Υψηλόβαθμη υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού στα μέλη του κυκλώματος που πουλούσε προστασία σε καταστηματάρχες

Η 63χρονη αρχιτέκτονας – μηχανικός εξασφάλιζε τις βεβαιώσεις που απαιτούνταν για οικοδομικές εργασίες σε μαγαζιά, ξενοδοχεία και σπίτια σε Αθήνα και Μύκονο – Ήταν από τα πιο ακριβοπληρωμένα μέλη

Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Τρεις υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού εμπλέκονται στη δράση κυκλώματος που παρείχε προστασία σε καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ακινήτων έναντι υψηλών αμοιβών. Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από έρευνα και συντονισμένη επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Μία εκ των υπαλλήλων φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, ήταν από τα πιο ακριβοπληρωμένα μέλη και βρίσκεται ανάμεσα στους 14 συλληφθέντες – υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και ιδιώτες. Όλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και πλήθος άλλων παραβάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, πρόκειται για μια 63χρονη αρχιτέκτονα-μηχανικό, υπάλληλο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, η οποία κατείχε υψηλόβαθμη θέση. Η υπηρεσία της επικεντρώνεται στον συντονισμό, την εποπτεία και την εναρμόνιση έργων και δραστηριοτήτων σχετικά με νεότερα μνημεία, δηλαδή αυτά που κατασκευάστηκαν μετά το 1830. Με τις αρμοδιότητές της να καλύπτουν πολλά πεδία, αρκετοί πελάτες της εγκληματικής οργάνωσης συνδέονταν με το έργο της.

Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες υπό κατασκευή καταστημάτων, ξενοδοχείων και ιδιωτικών οικιών, οι οποίοι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν οικοδομικές εργασίες, ήταν υποχρεωμένοι να λάβουν ειδική άδεια από την υπηρεσία της 63χρονης. Μερικές περιπτώσεις ήταν ακόμη πιο σύνθετες, καθώς το αίτημα του ιδιοκτήτη έπρεπε να εξεταστεί από τα αρμόδια συμβούλια, κεντρικά ή τοπικά, στα οποία η ίδια συμμετείχε συχνά ως εισηγήτρια.

Σε συνεχή επικοινωνία με τη γυναίκα που φέρεται να ήταν το διευθυντικό στέλεχος του κυκλώματος και ακολουθώντας σαφείς εντολές της, η υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού συνέτασσε πλαστές βεβαιώσεις χρησιμοποιώντας τη σφραγίδα της υπηρεσίας της. Προσπαθούσε επίσης να ασκήσει επιρροή στα μέλη των Συμβουλίων που εξέταζαν τα αιτήματα των πελατών τους, ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια για την έναρξη των εργασιών στα κτίριά τους.

Δεδομένης της υψηλής ταρίφας προστασίας για αυτούς τους ιδιοκτήτες, καθώς και του υψηλού ρίσκου που συνεπαγόταν η παράνομη δραστηριότητά της, η 63χρονη ήταν ένα από τα πιο καλά αμειβόμενα μέλη της οργάνωσης. Τα κέρδη της υπολογίζονται μεταξύ 6.000 και 10.000 ευρώ για κάθε υπόθεση.

Δρούσε και στη Μύκονο

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των υποθέσεων στις οποίες ενεπλάκη η συγκεκριμένη υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, περιλαμβάνεται και η κατασκευή νέου, πολυτελούς καταστήματος με ρούχα και αξεσουάρ από διάσημο ξένο σχεδιαστή στη Χώρα της Μυκόνου, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Για την εξασφάλιση των απαραίτητων εγγράφων τόσο για το συγκεκριμένο κατάστημα όσο και για ένα ακόμη υπό κατασκευή κατάστημα στην Αθήνα, επί της οδού Ερμού, φέρεται να έλαβε αμοιβή ύψους 6.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις επικοινωνίες που έχουν στα χέρια τους οι αρχές, το ποσό αυτό εισπράχθηκε στο γραφείο της από τον αδελφό της αρχηγού της σπείρας, ο οποίος είχε αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα – ταμία.

Έτσι λοιπόν η εν λόγω υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, που συνελήφθη με την διαδικασία του αυτοφώρου, κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και για δωροληψία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος τελεσθείσες κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση. Επιπλέον, αντιμετωπίζει κατηγορία για παράβαση του «Κώδικα Μετανάστευσης», η οποία πιθανότατα σχετίζεται με ένα διαβατήριο Αρχών Γεωργίας στο όνομα 53χρονης Γεωργιανής, με δεκαετή διάρκεια ισχύος, το οποίο κατασχέθηκε κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της.

Οι συνεργοί

Στη δεύτερη λίστα των εννέα ατόμων που, αν και δεν ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, υποβοήθησαν σε τουλάχιστον μία περίπτωση την παράνομη δράση της, περιλαμβάνονται δύο ακόμη υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για έναν 55χρονο αρχαιολόγο και έναν 54χρονο εργατοτεχνίτη, και οι δύο συνδικαλιστές, οι οποίοι κατηγορούνται για δωροληψία υπαλλήλου, παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η συμμετοχή τους στο κύκλωμα δεν ήταν συνεχής, δεν συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Αντ’ αυτού, θα κληθούν να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές τις επόμενες ημέρες.

 

Exit mobile version