18 Απριλίου, 2024

Δημήτρης Χωραφάς: “Ο κόσμος είναι αυτός που με κρίνει και μου έχει “δώσει” τον τίτλο του λαϊκού τραγουδιστή.

Δημήτρης Χωραφάς: “Ο κόσμος είναι αυτός που με κρίνει και μου έχει “δώσει” τον τίτλο του λαϊκού τραγουδιστή. Αυτό είναι τιμή για εμένα και τον ευχαριστώ πολύ”

 

Επιμέλεια κειμένου:  Αλεξάνδρα Μεντώρος

Ο καταξιωμένος λαϊκός τραγουδιστής Δημήτρης Χωραφάς παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή “Ραδιοφωνικό Ταξίδι” με την Αλεξάνδρα Μεντώρος για το Aspida Radio της Νέας Υόρκης.

Κοντά μας έχουμε τον καταξιωμένο καλλιτέχνη Δημήτρη Χωραφά. Καλώς ήρθες στην παρέα του Ασπίδα Ράδιο.
Καλώς σας βρήκα.

Πάμε να γυρίσουμε λίγο τον χρόνο πίσω και να μας πεις που γεννήθηκες και πως ήταν τα παιδικά σου χρονια;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά στην όμορφη Κρήτη. Όσο για τα παιδικά μου χρόνια ήταν όπως όλα τα παιδιά της τότε εποχής, όμορφα. Θυμάμαι να παίζουμε μπάλα στις αλάνες, να τρέχουμε στους αγρούς, να παίζουμε βόλους και όλα τα παιχνίδια της τότε εποχής. Με λίγα λόγια ήταν απλά και όμορφα χρόνια.

Ας δούμε πως ξεκίνησες σε αυτό το μουσικό ταξίδι. Έχεις σπουδάσει πάνω στη μουσική ή είσαι αυτοδίδακτος;
Σε πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησα να ασχολούμαι με την παραδοσιακή κρητική μουσική κάτι που δυστυχώς δεν συνέχισα στο μέλλον αλλά το ακολούθησα για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ακούγοντας τα ραδιόφωνα την εποχή εκείνη πολύ γρήγορα με κέρδισε το ελληνικό λαϊκό τραγούδι με αποτέλεσμα να αφήσω την παραδοσιακή μουσική στην άκρη. Όσο αναφορά στην μουσική αλλά και την ερμηνεία των τραγουδιών να σου πω ότι είμαι αυτοδίδακτος. Βέβαια όταν μπήκα στο χώρο της δισκογραφίας πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησα να μαθαίνω κιθάρα γιατί μου αρέσει πολύ και με βοηθάει στη φωνή μου. Ακόμα είναι ένας τρόπος να συνθέσω τη μουσική στα κομμάτια που γράφω.

Τι ωραία είναι να μαθαίνεις ένα όργανο. Όμως τι είναι αυτό που σε οδήγησε να ασχοληθείς με το τραγούδι; Αυτό που με οδήγησε να ασχοληθώ με το τραγούδι ή αν θες καλύτερα αυτο που με μάγεψε ήταν όταν άρχιζα να ακούω διάφορα ελληνικά τραγούδια κυρίως λαϊκά σε ένα ραδιοκασετόφωνο το οποίο μου είχαν πάρει οι γονείς μου. Τότε κατάλαβα ότι θα ακολουθήσω αυτό το είδος της μουσικής.

Πες μου λίγο για τα πρώτα σου βήματα σε αυτό τον χώρο;
Στο χώρο του τραγουδιού μπήκα σιγά σιγά όταν
άρχισα να πηγαίνω σε λαιβ (live) χώρους εδώ στα

Χανιά. Αυτό που θυμάμαι είναι να βγαίνω στην πίστα και να “βγάζω” την ψυχή μου εκεί και να την προσφέρω στον κόσμο. Αρχίζοντας να λέω δειλά δειλά ένα με δυο κομμάτια στο τέλος των προγραμμάτων μέχρι να εξοικειωθώ σε αυτό. Έτσι ξεκίνησε και η πρώτη συνεργασία η οποία μου έδωσε δύναμη να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Μια που μου είπες ότι ξεκίνησες να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα, θέλω να μου πεις πως ένιωσες την πρώτη φορά που ανέβηκες στη σκηνή;
Η πρώτη φορά που ανέβηκα στην σκήνη ήταν πολύ δύσκολη για μένα. Θυμάμαι ότι ήμουν πολύ ντροπαλός γενικά. Με άγχωνε πολύ το γεγονός να ερμηνεύσω τραγούδια μπροστά σε πολύ κόσμο κυριολεκτικά μου κοβόντουσαν τα πόδια. Είχα τόσο άγχος το οποίο φαινόταν από μακριά. Η αγάπη μου όμως για το τραγούδι μου έδωσε τη δύναμη να παλέψω και να σταθώ επάξια μπροστά στον κόσμο και να “ανοίξω” την ψυχή μου.


Μετά από τα λάιβ (live) έρχεται η ώρα του στούντιο. Πως ήταν για σένα η πρώτη μέρα σε αυτό τον χώρο;
Η πρώτη μου φορά στο στούντιο ήταν περίπου όπως η πρώτη μου φορά στη σκηνή. Ένιωθα αγχωμένος και ταυτόχρονα μεγάλο δέος για αυτό το εγχείρημά μου. Να ομολογήσω ότι είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται πολύ δουλειά αλλά και χρόνο για να απόκτησες μια καλή εμπειρία σε αυτό. Όμως πήγε σχετικά καλά και τώρα κάθε φορά που ηχογραφώ πάει καλύτερα από την προηγούμενη.

Όλοι μας έχουμε κάποιο φόβο όπως για παράδειγμα ορισμένοι άνθρωποι φοβούνται το σκοτάδι, άλλοι το θάνατο και άλλοι γενικά τη ζωή. Για πες μου για σένα Δημήτρη ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος;
Ο μεγαλύτερός μου φόβος έχει να κάνει με την υγεία και τη ζωή γενικότερα. Η υγεία των αγαπημένων μου προσώπων πάντα με αγχώνει, φοβάμαι να βιώσω τέτοιες συνθήκες και παρακαλώ το Θεό να είναι πάντα καλά όλοι οι αγαπημένοι μου άνθρωποι.

Συνεχίζεις να γράφεις τραγούδια. Αλήθεια πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο μέλλον δισκογραφικά;
Το δισκογραφικό μου μέλλον κατά ένα μεγάλο βαθμό το ορίζουν οι άνθρωποι που πιστεύουν σε εμένα. Όσον αφορά εμένα… Εγώ παίρνω δύναμη από τους ανθρώπους που με στηρίζουν και εκτιμούν τις προσπάθειες που κάνω. Απο εκεί παίρνω δύναμη για να συνεχίσω να αγωνίζομαι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μείζον θέμα για μένα δεν είναι μόνο η δικογραφία, αλλά να κάνω όμορφα πράγματα τα οποία να ευχαριστούν αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι με στηρίζουν και είναι κοντά μου. Με την αγάπη που εισπράττω από τον κόσμο μέχρι στιγμής πιστεύω ότι έχουμε πολλά όμορφα πράγματα να ανακαλύψουμε παρέα.

Αυτό τον καιρό βλέπουμε ότι έχεις βγάλει ένα καινούργιο τραγούδι. Πες μας πως έγινε η επιλογή του τραγουδιού;

Το κομμάτι που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες έχει τίτλο, “Βασική μας διαφορά”. Είναι άλλο ένα κομμάτι καρδιάς όπως λέω εγώ από τον Δημήτρη Χωραφά. Είναι ένα κομμάτι έμπνευσής μου από αυτά που αγαπώ πολύ το οποίο μιλάει για την αγάπη και τον έρωτα όπως πολλά κομμάτια σήμερα. Έχει στοιχεία του χαρακτήρα μου. Εγώ έχω γράψει τους στίχους και τη μουσική όπως και σε όλα τα κομμάτια μου μέχρι και σήμερα. Μου αρέσει πολύ αυτό. Θα μπορούσα να πω ότι είναι η ταυτότητα μου την οποία καταθέτω στον κόσμο με όλη μου την αγάπη. Ο κόσμος είναι αυτός που με κρίνει και μου έχει δώσει τον τίτλο του λαϊκού τραγουδιστή. Αυτό είναι τιμή για μένα και τον ευχαριστώ πολύ.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλοί καταξιωμένοι τραγουδιστές, εσύ με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς επί σκηνής;
Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες του χώρου. Η Ελλάδα έχει πολλούς καταξιωμένους ανθρώπους όπως είπες και θα ήταν μεγάλη μου τιμή μια συνεργασία μαζί τούς. Θα αναφέρω δύο, τρία ονόματα ενδεικτικά, χωρίς να θέλω να αδικήσω τους υπόλοιπους. Ένας από αυτούς που θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ στο μέλλον είναι ο μεγάλος ερμηνευτής Γιάννης Πάριος. Επίσης η Νατάσσα Θεοδωρίδου, μεγάλη τραγουδίστρια, ο Βασίλης Καρράς, ο Σταμάτης Γονίδης και πολλοί άλλοι.

Όταν έχεις ελεύθερο χρόνο που καταλαβαίνω ότι είναι περιορισμένος, πες μου πως τον περνάς;
Ο ελεύθερος χρόνος μου είναι δυστυχώς πολύ περιορισμένος. Οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές. Αυτο που θέλω είναι να έχω περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους μου και αυτό το πετυχαίνω συνδυάζοντας τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις. Έτσι προσπαθώ να βρω χρόνο για παρέα με φίλους, για την οικογένεια περιορίζοντας τις στιγμές για αυτοκριτική για το παρόν και το μέλλον, για την ξεκούραση και την ηρεμία.

Όλοι μας έχουμε χόμπι όπως για εμένα είναι να ακούω καλή μουσική. Εσένα ποιο είναι το αγαπημένο σου χόμπι;
Το χόμπι μου γενικά είναι η μουσική. Γι’ αυτό και ακολούθησα αυτό τον δρόμο. Χόμπι μου βέβαια είναι και το περπάτημα. Βέβαια η μουσική είναι πάντα σε πρώτο πλάνο στα πολύ αγαπημένα μου. Μου αρέσει να ακούω, να γράφω και να ερμηνεύω κομμάτια που με εκφράζουν.

Σ ’εμένα μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και μια που βρίσκομαι στην Νέα Υόρκη θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ την Ελλάδα πάλι. Σου αρέσουν τα ταξίδια και αν θα ταξιδεύεις που θα ήθελες να πας και γιατί;
Ναι μου αρέσουν τα ταξίδια. Αν θα ταξίδευα θα ήθελα να πάω σε πολλά μέρη. Ειλικρινά αλλά θα μου άρεσε να έρθω στην Αμερική και να την γνωρίσω. Έχω ακούσει τόσα πολλά για αυτή τη χώρα και θα ήθελα πολύ να τη δω από κοντά. Όπως επίσης και το Θιβέτ γιατί με έχουν συνεπάρει αυτά που βλέπω σε ταινίες γι αυτό το μέρος του κόσμου.

Υπάρχουν πολλές ταμπέλες στη μουσική που πολλοί θα έλεγαν ότι είναι τα στυλ της μουσικής. Εσένα ποιο στυλ μουσικής σε εκφράζει;
Το στυλ μουσική που με εκφράζει είναι το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Αυτό που μιλάει “άμεσα” κατά τη γνώμη μου “απευθείας” στην καρδιά των ανθρώπων. Όλη η ελληνική μουσική μου αρέσει όλα τα είδη αλλά πιο κοντά σε εμένα είναι το ελληνικό ελαφρολαϊκό και λαϊκό τραγούδι. Με αυτό το οποίο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν πολλές γενεές.

Τι θέλεις να ευχηθείς στον κόσμο;
Να ευχηθώ υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο με πολύ μουσική που πιστεύω πως είναι το αντίδοτο σε πολλά προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο σήμερα. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κ. Αλεξάνδρα Μεντώρος για την ευκαιρία που μου έδωσε να απευθυνθώ σε κοινό στην άλλη άκρη του κόσμου, για την στήριξη και την αγάπη της στο πρόσωπο μου και να της ευχηθώ προσωπικά να έχει πάντα μουσικές επιτυχίες, που τις θεωρώ δεδομένες. Υγειά και αγάπη σε αυτήν και τους δικούς της ανθρώπους. Σας ευχαριστώ πολύ όλους μέσα από την καρδιά μου.
Και εμείς ευχαριστούμε για το χρόνο σου.

Ο Δημήτρης Χωραφάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης. Ένας λαϊκός αυτοδίδακτος μουσικός ο οποίος ξεκίνησε ερμηνεύοντας παραδοσιακή κρητική μουσική αλλά στην συνέχεια τον κέρδισε το λαϊκό τραγούδι. Μπήκε στη δισκογραφία επαγγελματικά με την εταιρία Real Music ηχογραφώντας το πρώτο του τραγούδι με τίτλο “Το ιδανικό μου” σε μουσική και στίχους δικούς του. Δεν μένει εκεί γιατί στη συνέχεια ακολουθούν τα τραγούδια του, το “Μπαλάντα” το “Γνήσιο Υπογραφής” και το “Βασική μας διαφορά” σε μουσική αλλά και στίχους δικούς του.