23 Απριλίου, 2024

Εν αναμονή των ανακοινώσεων Μητσοτάκη για τους αγρότες: Τα δύο μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Tην Παρασκευή από τη Βουλή οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τους αγρότες

Μέτρα για τους αγρότες θα ανακοινώσει την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση για τη Θεσσαλία που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και θα ξεδιπλώσει τα σχέδια της Κυβέρνησης για την πληγείσα περιοχή.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η δημοσιογράφος Σοφία Φασουλάκη, στο κεντρικό δελτίο του OPEN θα υπάρξουν ενισχύσεις, πάντοτε στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών, όπως διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δυο είναι τα σενάρια που έχουν πέσει στο οικονομικό επιτελείο. Το κόστος της ενέργειας και τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στην ηλεκτρική ενέργεια και το κόστος στο πετρέλαιο κίνησης.

Φυσικά τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα, ενώ απελευθερώνονται 1 εκ. στρέμματα για να παραδοθούν στους Έλληνες αγρότες για καλλιέργεια, κατά παρέκκλιση των ευρωπαϊκών κανόνων.

Αυτό εκτιμάται από την κυβέρνηση πως μπορεί να δώσει μια ανάσα και να αποσυμπιέσει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

13,5 δισ. ευρώ ως άμεσες ενισχύσεις από την Ευρώπη

Στήριξη στους αγρότες αναμένεται και από την Ευρώπη, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε δηλώσεις του. Συγκεκριμένα τα επόμενα 4 χρόνια θα δοθούν 13,5 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, μόνο στους Έλληνες αγρότες για την πράσινη μετάβαση στις καλλιέργειές τους. Πρόκειται για άλλη μια εξέλιξη η οποία ίσως αποκλιμακώσει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή με τις μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Καζάνι που «βράζει» Ευρώπη και αγρότες

Yπενθυμίζεται ότι παρά τις παραχωρήσεις των Βρυξελλών, όπου συνεδρίασαν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες, ο θυμός των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δείχνει να υποχωρεί, ωστόσο στη Γαλλία υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Σε κάθε περίπτωση οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε πολλές χώρες.

Πολυπλοκότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πολύ χαμηλά εισοδήματα, πληθωρισμός, ανταγωνισμός από το εξωτερικό κυρίως από ουκρανικά προϊόντα, εκτόξευση της τιμής των καυσίμων: τα αιτήματα των αγροτών στη Γαλλία απαντώνται και στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη δυσαρέσκεια των αγροτών.

Αγρότες εκτόξευσαν αυγά και πέτρες στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν την Πέμπτη, όταν αγρότες εκτόξευσαν αυγά και πέτρες εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ανάβοντας φωτιές κοντά στο κτίριο και ρίχνοντας πυροτεχνήματα για να ασκήσουν πίεση στους ηγέτες, από τους οποίους ζητούν να κάνουν περισσότερα για να τους βοηθήσουν με τους φόρους και τα αυξανόμενα κόστη.

Διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν τους φράκτες που είχε υψώσει η αστυνομία μπροστά από το κοινοβούλιο -λίγα τετράγωνα από το χώρο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής-, όμως οι αστυνομικοί τους απώθησαν με εκτοξευτήρες νερού. Οι αστυνομικοί έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων.

Τοπικός αξιωματούχος είπε ότι ένα άγαλμα στην πλατεία κοντά στο κοινοβούλιο, στην οποία συγκεντρώθηκαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, υπέστη ζημιές.

Μείζονες οδικές αρτηρίες στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλείστηκαν από περίπου 1.300 τρακτέρ, σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας. Αγρότες από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν επίσης στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Αντιδρούν οι αγρότες και στην Πορτογαλία

Εκατοντάδες Πορτογάλοι αγρότες ενώθηκαν με το κίνημα διαμαρτυρίας των Ευρωπαίων συναδέλφων τους, διεκδικώντας την «αναγνώριση της αξίας» της δραστηριότητάς τους και απέκλεισαν το πρωί πολλούς οδικούς άξονες μεταξύ των οποίων δύο αυτοκινητοδρόμους προς τα σύνορα με την Ισπανία.

«Δυσκολευόμαστε πολύ να επιβιώσουμε», δήλωσε στο AFP o Ρούι Σούζα, 58 ετών, που συμμετείχε σε συγκέντρωση δεκάδων αγροτών στην Γκολεγκά, στο κέντρο της χώρας.

«Οι αγρότες δυσκολεύονται πολύ να ζήσουν. Πουλούν τα προϊόντα τους για μερικά σεντ και τα καταστήματα κάνουν περιουσίες», σχολίασε ο Ραμίρο Καρβάλιο Άλβες, ένας 48χρονος οικοδόμος που αποκλείστηκε πίσω από τα τρακτέρ.

Γύρω στις 11:00 ώρα Ελλάδας δύο αυτοκινητόδρομοι παρέμεναν αποκλεισμένοι και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κοντά στα σύνορα με την Ισπανία στο ύψος του Βιλάρ Φορμόζο (βόρεια) και του Έλβας (νότια), ανέφερε η χωροφυλακή, σύμφωνα με την οποία αποκλεισμοί δρόμων σημειώνονται επίσης κοντά στη Σαμούσκα και την Γκολεγκά, στην περιφέρεια Σανταρέμ (κέντρο).

«Η οργή αυξάνεται μετά την ανακοίνωση των περικοπών στη βοήθεια» που είχε σκοπό να αποζημιώσει τους αγρότες για τη μείωση της παραγωγής, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νούνιο Μαγέρ, ένας από τους εκπροσώπους του κινήματος αυτού.

Η πρωτοβουλία δεν υποστηρίζεται από τη μεγαλύτερη οργάνωση του τομέα, τη Συνομοσπονδία Πορτογάλων Αγροτών (CAP), στον βαθμό που η τελευταία εκτιμά πως η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να επανεξετάσει τις προβλεπόμενες περικοπές.

Στην προσπάθεια να απαντήσει στις προσδοκίες των αγροτών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη, μέτρα στήριξης συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως για να τους βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις της ξηρασίας που πλήττει ιδιαίτερα το νότιο τμήμα της χώρας.