10 Δεκεμβρίου, 2023

Έκτακτη ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον στρεπτόκοκκο: 6ο παιδί που πεθαίνει στην Ελλάδα – Οδηγίες προς τα νοσοκομεία και τους γονείς

Έκτακτη ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον στρεπτόκοκκο: 6ο παιδί που πεθαίνει στην Ελλάδα – Οδηγίες προς τα νοσοκομεία και τους γονείς

Η ανακοίνωση του Οργανισμού

Από Κυριάκος Μελλίδης

Στρεπτόκοκκος: Σε έκτακτη ενημέρωση για τα κρούσματα στρεπτόκοκκου στην Ελλάδα προχώρησε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με αναφορές Διεθνών και Ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά.

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ υπενθυμίζεται, ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.

Τη Δευτέρα 12/6/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) σε άρρενα ηλικίας επτά ετών, που κατέληξε στη ΜΕΘ με κλινική εικόνα σηπτικής καταπληξίας. Πρόκειται για το έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS σε παιδί στην Ελλάδα, κατά το έτος 2023.

Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.

Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC και συμμετέχει ενεργά στο Κοινό Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του νοσήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σε περίπτωση επικαιροποίησης των οδηγιών προς τις Αρχές Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα.

Στρεπτόκοκκος και Παιδιά: Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού Ο στρεπτόκοκκος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που κύριο γνώρισμα έχει τον έντονο πόνο στον λαιμό. Όσοι έχουν μικρά παιδιά είναι πιο εξοικειωμένοι με αυτήν την κατάσταση καθώς ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται εύκολα στο σχολικό περιβάλλον.

Δεκάδες θάνατοι παιδιών που νόσησαν από στρεπτόκοκκο έχουν καταγραφεί στη Βρετανία και στην Ευρώπη, οι περισσότεροι μέχρι και τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υγείας (UKHSA), τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α (iGAS) αυτή τη σεζόν είναι υψηλότερα σε σχέση με τα αναμενόμενα, ειδικά σε παιδιά κάτω των δέκα ετών.

Μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν έχουν αναφερθεί 509 ειδοποιήσεις για τη νόσο iGAS μέσω εργαστηριακής επιτήρησης στην Αγγλία. Τα εργαστηριακά κρούσματα είναι τα υψηλότερα συγκριτικά με αυτά που καταγράφηκαν τις τελευταίες πέντε σεζόν (μέσος όρος 248, εύρος 142 έως 357 κρούσματα).

Επίσης, όσον αφορά στην οστρακιά (εξανθηματική νόσο που προκαλείται από το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου), στη Βρετανία έχουν καταγραφει 4.622 περιπτώσεις. Το νούμερο αυτό συγκρίνεται με έναν μέσο όρο 1.294 (εύρος 258 έως 2.008) για την ίδια περίοδο (εβδομάδες 37 έως 46 της επιτήρησης) τα προηγούμενα 5 χρόνια.