Προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν την Πέμπτη οι έξι κατηγορούμενοι για την υπόθεση με τους στημένους αγώνες μπάσκετ, με τις απολογίες να ξεκινούν σήμερα.
Ποιοι είναι οι έξι κατηγορούμενοι:
- Βαγγέλης Λιόλιος, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ)
- Γιώργος Μαυραγάνης, επιχειρηματίας και συνεργάτης του Βαγγέλη Λιόλιου
- Ηλίας Κορομηλάς, πρώην διεθνής διαιτητής και ειδικός σύμβουλος διαιτησίας
- Τάσος Πηλοΐδης, πρώην διαιτητής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας
- Πέτρος Παπαπέτρου, πρώην διαιτητής
- Βάσω Τσαρούχα, διεθνής διαιτητής Euroleague.
Πρώτος θα απολογηθεί ο πρώην διαιτητής Πέτρος Παπαπέτρου, ο οποίος είχε κρεμάσει τη σφυρίχτρα του το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Σε σπίτι του βρέθηκαν 820.000 ευρώ, με τον ίδιο να δηλώνει αθώος υποστηρίζοντας ότι έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα παραστατικά από επαγγελματικές δραστηριότητες.
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος έχει πάρει προθεσμία μέχρι την Κυριακή για να προετοιμάσει την απολογία του.
Ο δικηγόρος του, Παναγιώτης Παπαϊωάννου δήλωσε χθες, ανάμεσα σε άλλα: «Μην πιστεύετε τα διοχετευόμενα, γιατί θα αποφλοιωθεί πάρα πολύ σύντομα το πόσο κακοστημένη σκευωρία υπάρχει. Και γιατί υπάρχει; Γιατί όλοι αυτοί οι οποίοι καταγγέλλουν έχουν ήδη καταγγελθεί από πριν από τον κατηγορούμενο πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο, έχει ζητηθεί να ελεγχθούν, έχουν μηνυθεί και οι υποθέσεις τους βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη εδώ και μήνες».
Ο Βαγγέλης Λιόλιος.
Την Κυριακή θα απολογηθεί και ο Γιώργος Μαυραγάνης, ενώ τη Δευτέρα οι Τσαρούχα, Πηλοϊδης και Κορομηλάς.
Τα μηνύματα για στημένους αγώνες που «καίνε» τους κατηγορούμενους – «Είναι εχθροί μου»
Οι δύο μάρτυρες που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας από τον αθλητικό εισαγγελέα έχουν εισφέρει στοιχεία που, κατά τις Αρχές, θεωρούνται σημαντικά, ενώ έχουν παραδώσει και μηνύματα που φέρονται να έχουν ανταλλάξει με τα ελεγχόμενα πρόσωπα.
«Πρέπει οπωσδήποτε να χάσει η Χ… θέλω όπου τους βρίσκω να τους διαλύω γιατί είναι εχθροί μου». Αυτό είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μηνύματα που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και φέρεται να έχει ως αποστολέα τον Γιώργο Μαυραγάνη, επιχειρηματία και στενό συνεργάτη του Βαγγέλη Λιόλιου.
Παράλληλα, κατά πληροφορίες σε δεύτερο μήνυμα που φέρεται να απέστειλε η κατηγορουμένη διεθνής διαιτητής, Βάσω Τσαρούχα ζητείται να γίνει κράτηση σε πολυτελές ξενοδοχείο στην περιοχή της Πελοποννήσου στο όνομα της.
Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, έχει επιβεβαιωθεί ότι το 2018 έγινε η επίμαχη κράτηση στο ξενοδοχείο.
Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά πληροφορίες, μεταξύ των αγώνων που ελέγχονται ως στημένοι με εμπλοκή κατηγορουμένων διαιτητών, είναι παιχνίδια στα οποία συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλες ομάδες ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και η ΑΕΚ κατά περίπτωση τα έτη 2018, 2021, 2024, 2025 και 2026.
Ο ημιτελικός του Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος και οι… 52 βολές
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται ο ημιτελικός που κρίθηκε με ανατροπή στα τελευταία λεπτά και με 52 βολές που εκτέλεσε η νικήτρια ομάδα έναντι μόλις 20 της αντιπάλου της, σε αγώνα του Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος Μπάσκετ, που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο στην Κύπρο.
Πρόκειται για την αναμέτρηση ανάμεσα στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και τα Εκπαιδευτήρια Αναγέννηση Πατρών, η οποία διεξήχθη τον Μάρτιο του 2026 στην Πάφο της Κύπρου και ολοκληρώθηκε με νίκη της ομάδας της Πάτρας με 64-60.
Ο συγκεκριμένος αγώνας συγκαταλέγεται στις περίπου 50 αναμετρήσεις που εξετάζονται στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας.
Αναστέλλονται οι επιχορηγήσεις στην ΕΟΚ
Την προσωρινή αναστολή των επιχορηγήσεων στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), καθώς και τον έκτακτο οικονομικό έλεγχο σε αυτήν, διέταξε ο υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
Η ανακοίνωση:
«Σε συνέχεια των δυσάρεστων εξελίξεων στο ελληνικό μπάσκετ, με τις καταγγελίες που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και οι οποίες αφορούν σε πρόσωπα με θεσμικούς ρόλους στη διοίκηση και τη διαιτησία της Ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης, ο Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης:
Α) Αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις εκ του νόμου προβλεπόμενες επιχορηγήσεις προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.
Β) Ζήτησε τη διενέργεια:
i) έκτακτου δημοσιονομικού/διαχειριστικού ελέγχου για τα οικονομικά έτη 2024, 2025, 2026 στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,
ii) οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου, από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Υπενθυμίζεται πως σε περιπτώσεις χειραγώγησης αγώνων, πέραν των υπολοίπων ποινικών και πειθαρχικών συνεπειών, προβλέπονται και σαφείς οικονομικές κυρώσεις στη χρηματοδότηση των αθλητικών φορέων, μέσω της ετήσιας κατανομής από το Υπουργείο Αθλητισμού των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων».
Πηγή: www.in.gr


Leave feedback about this
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.