1 Μαΐου, 2024

Επεισόδια στου Ρέντη: Στο μικροσκόπιο ακόμη 45 άτομα – Τι κατέθεσε ο αδερφός του 18χρονου προφυλακισθέντα

Ανοίγει η βεντάλια των ερευνών για τα επεισόδια στου Ρέντη στα οποία τραυματίστηκε βαρύτατα ένας 31χρονος αστυνομικός. Μετά τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων στα οποία οι ερευνητές εντόπισαν σε εκτοξευτήρα φωτοβολίδας αποτυπώματα, ίχνη πυρίτιδας και DNAτου 16χρονου αδερφού του 18χρονου δράστη, ένα ακόμη πρόσωπο μπαίνει το μικροσκόπιο των ερευνών. Την ίδια στιγμή ήρθε στο φως η κατάθεση του αδερφού του 18χρονου, ο οποίος ταυτοποιήθηκε για συμμετοχή στα επεισόδια. Ο ίδιος φέρεται να κατέθεσε πως «έπιασε τη ναυτική φωτοβολίδα, αλλά δεν την πέταξε στον αστυνομικό».

Το νέο πρόσωπο που μπήκε στο κάδρο και τα 45 άτομα που εξετάζονται

Ειδικότερα, εντοπίστηκαν αποτυπώματα και πυρίτιδα βρέθηκαν σε κατασχεμένα αντικείμενα τα οποία ταυτοποιούνται με έναν 26χρονο. Ο ίδιος μέσω της συνηγόρου του αρνείται κάθε εμπλοκή ενώ υποστηρίζει πως δεν ήταν στο γήπεδο την ώρα των επεισοδίων. Ο 26χρονος επίσης, γνωρίζει τον 18χρονο αλλά όπως υποστήριξε δεν πήγαν μαζί και ούτε συναντήθηκαν ποτέ το μοιραίο βράδυ.

Πάντως, στο μικροσκόπιο των αρχών μπαίνουν συνεχώς και νέα άτομα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τηλεόραση του OPEN και την Μίνα Καραμήτρου, στον κατάλογο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 45 ονόματα. Ο κατάλογος έχει σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια και μάλιστα οι αστυνομικοί ζητούν αυτά τα ονόματα να εξεταστούν για DNA, αποτυπώματα και πυρίτιδα και αν ταυτοποιείται με τα κατασχεμένα αντικείμενα που έχουν οι αρχές στα χέρια τους. Τα 45 άτομα ήταν ανάμεσα στους 424 προσαχθέντες και που έχουν δώσει DNA και αποτυπώματα αλλά και ότι έχουν απασχολήσει τις αρχές για υποθέσεις βίας και παλιότερα.

ην ίδια ώρα έχουν προχωρήσει και οι ταυτοποιήσεις ατόμων που βρίσκονται στις κερκίδες από βιντεοληπτικό υλικό. Μάλιστα οι αρχές έχουν ανοίξει και παλιότερες υποθέσεις χουλιγκανισμού που έχουν μείνει ορφανές.

Στο εργαστήριο το κινητό του 18χρονου

Το κινητό τηλέφωνο του 18χρονου έχει σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας, όπου θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν στοιχεία ενώ έχει ήδη ζητηθεί άρση απορρήτου των επικοινωνιών που είχε.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA, οι αρχές έχουν στην κατοχή τους το όνομα και το επώνυμο του «ενορχηστρωτή» της επίθεσης στους αστυνομικούς των ΜΑΤ, έξω από το κλειστό του Ρέντη, και εκτιμάται πως μέσα στις επόμενες ώρες ενδεχομένως να προχωρήσουν και στην προσαγωγή του. Πρόκειται για άτομο γύρω στα 30 και μάλιστα είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια περιστατικά.

Το πρόσωπο αυτό φαίνεται πως έβρισκε άτομα στον περίγυρό του, το οικογενειακό, συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του και είναι κυρίως τα παιδιά ήταν μικρής ηλικίας και τους καθοδηγούσε για τα επεισόδια.

Τι είπε στην απολογία του ο 18χρονος συλληφθέντας

Υπενθυμίζεται πως ο 18χρονος φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι είχε πάει στο γήπεδο με φίλους και τον αδελφό του όταν κάποια στιγμή είδε πολύ κόσμο να βγαίνει προς τα έξω και από περιέργεια βγήκε και ο ίδιος όπου τον πλησίασε ένα άτομο με κουκούλα fullface και μακριά γένια και του έδωσε μια φωτοβολίδα λέγοντάς του να την πετάξει. Τόνισε ότι το συγκεκριμένο άτομο του έδειξε πώς λειτουργεί, αλλά όταν την άνοιξε τού έπιασε το χέρι και η φωτοβολίδα έφυγε προς τα κάτω στο έδαφος, έκανε γκελ μπροστά του και πήγε προς την κατεύθυνση του αστυνομικού. Μάλιστα είπε ότι εκείνη την ώρα είδε και άλλη μια φωτοβολίδα να κατευθύνεται προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο 18χρονος φέρεται να ανέφερε, επίσης, ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει άλλη φορά τέτοιου είδους βεγγαλικό και πρόθεσή του δεν ήταν να την πετάξει εναντίον του αστυνομικού. Σημειώνεται ότι ο συλληφθείς κατηγορείται για ηθική αυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, για έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, διατάραξη οικιακής ειρήνης και για κατοχή βεγγαλικών, ενώ όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

Τι κατέθεσε ο αδερφός του προφυλακισθέντα

Σημειώνεται πως για συμμετοχή στα επεισόδια έχει ταυτοποιηθεί και ο 16χρονος αδερφός του κατηγορούμενου. Η ΕΛΑΣ ταυτοποίησε το DNA του 16χρονου σε κομμάτι εκτοξευτήρα ναυτικής φωτοβολίδας, που χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση στους αστυνομικούς. Επιπρόσθετα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εντοπίστηκε και πυρίτιδα στα χέρια του 16χρονου.

Ο16χρονος αδερφός του προφυλακισθέντα κατηγορούμενου φέρεται να κατέθεσε σύμφωνα με το STAR πως έπιασε τη ναυτική φωτοβολίδα, αλλά δεν την εκτόξευσε.

«Την στιγμή που βγήκα να φωνάξω τον αδερφό μου να γυρίσει πίσω και να μην πάει στα επεισόδια, κάποιος που δεν γνωρίζω μου έδωσε μια φωτοβολίδα. Ρώτησα τι είναι και μου είπε πάμε να την πετάξουμε. Την άφησα από τα χέρια μου και ξαναμπήκα στο γήπεδο». Φέρεται δε να επιμένει ότι δεν συμμετείχε στα επεισόδια στου Ρέντη και πως η επαφή του με την φωτοβολίδα ήταν μόνο για ελάχιστα λεπτά.

Σε κρίσιμη ακόμα κατάσταση ο αστυνομικός μετά τον ακρωτηριασμό

Σημειώνεται πως ο 31χρονος αστυνομικός που δέχτηκε την επίθεση με την φωτοβολίδα νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Νίκαιας.

Οι γιατροί έκριναν αναγκαίο να του ακρωτηριάσουν το αριστερό του άκρο.