1 Μαΐου, 2024

Η αγορά του αιώνα για την Turkish Airlines: Παρήγγειλε 355 αεροσκάφη Airbus – Άνω των 40 δισ. δολαρίων η αξία τους

Η Turkish Airlines ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αποφάσισε να αγοράσει περισσότερα από 200 αεροσκάφη Airbus – με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα από 100 ακόμη – κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς επιδιώκει να γίνει ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας στον κόσμο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Turkish Airlines, Billal Eksi, ανέφερε σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το σύνολο της παραγγελίας θα μπορούσε δυνητικά να ανέλθει σε 355 αεροσκάφη.

Η συμφωνία θα είναι μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου και θα επεκτείνει σημαντικά τον υπάρχοντα στόλο του τουρκικού αερομεταφορέα που αποτελείται από 439 αεροσκάφη.

«Εύχομαι καλή τύχη στη χώρα μας και στην εταιρεία μας», δήλωσε ο Eksi. Η Turkish Airlines ανέφερε σε ξεχωριστή εταιρική ανακοίνωση ότι οι αγορές θα γίνουν στο πλαίσιο του «στρατηγικού της σχεδίου» για την περίοδο 2023-2033.

Turkish Airlines with the Friday splash: firm orders for 220 Airbus aircraft + options.

🔴 150 A321neo
🔴 50 A350-900
🔴 15 A350-1000
🔴 5 A350F

Turkish now has 504 aircraft on order from Airbus. The airline currently has a fleet of 16 A350-900s and 42 A321neos. pic.twitter.com/cihjHLW2K9

— Flightradar24 (@flightradar24) December 15, 2023

Αλλά η αεροπορική εταιρεία και η Airbus διέφεραν ελαφρώς σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, σύμφωνα με το γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η δήλωση της Turkish Airlines ανέφερε ότι είχε κάνει σταθερές παραγγελίες για 230 αεροσκάφη και είχε τοποθετήσει δικαιώματα αγοράς για επιπλέον 125 αεροσκάφη.

Η Airbus δήλωσε ότι ο αριθμός 230 περιλάμβανε 10 αεροσκάφη που η Turkish Airlines είχε παραγγείλει τον Σεπτέμβριο και έτσι κάλυπτε μόνο 220 νέα αεροσκάφη.

Η επιβεβαιωμένη αγορά παραγγελιών της αεροπορικής εταιρείας – η οποία περιλαμβάνει 150 αεροσκάφη A321 NEO και 60 αεροσκάφη ευρείας ατράκτου A350-900 – έχει τιμή καταλόγου άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Λίγες συμφωνίες κοστίζουν την πραγματική τους τιμή, επειδή οι κατασκευαστές αεροσκαφών κάνουν εκπτώσεις για μαζικές παραγγελίες.

Κερδισμένη και η Βρετανία

Ο υφιστάμενος στόλος του τουρκικού αερομεταφορέα μοιράζεται εξίσου μεταξύ αεροσκαφών Airbus και Boeing. Η νέα παραγγελία δίνει τεράστια ώθηση στον ευρωπαϊκό γίγαντα της αεροδιαστημικής στον αγώνα του για παγκόσμια κυριαρχία με τον αντίπαλό του στις ΗΠΑ.

«Αυτή η παραγγελία για τα αεροσκάφη τελευταίας γενιάς είναι μια απόδειξη του τολμηρού οράματος της Turkish Airlines», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το στέλεχος της Airbus Christian Scherer.

Η Turkish Airlines εδρεύει στο νεόκτιστο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και πραγματοποιεί πτήσεις σε 120 χώρες.  Η Turkish Airlines δήλωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης μια ξεχωριστή παραγγελία για την Rolls-Royce για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και ανταλλακτικών για τους κινητήρες των αεροσκαφών A350.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η συμφωνία της Παρασκευής περιλαμβάνει 70 αεροσκάφη με κινητήρες της Rolls-Royce.

«Αυτή η συμφωνία-ορόσημο μεταξύ της Turkish Airlines, της Airbus και της Rolls-Royce αποδεικνύει ότι ο ουρανός είναι το όριο για τον ακμάζοντα αεροδιαστημικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.