24 Νοεμβρίου, 2024

Έκτακτο Δώρο Πάσχα 2022: Δικαιούχοι, ποσά, πληρωμές. Όλα τα σενάρια

Έκτακτο Δώρο Πάσχα 2022: Δικαιούχοι, ποσά, πληρωμές. Όλα τα σενάρια

Ποια θα είναι τα ποσά για το έκτακτο δώρο Πάσχα;

Με το βλέμμα όλου του πλανήτη να στρέφεται προς την Ουκρανία, όπου είναι σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή και οι καθημερινές πλέον εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι πρώτες συνέπειες του πολέμου έχουν ήδη φανεί, με την τιμή του ρεύματος να έχει αυξηθεί μέσα σε 24 ώρες, πάνω από το 30%.

Επομένως, φαίνεται να καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την παροχή κοινωνικού μερίσματος ως έκτακτο «Δώρο Πάσχα», όπως έχει γνωστοποιηθεί κατά τις προηγούμενες εβδομάδες.

Με το ενδιαφέρον, λοιπόν, να στρέφεται στις καταιγιστικές εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, οι δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης για κοινωνικό μέρισμα ως έκτακτο δώρο Πάσχα, δεν είναι πια συχνές, αντιθέτως φαίνεται να έχει πέσει μια σιγή… ασυρμάτου για το θέμα της έκτακτης επιδότησης προς ευάλωτους το Πάσχα, λόγω της ακρίβειας.

Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση αναμένεται να δει τι θα γίνει τις επόμενες μέρες, αλλά και πόσο θα επηρεαστεί ενεργειακά η χώρα από τις διεθνείς εξελίξεις, ώστε να δει τι μέτρα θα πάρει κατά της κρίσης στην ενέργεια για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για έκτακτο κοινωνικό μέρισμα, πιθανότητα πριν το Πάσχα 2022.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το προηγούμενο διάστημα, πρόθεση είναι ο αριθμός των δικαιούχων να προσεγγίσει το 1.000.000, με τον μηχανισμό επιλογής να διαλέγει με απόλυτη στόχευση όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στους δικαιούχους για το έκτακτο Δώρο Πάσχα, αναμένεται να ενταχθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το αν θα λάβουν το επίδομα και οι χαμηλόμισθοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα θα δοθεί ενόψει Πάσχα σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, όπως χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ).

Το ύψος του ποσού λέγεται ότι θα κυμανθεί από τα 250 έως τα 300 ευρώ.

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την απόφαση για κοινωνικό μέρισμα ως έκτακτο Δώρο Πάσχα

Με βάση το πλάνο για το έκτακτο βοήθημα των Χριστουγέννων του 2021, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει ένα νέο έκτακτο επίδομα σε οικονομικά ευάλωτους ως δώρο Πάσχα για το 2022, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά.

Η τελική απόφαση για το ύψος του επιδόματος και το εύρος των δικαιούχων θα «κλειδώσει», εφόσον υπάρξει σαφής εικόνα για την ανάκαμψη του 2021 (4 Μαρτίου) και τη διαμόρφωση των εσόδων του Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με την πορεία του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της κατάστασης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του imerisia.gr, τα πρώτα μηνύματα από το δημοσιονομικό μέτωπο είναι ενθαρρυντικά – χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν «στραβοπατήματα» και έκτακτες καταστάσεις που θα ανατρέψουν όλο τον σχεδιασμό – και γι’ αυτό τα επικρατέστερα σενάρια για το έκτακτο «Δώρο Πάσχα» είναι τέσσερα (4):

-Επανάληψη της φόρμουλας των Χριστουγέννων: Διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εφάπαξ έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ σύνταξη), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ (600 + 600 ευρώ σύνταξη) και περιουσία έως 200.000 ευρώ.

Σε αυτό το σενάριο οι δικαιούχοι θα είναι πάνω από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ αν το ποσό είναι 250 ευρώ οριζόντια για όλους (+50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος) τότε το κονδύλι θα προσεγγίσει τα 160 εκ. ευρώ μόνο για τους συνταξιούχους. Αντίστοιχα, 240.000 είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλό επίδομα.

-Εφάπαξ επίδομα με κλιμακούμενο ποσό: Σε αυτό το σενάριο δεν θα λάβουν όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι – δικαιούχοι το ίδιο ποσό – δηλαδή 250 ευρώ οριζόντια – αλλά το ποσό του επιδόματος θα κλιμακώνεται, έτσι ώστε οι φτωχότεροι να λάβουν περισσότερα. Θα υπάρξει μεν ένας οριζόντιος κόφτης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (π.χ. ατομικό εισόδημα έως 7.200 ευρώ, ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ και περιουσία έως 200.000 ευρώ), αλλά από εκεί και κάτω θα υπάρχει κλιμάκωση του ποσού, ώστε τα κατώτερα κλιμάκια να λάβουν υψηλότερο επίδομα.

Σε αυτή την περίπτωση το συνολικό κονδύλι θα διανεμηθεί μεν «δικαιότερα» καλύπτοντας περισσότερο τους πλέον ευάλωτους, ωστόσο το πρόβλημα είναι πως πρόκειται για ένα πιο σύνθετο εγχείρημα που απαιτεί σημαντικό χρόνο προεργασίας για να υλοποιηθεί. Στο ίδιο σενάριο οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, θα πρέπει να λάβουν διπλό επίδομα, που είναι ούτως ή άλλως κλιμακούμενο ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα του δικαιούχου.

-Επιδότηση σε μηνιαίες «δόσεις»: Το σενάριο αυτό θέλει το κράτος να έρχεται να ενισχύει το εισόδημα του ευάλωτου νοικοκυριού με ένα σταθερό ποσό όχι όμως για ένα αλλά π.χ. για δυο μήνες. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε, για παράδειγμα, να υπάρξει μια ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού τον Μάρτιο και μια δεύτερη – για παράδειγμα – τον Μάιο.

Σε αυτό το σενάριο, στόχος του μέτρου είναι να απλώσει δίχτυ προστασίας στα ευάλωτα νοικοκυριά για ένα μικρό χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα διαρκεί η κορύφωσης της κρίσης της ακρίβειας. Έτσι, το συνολικό κονδύλι θα μπορούσε να σπάσει σε επιμέρους «δόσεις» και οι δικαιούχοι να «νιώσουν» την ενίσχυση περισσότερες από μια φορές προκειμένου να ελαφρυνθεί το… καλάθι του νοικοκυριού. Τα δυο μειονεκτήματα της συγκεκριμένης φόρμουλας είναι πως θα απαιτήσει πιθανότατα περισσότερα κονδύλια την ώρα που η χώρα πραγματοποιεί μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ – και μάλλον το σημαντικότερο – θα πρέπει να αποσυρθεί κάποια στιγμή, προκαλώντας εύλογη δυσαρέσκεια στους δικαιούχους.

-Οριζόντιος «κόφτης» για όλους: Στο τέταρτο σενάριο τα κονδύλια που μπορούν να δαπανηθούν είναι περισσότερα και διευρύνονται οι δικαιούχοι συμπεριλαμβάνοντας χαμηλόμισθους και ανέργους. Λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού την Πρωτομαγιά, η οποία θα είναι σημαντική σύμφωνα με όλες τις δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου, οι χαμηλόμισθοι δεν είναι εξαιρετικά πιθανό να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους της έκτακτης επιδότησης ως ξεχωριστή ομάδα.

Ωστόσο, αν τα διαθέσιμα κονδύλια είναι αρκετά, θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια φόρμουλα με μια ενιαία δέσμη εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για όλο τον πληθυσμό που ανήκει στα ευάλωτα στρώματα, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους και ανέργους.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός θα μείνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως φυσικά και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Reduce bounce rates