20 Απριλίου, 2024

Χριστίνα Βασκαντήρα: Η μουσική αποτελεί για μένα έναν τρόπο έκφρασης

 

 

Επιμέλεια κειμένου:  Αλεξάνδρα Μεντώρος

Χριστίνα Βασκαντήρα: “Η μουσική είναι μία. Το τραγούδι είναι ένα έργο τέχνης το οποίο θα πρέπει να πηγάζει αυτούσιο από την πηγή έμπνευσης του δημιουργού…”

Η Χριστίνα Βασκαντήρα παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή της Αλεξάνδρας Μεντώρος για το Aspida Radio της Νέας Υόρκης. Για πες μου Χριστίνα μου. Εγώ γεννήθηκα στην Αθήνα όπου έκανα και τα παιδικά μου χρόνια εκεί. Τώρα βέβαια η ζωή με έφερε στην Νέα Υόρκη. Εσύ που γεννήθηκες και πως ήταν τα παιδικά σου χρόνια;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Πάτρα. Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι τα παιδικά μου χρόνια ήταν όμορφα αλλά και δύσκολα συγχρόνως. Το δύσκολο κομμάτι ήταν το διαζύγιο των γονιών μου, το οποίον συνέβη στην ηλικία των 10 χρόνων, σε μια ομολογουμένως ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία και σαν παιδί καλούμουν να το διαχειριστώ. Παρόλα αυτά μεγάλωσα σε μια ιδιαίτερα δεμένη οικογένεια με πολλή αγάπη.

Μια που είσαι στο χώρο της μουσικής έχεις σπουδάσει πάνω σε αυτό το κομμάτι ή είσαι αυτοδίδακτη;
Η πρώτη μου επαφή με την μουσική έγινε στην ηλικία περίπου των 11 χρόνων όπου και ξεκίνησα μαθήματα κλασικής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Μεγαλώνοντας και παράλληλα με τις σπουδές μου στην Αθήνα στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισα κάνοντας μαθήματα φωνητικής δίπλα σε εξαιρετικές δασκάλες όπως η Κρίνη Παφίτου και η Σοφία Βόσσου.

Μου ανέφερες μεγάλα και καταξιωμένα ονόματα που ήταν οι δασκάλες σου στα φωνητικά.Τι είναι όμως αυτό που σε οδήγησε να ασχοληθείς με το τραγούδι;
Η μουσική αποτελεί για μένα έναν τρόπο έκφρασης ο οποίος με βοηθά να εκφράζω τα συναισθήματά μου. Δηλαδή με βοηθά να επικοινωνώ καλύτερα. Θα μπορούσα να πω ψυχοθεραπεία. Δεν
θεωρώ ότι υπήρξε στη ζωή μου ένα συγκεκριμένο γεγονός ή συμβάν που να λειτούργησε σαν αφορμή και να με οδήγησε στην ενασχόληση μου με τη μουσική. Μπορώ να πω ότι η αγάπη μου και το ενδιαφέρον μου  για την μουσική ήρθε εντελώς αυθόρμητα και ασυνείδητα. Μπορεί βέβαια να βοήθησε και το γεγονός ότι η οικογένεια μου ήταν ιδιαίτερα φιλόμουση και με ιδιαίτερη αγάπη γενικά απέναντι σε όλες τις μορφές τέχνης.

Χριστίνα Βασκαντήρα
Χριστίνα Βασκαντήρα


Για δώσε μας να καταλάβουμε πώς ήταν τα πρώτα σου βήματα στον χώρο αυτό;
Τα πρώτα μου βήματα έγιναν στην γενέτειρα μου την Πάτρα. Σε μια κοσμική ταβέρνα με το όνομα ‘Χαγιάτι’. Έπειτα συνέχισα για χρόνια να εμφανίζομαι σε αρκετά γνωστές μουσικές σκηνές της Πάτρας μέχρι να έρθει η συνεργασία μου με τον Κ. Δημήτρη Κοντολάζο στην Αθήνα. Έκτοτε βρέθηκα να εμφανίζομαι δίπλα σε αρκετά καταξιωμένους καλλιτέχνες. Όπως τον Κ. Γιώργο Μαργαρίτη, την Κ. Κατερινα Στανίση αλλά και δίπλα σε νεώτερους όπως Θάνο Καλλιρη, Ραλλια Χρηστίδου κ.α.
Θέλω να μου πεις την πρώτη σου φορά που ανέβηκες στην σκηνή. Ποια ήταν τα συναισθήματα σου εκείνη τη στιγμή;
Την πρώτη φορά που ανέβηκα στην σκηνή την θυμάμαι ελάχιστα καθώς είχα σχεδόν παραλύσει από το άγχος. Οπότε λειτούργησαν σχεδόν όλα “μηχανικά”. Παρόλα αυτά θυμάμαι τις εικόνες από τις αντιδράσεις του κοινού τις οποίες έχω κρατήσει στο μυαλό μου μέχρι και σήμερα.

Χριστίνα Βασκαντήρα
Χριστίνα Βασκαντήρα

Να σε πάω αλλού τώρα και να βρεθούμε στο χώρο του στούντιου. Για περιέγραψε μου την πρώτη μέρα που μπήκες μέσα σε αυτό τον χώρο.
Το στούντιο σαν εμπειρία είναι μαγευτική γιατί σου δίνει την δυνατότητα να αφήσεις το δικό σου αποτύπωμά στην μουσική τόσο σε κομμάτια που τυγχάνει να ερμηνεύεις ο ίδιος για πρώτη φορά αλλά και σε τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει μοναδικά άλλοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες. Την πρώτη μου φορά όμως στο στούντιο την θυμάμαι χαρακτηριστικά καθώς  με δυσκόλεψε αρκετά γιατί καλείσαι να αντεπεξέλθεις σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο εν συγκρίσει με αυτόν του live. Η πρώτη μου φορά λοιπόν ήταν γύρω στο 2007 όταν έφτιαξα κι εγώ σαν νέος καλλιτέχνης τα πρώτα μου covers σε τραγούδια παλαιότερα γνωστών και ιδιαίτερα πετυχημένων ερμηνευτών.

Ήρθε η ώρα να σε γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα. Να σου πω ότι εγώ φοβάμαι παρά πολύ τον θάνατο και κυρίως των αγαπημένων μου ανθρώπων. Τι είναι αυτό που σε φοβίζει και ποιο συγκεκριμένα ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος και πως τον αντιμετωπίζεις;
Ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι να μην συμβεί κάτι κακό στους ανθρώπους που αγαπώ. Προσπαθώ όμως να μην αναλώνομαι σε σκέψεις αρνητικές. Γι αυτό ακριβώς προσπαθώ να χαίρομαι και να απολαμβάνω την κάθε στιγμή δίπλα στους δικούς μου ανθρώπους και να σκέφτομαι όμορφα και δημιουργικά για όλα όσα μπορούν να συμβούν στο μέλλον.

Για να ταξιδέψουμε λίγο στο μέλλον και να ονειρευτούμε. Για πες μου πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο μέλλον δισκογραφικά;
Δισκογραφικά το μέλλον θα ήθελα να με βρει να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες που εκτιμώ, δημιουργώντας τραγούδια τα οποία να με εκφράζουν και να με αντιπροσωπεύουν. Τραγούδια τα οποία φυσικά θα ήταν τιμή και χαρά μου να αγαπηθούν από τον κόσμο και να τον συντροφεύουν σε ιδιαίτερες και προσωπικές τους στιγμές.

Αυτό τον καιρό βλέπουμε ότι έχεις βγάλει ένα καινούργιο τραγούδι για πες μας πως έγινε η επιλογή του τραγουδιού;
Το καινούργιο μου τραγούδι έχει τίτλο Αγγελέ μου και είναι σε στίχους και μουσική του Χάρη Πετμεζά, ο οποίος πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά ταλαντούχος. Η επιλογή έγινε από κοινού καθώς είναι ένα κομμάτι το οποίο πιστεύουμε ιδιαίτερα.
Το κομμάτι κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρεία Aspect4music την οποία και θέλω να ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που έδειξε στη δουλειά μας.

Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς επί σκηνής;
Υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες τους οποίους θαυμάζω και εκτιμώ και με τους οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ στο μέλλον. Αν και μου ειναι αρκετά δύσκολο να επιλέξω έναν θα μπορούσα όμως να αναφέρω μερικούς τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα. Όπως η Χάρις Αλεξίου, Τάνια Τσανακλιδου κ.α.

Ποιο στάιλ (style) μουσικής σε εκφράζει;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο είδος μουσικής το οποίο να με εκφράζει. Άλλωστε για μένα δεν υπάρχουν είδη στην μουσική. Για μένα η μουσική είναι μία. Για μένα το τραγούδι είναι ένα έργο τέχνης το οποίο θα πρέπει να πηγάζει αυτούσιο από την πηγή έμπνευσης του δημιουργού αποκομμένο από την ζήτηση και της ανάγκες της αγοράς γιατί μόνο τότε ένα έργο τέχνης αποκτά καλλιτεχνική αξία. Έτσι λοιπόν για μένα ένα κομμάτι το οποίο θα καταφέρει να με συγκινήσει είναι και αυτό που θα κερδίσει την εκτίμηση μου.

Εγώ στον ελεύθερο μου χρόνο μου άρεσε να ακούω τραγούδια σαν ραδιοφωνικός παραγωγός που είμαι. Εσύ πώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο;
Τον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να τον περνάω με την οικογένεια μου και παρέα με αγαπημένους φίλους. Επίσης λατρεύω την γυμναστική και ιδιαίτερα τη yoga, η οποία εκτός από σωματική ευεξία βοηθά και στην πνευματική ανάπτυξη και ηρεμία.Το διάβασμα,το οποίο έχει την ικανότητα να σου ανοίγει νέους ορίζοντες σκέψης και επίσης την παρακολούθηση οποιασδήποτε “καλής” ταινίας ή σειράς.

Μια που μας αρέσουν τα ταξίδια και σε ποιον δεν αρέσουν, θα ήθελα να μου πεις αν θα ταξιδεύεις τώρα που θα ήθελες να πας και γιατί;
Ένα ταξίδι το οποίο θα ήθελα κάποια στιγμή να καταφέρω να πραγματοποιήσω στη ζωή μου είναι ένα ταξίδι στην Κούβα και αυτό γιατί θαυμάζω και λατρεύω να ανακαλύπτω κόσμους εντελώς διαφορετικούς με την δική μας πραγματικότητα και η Κουβα πιστεύω ότι είναι ένας προορισμός που σου προσφέρει αυτή την δυνατότητα. Εύχομαι λοιπόν  κάποια στιγμή να τα καταφέρω!

Χριστίνα Βασκαντήρα
Χριστίνα Βασκαντήρα

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον που έρχεται;
Αυτή την στιγμή η προτεραιότητα μου είναι να γνωρίσει ο κόσμος το καινούργιο μας κομμάτι που έχει τον τίτλο Αγγελέ μου σε στίχους και μουσική του Χάρη Πετμεζά όπως και ανέφερα και κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρεία Aspect4music. Φυσικά και υπάρχουν αρκετά σχέδια για το μέλλον τα οποία όμως  επειδή ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί θα προτιμούσα να μην αποκαλύψω.

Να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που ήσουν εδώ κοντά μας στο Ασπίδα Ράδιο και ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου.

Βιογραφικό

Η Χριστίνα Βασκαντήρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Έχει σπουδάσει κλασσική κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει φωνητικά διπλά σε καταξιωμένους δασκάλους. Με πολλές συνεργασίες στο ενεργητικό της όπως με τον Γιώργο Μαργαρίτη, την Κατερίνα Στανίση, Θάνο Καλλιρη, Ραλλια Χρηστίδου και άλλους. Εξακολουθεί να μας καταπλήσει με το ταλέντο της βγάζοντας το τελευταίο της CD single, “Αγγελέ Μου” σε στίχους και μουσική του Χάρη Πετμεζά από την δισκογραφική εταιρεία Aspect4music.

https://www.facebook.com/christina.vaskantirab