά στα μάτια του εξελίχθηκαν τα ασφυκτικά συμπτώματα. Στα τρία λεπτά η νέκρωση του εγκέφαλου,κ στα πέντε το τέλος της ζωής. Είχε χρόνο να κάνει πίσω, είναι μεγάλος χρόνος το ένα λεπτό αν ήθελε να αναστρέψει κάτι. Στον κατηγορούμενοδεν λειτούργησε καμία αναστολή. Η περιγραφή του κατηγορουμένου ουσιαστικά ήταν κατασκευασμένη στη δική του εκδοχή για να ενισχύσει την εκδοχή του περί λάθους. Είπε για εναγκαλισμό, όχι εύστοχος όρος μόνο αν δεχθούμε ότι ήταν ένας εναγκαλισμός θανάτου. Μας είπε ότι σταμάτησε όταν ένιωσε ότι ήταν λιπόθυμη. Την πλάκωσε με όλο του το σώμα για να διασφαλίσει ότι δεν θα αντιδράσει. Η Καρολάιν δεν ήταν όρθια και δεν κινούνταν στο χώρο, η κίνηση που καταγράφηκε στο ρoλόι της ήταν από την κίνηση των χεριών της. Ένιωθε κάθε στιγμή ότι βρισκόταν σε επιθανάτια αγωνία. Σταμάτησε μόνο όταν πέτυχε τον σκοπό του. Δεν έκανε τίποτα για να αντιστρέψει την κατάσταση. Ευτυχώς ο κατηγορούμενος δεν σκέφτηκε να αφαιρέσει το έξυπνο ρολόι από το χέρι της Καρολάιν και αυτό είναι θεία δίκη. Η ιατροδικαστής κ. Σπηλιοπούλου είπε ότι το άτομο βρίσκονταν σε κατάσταση μεγάλου στρες. Όλο αυτό λειτούργησε έξι λεπτά. Κατά την ιατροδικαστή ο θάνατος ήταν αγωνιώδης και ακαριαίος».

Να απορριφθεί το αίτημα για βρασμό

Η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα του κατηγορούμενου ότι τέλεσε το έγκλημα εν βρασμώ ψυχικής ορμής. Η εισαγγελέας ανέφερε: «… Ο κατηγορούμενος δυναμίτισε την υπερασπιστική του γραμμή. Δυσκολεύτηκε πολύ να περιγράψει μια κατάσταση που να αποδεικνύει υπερδιέγερση. Αρκέστηκε στο να επιρρίψει ευθύνες στο θύμα, μίλησε για εξάρσεις θυμού της Καρολάιν. Είπε εκείνο το βράδυ, το θύμα απώθησε το μωρό στο λίκνο. Είπε ότι αυτό τον κινητοποίησε. Του ζητήθηκε να μας πει γιατί ωθήθηκε στην απώλεια διαύγειας. Δεν περιέγραψε όμως κάτι βίαιο. Ο μηχανισμός του θανάτου έλαβε χώρα ενώ το θύμα κοιμόταν. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος έκανε την αυτοκριτική του ως σύζυγος. Πραγματικά με όλο το σεβασμό στη θέση του, πολλές φορές αναρωτήθηκα κατά την απολογία του, αν καταλάβαινε αν έχει επαφή με το περιβάλλον και αν καταλαβαίνει τι λέει. Επιμήκυνε την απολογία του επί ώρες για να φτάσει στο έγκλημα, για να μας πείσει ότι κάτι απρόσμενο έγινε εκείνο τα βράδυ και κατέληξε σε αυτό το τέλος. Καθώς ο χρόνος περνούσε είναι απορίας άξιον πως εξακολουθούσε να έχει θυμό και γιατί συνεχώς ζητούσε συγγνώμη από το θύμα που κοιμόταν. Τα απέδωσε όλα σε σπασμωδικές κινήσεις ακόμη και το δέσιμο των χεριών του θύματος πισθάγκωνα. Δεν μπορούσε βάσιμα να ισχυριστεί ότι ήταν επικίνδυνη η Καρολάιν για το μωρό. Μας μίλησε για αδέξια κίνηση της μητέρας προς το μωρό χωρίς καμία σκοπιμότητα. Όμως ο ίδιος μας έλεγε ότι ήταν υπεροχή μητέρα, γενναία και ώριμη. Επομένως πού καταλήγουμε; Διατυπώνω τη σκέψη ότι φόνος έγινε για ασήμαντη αφορμή. Ο ίδιος πολύ καλά στο βάθος της ψυχής του γνωρίζει ότι δεν υπήρχε καμία προφανής αιτία. Κοίμισε το παιδί στον καναπέ και ανέβηκε να σκοτώσει. Ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει. Όλα αυτά που είπε ότι τράβαγε τα μαλλιά του και έκλαιγε δεν συνάδει με τις καταθέσεις των αστυνομικών ούτε με τη δολοφονία του σκυλιού. Έχω την εικόνα ενός ανθρώπου που δεν έχει την αίσθηση της συντριβής. Ακόμη και το επιχείρημα ότι σκότωσε θολωμένος καταρρίπτεται από το ότι ο ίδιος εναπόθεσε στο σώμα της νεκρής μάνας το παιδί. Είχε επίγνωση της αδιανόητης σκληρότητάς του. Ήθελε να καταστήσει το παιδί μέρος του σκηνικού του φόνου. Για να παραμείνει εκείνος αλώβητος από την αστυνομική διαδικασία που ακολουθούσε. Η βία που ασκήθηκε ήταν τέτοια που της παραμόρφωσε το πρόσωπο. Το ζώο βασανίστηκε όσο και η κοπέλα».

«Να κριθεί ένοχος, τέλεσε τα εγκλήματα που κατηγορείται»

«Να κριθεί ένοχος, τέλεσε τα εγκλήματα που κατηγορείται. Να απορριφθεί ότι τέλεσε την ανθρωποκτονία σε κατάσταση βρασμού. Όλη αυτή η υπόθεση ενέχει τα στοιχεία της τραγωδίας. Σίγουρα θα αποδοθεί Δικαιοσύνη αλλά δεν θα υπάρξει ηθική δικαίωση για τα θύματα που ζουν. Για το παιδί κυρίως και την μητέρα της Καρολάιν. Τα τραύματα είναι βαθιά. Το πρόσωπο της Καρολάιν θα στοιχειώνει τη ζωή του…. Αν ένας άνθρωπος καταλάβαινε το βάρος του τι έχει διαπράξει. Θα σιωπούσε και θα αναλάμβανε την ευθύνη. Ζήτησε συγνώμη. Εγώ θα πω ότι η ανθρωποκτονία με πρόθεση υπερβαίνει τα όρια της Δικαιοσύνης… Τώρα είναι αντιμέτωπος με το Θεό, από τον οποίο ο ίδιος ζήτησε συγνώμη». Με αυτά τα λόγια η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας Ευγενία Σταθουλοπούλου, ολοκλήρωσε την αγόρευση της στη δίκη για τη δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς με κατηγορούμενο τον 33χρονο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κακοποίηση ζώου. Ακόμη ζήτησε ενοχή του 33χρονου και για τα πλημμελήματα της ψευδούς καταγγελίας (επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του) και για ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση. Παράλληλα, ζήτησε να απορριφθεί ο ισχυρισμός του ότι τέλεσε το έγκλημα εν βρασμώ ψυχικής ορμής.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της αγόρευσης της, η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στην κατάθεση της συμβούλου ψυχικής υγείας Ελένης Μυλωνοπούλου την οποία η υπεράσπιση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου έχει ζητήσει να μη ληφθεί υπόψη, ένα ζήτημα για το οποίο θα αποφανθεί σήμερα με απόφασή του το δικαστήριο.

Για το θέμα αυτό η εισαγγελέας είπε: «Η μαρτυρία της Ελένης Μυλωνοπούλου περιέχει γεγονότα που και ο ίδιος επιβεβαίωσε. Δεν κατέθεσε επιστημονική άποψη ως ειδική μάρτυρας. Αναφέρθηκε στην επαφή της και ότι είχε αποκομίσει από το ζευγάρι. Η μαρτυρία της θα αξιολογηθεί όπως και οι υπόλοιπες καταθέσεις. Οι δικαστές ακολουθούν τη συνείδηση τους».

Σε ό,τι αφορά στη δολοφονία του σκυλιού της οικογένειάς του, της Ρόξυ, από τον κατηγορούμενο ώστε να φανεί πιστευτή η εκδοχή της ληστείας που προέβαλλε, η κ. Σταθουλοπούλου ανέφερε: «Ο κατηγορούμενος οργανώθηκε ταχύτατα και σκότωσε το σκυλί με αδιανόητη σκληρότητα. Το ζώο βασανίστηκε όπως και η κοπέλα, φάνηκε η προσπάθεια του να σωθεί χωρίς να τα καταφέρει. Ήταν κάτι σημαντικό για την Κάρολαιν. Όσο κι αν λέει ότι αγαπούσε το ζώο όπως η Κάρολαιν, αυτό δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Ήταν ένα από τα ζητήματα που τον πρόδωσαν. Κανείς ληστής δεν χάνει χρόνο για να σκοτώσει έτσι τελετουργικά το σκυλί. Το κρέμασμα παραπέμπει είτε σε μαφία -εγώ αυτό σκέφτηκα αρχικά όταν τα έβλεπα στην τηλεόραση – είτε στον ίδιο, δεν υπήρχε τρίτη λύση. Μας είπε πόσο αγαπούσε τα ζώα και την κρέμασε έτσι, είναι ακραίος κυνισμός ή σχάση προσωπικότητας; Ένας ψυχίατρος θα μπορούσε να μας πει».

Τέλος, για τις δυο πλημμεληματικές (κατηγορίες ψεύδη κατάθεση και ψεύδη καταμήνυση) που ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει η εισαγγελέας στην πρότασή της ανέφερε: «Ο κατηγορούμενος κατέθεσε αρχικά ψευδώς το συνέβη μέσα στο σπίτι. Αν και από μάρτυρας άλλαξε στη συνέχεια ιδιότητα και έγινε ύποπτος. Ο δράστης προσπαθούσε να επιτύχει τη συγκάλυψη των εγκλημάτων του. Ο στόχος του ήταν η παραπλάνηση των διωκτικών αρχών. Κέρδισε 37 ημέρες. Αν υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα εγκλήματα είναι ότι ο κατηγορούμενος υποτιμά τη νοημοσύνη των άλλων. Έφτιαξε ένα σκηνικό, άσκησε ασυλλόγιστη και υπέρμετρη βία προσπαθώντας να μας πείσει ότι οι άγριοι ληστές προκάλεσαν ασφυκτικό θάνατο στο θύμα επειδή αντιστάθηκε ενώ τους είχε δώσει χρήματα».

Αυτή την ώρα στο δικαστήριο αγορεύουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής. Εντός της ημέρας θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.