29 Νοεμβρίου, 2024

Ανακοινώνονται νέα μέτρα στήριξης για την ενέργεια: Τι και ποιους αφορούν

Ανακοινώνονται νέα μέτρα στήριξης για την ενέργεια: Τι και ποιους αφορούν

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι ανακοινώσεις αναμένονται το πρωί της Τρίτης.

Νέα μέτρα στήριξης για την ενέργεια, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τον Ιούλιο, θα ανακοινώσει το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει – με δηλώσεις που θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ στις 09:30 – τις επιδοτήσεις για την ενέργεια που θα δοθούν τον μήνα Ιούλιο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για επέκταση των μέτρων που ισχύουν για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, καθώς η ρήτρα αναπροσαρμογής θα καταργηθεί από τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι κλείνουν οι αιτήσεις στην πλατφόρμα Power Pass για δικαιούχους της αποζημίωσης έως και 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ενίσχυση αναμένεται να καταβληθεί εντός του Ιουλίου.

Η αποζημίωση αφορά σε όσους έχουν επιπλέον χρεώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα στο χρονικό διάστημα έκδοσης των λογαριασμών από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022 και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο ανακοινώνονται πολλές προσφορές μεγάλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, που προσελκύουν το ενδιαφέρον καταναλωτών που θέλουν να μειώσουν τους λογαριασμούς τους. Για παράδειγμα, ο ΗΡΩΝ, που ηγείται στην Ελληνική αγορά, ανακοίνωσε έκπτωση 45% και η Protergia του ομίλου Μυτιληναίος προσφέρει ως 50% έκπτωση. Κάντε κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους για να πάρετε τις προσφορές ΗΡΩΝ και Protergia χωρίς καμία δέσμευση.

Το ποσό της επιδότησης ρεύματος φθάνει ως τα 600 ευρώ.

Έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων συγκάλεσε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα σενάρια – ακόμα και τα πλέον δυσμενή – προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στα σενάρια μείωσης της τροφοδοσίας από τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Ειδικότερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συμπέρανε, στο τέλος της συνεδρίασης, ότι «προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, εξετάζοντας και τα δυσμενέστερα σενάρια. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, έχοντας ως δεδομένη τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG».

Ειδικότερα:

– Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.

– Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

– Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.

– Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.

– Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.

– Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Reduce bounce rates