8 Μαΐου, 2024

Έδειξε σημάδια ζωής το Voyager 2: Η NASA έπιασε καρδιακού παλμού, αφότου έχασε επαφή με το διαστημόπλοιο

Έδειξε σημάδια ζωής το Voyager 2: Η NASA έπιασε καρδιακού παλμού, αφότου έχασε επαφή με το διαστημόπλοιο

Η NASA έλαβε ένα σήμα «καρδιακού παλμού» από το σκάφος Voyager 2, αφού έχασε την επαφή μαζί του δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, δήλωσε η διαστημική υπηρεσία, σε μια νεότερη εξέλιξη.

Τον περασμένο μήνα, το διαστημόπλοιο – που εξερευνά το σύμπαν από το 1977 – έγειρε την κεραία του για να στραφεί δύο μοίρες μακριά από τη Γη μετά από μια λανθασμένη εντολή που στάλθηκε. Ως αποτέλεσμα, το σκάφος σταμάτησε να λαμβάνει εντολές ή να στέλνει δεδομένα. Αλλά την Τρίτη, η NASA δήλωσε ότι ένα σήμα από το Voyager 2 ελήφθη κατά τη διάρκεια μιας τακτικής σάρωσης.

Πού βρίσκεται το Voyager 2

Το Voyager 2 απέχει περισσότερα από 12,3 δισεκατομμύρια μίλια (19,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη, όπου τρέχει με ταχύτητα που εκτιμάται στα 34.390 μίλια/ώρα (55.346 χιλιόμετρα/ώρα) μέσα στο διαστρικό διάστημα – το διάστημα μεταξύ των άστρων.

Λιγότερο κρέας, καλύτερα για όλους _ Greenpeace

Από τις 21 Ιουλίου, το σκάφος δεν μπορεί να λάβει εντολές ή να στείλει δεδομένα στο Deep Space Network της NASA -μια συστοιχία γιγαντιαίων ραδιοκεραιών σε όλο τον κόσμο- και το διαστημόπλοιο δεν λαμβάνει εντολές από τους επίγειους ελεγκτές. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα για το σκάφος, καθώς η επαφή – αν και περιορισμένη – έχει πλέον αποκατασταθεί.

Δεδομένου ότι το διαστημόπλοιο βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (πάνω από 12 δισεκατομμύρια μίλια), το σήμα αυτό θα χρειάστηκε περίπου 18 ώρες για να φτάσει στη γη.

Η NASA δήλωσε ότι η είδηση επιβεβαιώνει ότι το Voyager 2 εξακολουθεί να εκπέμπει και είναι σε «καλή υγεία».  Νωρίτερα τη Δευτέρα, η διαστημική υπηρεσία δήλωσε ότι το τεράστιο πιάτο της στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα, προσπαθούσε να ανιχνεύσει τυχόν αδέσποτα σήματα από το Voyager 2.

Αν και δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί πληρέστερη επικοινωνία, το Voyager 2 είναι προγραμματισμένο να επαναφέρει τον προσανατολισμό του πολλές φορές κάθε χρόνο για να διατηρεί την κεραία του στραμμένη προς τη Γη. Η επόμενη επαναφορά αναμένεται στις 15 Οκτωβρίου, η οποία σύμφωνα με τη Nasa «θα επιτρέψει την επανάληψη της επικοινωνίας».

Εν τω μεταξύ, η NASA αναμένει ότι το φορτωμένο με επιστημονικά όργανα διαστημόπλοιο θα παραμείνει στην προγραμματισμένη τροχιά του μέσα στο σύμπαν. Ο ανιχνευτής αιωρείται στο διάστημα από το 1977, όταν εκτοξεύθηκε για να μελετήσει το εξωτερικό ηλιακό σύστημα.