20 Απριλίου, 2024

Καίτη Γαρμπή: Πώς πετσόκοψε τη Dua Lipa για τη «Μεγάλη Αλβανία». Λατρεία στο Twitter [φωτο]

Τι απάντησε στη Dua Lipa για τη «Μεγάλη Αλβανία» η Καίτη Γαρμπή;

H Dua Lipa σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις ήδη, είναι παιδί μεταναστών από το Κόσοβο, ζει στη Βρετανία και από εκεί ξεκίνησε την επιτυχημένη της καριέρα στην pop.

Πρόσφατα μοιράστηκε μέσω Twitter μία εικόνα που δείχνει τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας». Στον χάρτη φαίνεται η Αλβανία με προσαρτημένα μεγάλα τμήματα της Σερβίας και της Ελλάδας.

Οι απαντήσεις που δέχτηκε, πολλές. Η καλύτερη, ήταν αδιαμφισβήτητα εκείνη που της έδωσε μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter η Καίτη Γαρμπή.

«Αυ-τό-χθο-νας, ουσιαστικό (για τον κάτοικο ενος τόπου). Γηγενής και όχι απόγονος μεταναστών ή εποίκων», έγραψε η Dua Lipa στο Twitter. Η Καίτη Γαρμπή το σκέφτηκε, το ζύγισε και αποφάσισε να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

«Αν-ι-στό-ρη-το», επίθετο. Αυτό που δεν είναι συνεπές με την ιστορία ή με την ιστορική ανάλυση», έγραψε η Καίτη Γαρμπή. Η τραγουδίστρια που έχει δημιουργήσει έναν από τους πιο ενεργούς, ευφυείς και feelgood λογαριασμούς στο Twitter, όπως ήταν επόμενο γνώρισε την αποθέωση από τους followers της.

Ακολουθούν τα πιο χαρακτηριστικά tweets.



Ο χάρτης αυτός είχε εμφανιστεί και ως πανό το 2014 πάνω από τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι. Θεωρείται ότι απεικονίζει μια εθνικιστική ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», μιας ιδέας που προωθεί την ενοποίηση όλων των εδαφών επί των Βαλκανίων όπου ζει μεγάλος αλβανικός πληθυσμός.

Ωστόσο η μόνη φορά που υπήρχε διευρυμένη Αλβανία στη σύγχρονη ιστορία ήταν ως υποτελές κράτος της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κάπως έτσι το σύμβολο αυτό εκτός από τον εθνικισμό θεωρείται ότι δείχνει συμπάθεια και προς τον φασισμό.

Άλλοι χρήστες του Twitter υπερασπίστηκαν τη Dua Lipa σημειώνοντας ότι το tweet της απευθύνεται στην ακροδεξιά προπαγάνδα που θέλει να παρουσιάζει τους αλβανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων ως μη αυτόχθονες και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Αλβανών από το Κόσοβο.

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως, ότι η απάντηση που της δόθηκε από την Καίτη Γαρμπή ήταν μάλλον η πιο επιτυχημένη. Η Καίτη Γαρμπή χρησιμοποιεί το Twitter όπως όλοι μας. Για να σχολιάσει τα τεκταινόμενα της επικαιρότητας. Για να τοποθετηθεί καμιά φορά σε ζητήματα κοινωνικά ή για να διασκεδάσει απλώς.

Και αποδεικνύεται σε μία από τις πιο ωραίες μορφές του Twitter. Είναι η Καίτη που αγαπούσες κι εσύ κι εγώ και όλοι μας. Και τη χειροκροτούμε κάθε φορά.