Η κατάρα του Τιτανικού «ζωντανεύει» ξανά: «Eίμαι ευλογημένη με κακή τύχη!» – Η ιστορία της «Άτυχης Μούμιας» και οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες επιζώντων
«Το φάντασμα του Τιτανικού: Η εκδίκηση της μούμιας Hoodoo ακολούθησε τον άνθρωπο που έγραψε την ιστορία της» – Τις φήμες ενίσχυσαν και τα αιγυπτιακά αντικείμενα που βρέθηκαν στο πλοίο
Η κατάρα του Τιτανικού «ζωντανεύει» ξανά με αφορφή την εξαφάνιση του υποβρυχίου στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ήταν το μακρινό 1912 όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε και περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Την ίδια στιγμή, απαισιόδοξος για την έκβαση της επιχείρησης εντοπισμού και διάσωσης του βαθυσκάφους Titan με τους πέντε επιβαίνοντες που σταμάτησε να επικοινωνεί με το «μητρικό» σκάφος ενώ κατέβαινε στο ναυάγιο του Τιτανικού την Κυριακή, εμφανίστηκε μιλώντας στο Open ο Κώστας Θωκταρίδης.
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά ναυάγια στον κόσμο που μνημονεύτεται μέχρι και σήμερα. Το πλοίο βυθίστηκε αφού προσέκρουσε σε παγόβουνο κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού, αλλά μήπως υπάρχει άλλος λόγος πίσω από την τραγική έκβαση του ταξιδιού;
Οι φήμες για «κατάρα» στον Τιτανικό κυκλοφορούν για περισσότερα από 100 χρόνια και τώρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για το χαμένο υποβρύχιο «Titan» με τους πέντε επιβαίνοντες, οι ισχυρισμοί αυτοί έρχονται εκ νέου στην επιφάνεια.
Ο Γουίλιαμ Στεντ, ένας Βρετανός δημοσιογράφος και εκδότης, ήταν επιβάτης της πρώτης θέσης του πλοίου και ενώ βρισκόταν στο πλοίο διασκέδαζε τους άλλους επισκέπτες μοιραζόμενος ιστορίες για τη δουλειά του. Όπως αναφέρει η Mirror, για χρόνια κατέγραφε «αιγυπτιακές κατάρες» και έγραφε για «νεκροταφεία ιθαγενών της Αμερικής» και ισχυριζόταν ότι μια μούμια προκαλούσε καταστροφές στο Λονδίνο.
Αρκετοί επιζώντες δήλωσαν αργότερα ότι άκουσαν τον Στεντ να μοιράζεται ιστορίες για μια «κατάρα μούμιας», και η είδηση της ιστορίας έφτασε πίσω στην Washington Post, η οποία έγραψε στο πρωτοσέλιδό της: «Το φάντασμα του Τιτανικού: Η εκδίκηση της μούμιας Hoodoo ακολούθησε τον άνθρωπο που έγραψε την ιστορία της».
Τις φήμες ενίσχυσαν και τα αιγυπτιακά αντικείμενα που βρέθηκαν στο πλοίο, ωστόσο ο Πολ Μπερνς, αντιπρόεδρος και έφορος του Titanic Museum Attractions στο Μιζούρι και το Τενεσί, δήλωσε ότι η επιζών Μάργκαρετ Μπράουν είχε τα ιστορικά αντικείμενα μαζί της, καθώς επρόκειτο να τα παραδώσει σε ένα μουσείο στο Ντένβερ.
Μια άλλη εκδοχή της ιστορίας αναφέρει ότι η μούμια βρισκόταν στο πλοίο, καθώς το Βρετανικό Μουσείο την είχε πουλήσει σε έναν Αμερικανό που την έστελνε στην πατρίδα του.
Η ιστορία της «Άτυχης Μούμιας»
Όμως, όπως αναφέρει το History Channel, στην πραγματικότητα, η λεγόμενη «Άτυχη Μούμια» βρίσκεται ακόμα και σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Η Άτυχη Μούμια χρονολογείται από το 1900 και ο δημοσιογράφος Bertram Fletcher Robinson πέρασε μήνες ερευνώντας τους ισχυρισμούς ότι ήταν καταραμένη. Αλλά πριν προλάβει να δημοσιεύσει το έργο του, πέθανε μυστηριωδώς.
Ο συγγραφέας του Sherlock Holmes Sir Arthur Conan Doyle θεώρησε ότι ο θάνατος του κ. Robinson ήταν μια απίθανη σύμπτωση, και αργότερα έγραψε: «Προκλήθηκε από αιγυπτιακά “στοιχειά” που φύλαγαν μια γυναικεία μούμια, επειδή ο κ. Robinson είχε αρχίσει να ερευνά τις ιστορίες για την κακία της μούμιας. Η άμεση αιτία θανάτου ήταν ο τυφοειδής πυρετός, αλλά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να δράσουν τα στοιχειώδη που φύλαγαν τη μούμια».
Πιστεύεται ότι το έργο του Ρόμπινσον ενέπνευσε τον Στεντ, ο οποίος είχε προσκληθεί προσωπικά στον Τιτανικό από τον William Howard Taft, τον 27ο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Μετά το ναυάγιο, μια επιζήσασα, η Μάρτζορι Ντάτον ισχυρίστηκε ότι η ζωή της ήταν καταραμένη. Το 1912 ήταν μόλις οκτώ ετών και ταξίδευε ως επιβάτης δεύτερης θέσης με τον πατέρα της.
Είπε: «Ο πατέρας μου πνίγηκε παίρνοντας μαζί του τον εγκόσμιο πλούτο μας. Από τότε είμαι ευλογημένη με κακή τύχη και συχνά αναρωτιέμαι αν θα μου δώσει ποτέ μια ευκαιρία, αλλά φαίνεται ότι είναι η μοίρα μου… Νομίζω ότι το όνομά μου δημοσιεύτηκε εκείνη την εποχή ως πνιγμένη».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί άνθρωποι που επέζησαν υπέφεραν από ενοχές αφού κατάφεραν να σωθούν όταν βυθίστηκε ο Τιτανικός, καθώς τόσοι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.