14 Νοεμβρίου, 2024

«Χρυσάφι» τα τρόφιμα στα ράφια των σουπερμάρκετ: Ακρίβεια και επιτόκια «πνίγουν» τους καταναλωτές

«Χρυσάφι» τα τρόφιμα στα ράφια των σουπερμάρκετ: Ακρίβεια και επιτόκια «πνίγουν» τους καταναλωτές

Στη δίνη της ακρίβειας και των υψηλών επιτοκίων παραμένουν τα νοικοκυριά, με τις ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ να παραμένει ο νούμερο ένα πονοκέφαλος για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, «κάθε μήνα βλέπουμε και νέες αυξήσεις και μάλιστα σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Αυτό το γενικευμένο κύμα ακρίβειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από το μέσο ελληνικό νοικοκυριό».

«Επίδομα πληθωρισμού» σε 2,5 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους στη Γερμανία

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέες παρεμβάσεις έναντι της ακρίβειας στα τρόφιμα, η μια μετά την άλλη. Στη Γερμανία όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει αφορολόγητο επίδομα πληθωρισμού ύψους 3.000 ευρώ σε 2,5 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους. Η συντονίστρια της τράπεζας τροφίμων της Γερμανίας,  Κριστίν Κλαρ, σημείωσε σχετικά: «Έρχονται περισσότεροι άνθρωποι που βλέπουν το εισόδημά τους να μην αρκεί πλέον. Μας λένε ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί υπερβολικά. Πριν τα έβγαζαν πέρα με τα λεφτά τους».

Οι Βρυξέλλες επιμένουν να ψάχνουν αντίδοτο στις αυξήσεις των επιτοκίων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναμένεται να προχωρήσει σε ακόμα μια κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, αύξηση που όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι και η τελευταία. «Τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού αποτελούν εμπόδιο για τους εθνικούς μας προϋπολογισμούς και για τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ. Γι’ αυτό έχουμε την ευθύνη να μειώσουμε τον πληθωρισμό όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η επέκταση των δαπανών μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, πρέπει να τερματιστεί. Η πιο σοβαρή απειλή για την οικονομική μας ανάπτυξη αυτή τη στιγμή είναι ο πληθωρισμός», υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ.

Μέχρι να αποδώσει ωστόσο η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα σε μια περίοδο που η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Σε πρώτη φάση, η νέα αύξηση θα κάνει ακόμα πιο ακριβό το χρήμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Θυμίζω ότι το προηγούμενο διάστημα περάσαμε σχεδόν στον διπλασιασμό της δόσης που πλήρωνε ένα μέσο στεγαστικό δάνειο 20ετίας», τόνισε ο δικηγόρος, Γιώργος Νικολόπουλος.

Στις άλλη πλευρά του Ατλαντικού αντίθετα, το φάντασμα της ύφεσης φαίνεται να βάζει φρένο, με την ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών να αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Reduce bounce rates