Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας
Υπό άκρα μυστικότητα σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, την άρση της κυκλοφορίας. Ο μέχρι τώρα προγραμματισμός δείχνει τα μέσα Μαΐου ως πιθανή ημερομηνία.
Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, ώστε να βγει σταδιακά η Ελλάδα από την καραντίνα που έχει επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού, ονομάζεται «recovery plan» και βασίζεται σε διεθνή μοντέλα και στη βέλτιστη δυνατή εμπειρία και περιλαμβάνει για την ώρα εναλλακτικά σενάρια και χρονοδιαγράμματα ως προς το ποια ακολουθία θα τηρηθεί στη διαδικασία απενεργοποίησης των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, στην κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.
Τα πρώτα βήματα μετά το Πάσχα
Ο έως τώρα προγραμματισμός περιλαμβάνει μια συνολική επαναξιολόγηση του ισχύοντος πλαισίου περιορισμών τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας μετά το Πάσχα.
Βασικό κριτήριο για την απόφαση ενεργοποίησης της σταδιακής άρσης των περιορισμών θα αποτελέσει η επίτευξη πτωτικού ρυθμού κρουσμάτων της νόσου ή και η εξάλειψή τους μέσα σε ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων, σημειώνει η εφημερίδα «Έθνος».
Ένα από αυτά τα σενάρια, που εξετάζει η κυβέρνηση και που φαίνεται μέχρι τώρα να κερδίζει έδαφος, είναι κατ’ αρχάς να λειτουργήσουν εκ νέου γύρω στα μέσα Μαΐου εμπορικά καταστήματα χαμηλού συνωστισμού (όχι τα πολυκαταστήματα) και πιθανώς κάποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (πιθανώς εστιατόρια), υπό αυστηρούς όρους, όμως, ως προς την προστασία προσωπικού και πελατών.
Παράλληλα μελετάται είτε η προσθήκη νέων κωδικών στο σύστημα 13033 είτε οδηγίες χαλάρωσης του ισχύοντος πλαισίου. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως τα αυστηρά μέτρα για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες θα εξακολουθούν να ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, ενώ και η άρση του μέτρου της απαγόρευσης των συναθροίσεων από 10 άτομα και πάνω δεν αναμένεται μετά τις 10 Μαΐου.
Όσον αφορά τα σχολεία, μελετώνται διάφορα σενάρια από το υπουργείο Παιδείας, τα οποίο προβλέπουν από την τμηματική επάνοδο των τάξεων – πρώτα το λύκειο, μετά το γυμνάσιο κ.λπ. – έως και τη λειτουργία πρωινής και απογευματινής βάρδιας, προκειμένου να ανακτηθεί μέρος του χαμένου χρόνου.