23 Ιουλίου, 2024

Βόμβα: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων – Το Υπουργείο αρνείται ότι συνδέεται με τα Τέμπη

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Ποιος είναι ο Aθανάσιος Μπίνης που υπέβαλε την παραίτησή του στον Χρήστο Σταϊκούρα

Ακέφαλος είναι μόλις έξι μήνες μετά τη σύστασή του ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.), καθώς ο πρόεδρός του Aθανάσιος Μπίνης υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Το βιογραφικό του

Ο κ. Μπίνης, ο οποίος είναι μηχανικός αεροσκαφών είχε τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου του Οργανισμού που είχε θεσμοθετηθεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της κυβέρνησης, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στον Οργανισμό είχε ενσωματωθεί και η διερεύνηση των σιδηροδρομικών συμβάντων, ωστόσο μέχρι πριν από λίγο καιρό ο φορέας δε διέθετε ούτε έναν σιδηροδρομικό διερευνητή.

Aθανάσιος-Μπίνης
Aθανάσιος Μπίνης

Αποτέλεσμα είναι ο Οργανισμός, ο οποίος είναι και ο μοναδικός ανεξάρτητος φορέας για την έκδοση πορισμάτων, να μην έχει δραστηριοποιηθεί στη διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών έως και πριν από λίγες ημέρες που έλαβε σχετική απόφαση.

Παρά το γεγονός ότι η παραίτηση του κ. Μπίνη είχε υποβληθεί εδώ και αρκετές ημέρες, αυτό δεν είχε γνωστοποιηθεί μέχρι που αναφέρθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Καραμέρο.

Το υπουργείο, πάντως, αποσυνδέει πλήρως το ζήτημα της παραίτησης από τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών.

«Για όσους βιάζονται να το συνδέσουν με την τραγωδία των Τεμπών, διευκρινίζεται ότι επικεφαλής αυτής της διερεύνησης είναι, εκ του νόμου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του φορέα, με ειδίκευση στα σιδηροδρομικά ζητήματα», τονίζουν πηγές του υπουργείου. Ειδικότερα, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παρ.1 του ν. 5014/2023 περί σύστασης του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ., στις περιπτώσεις διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων και συμβάντων, τις αρμοδιότητες του Προέδρου ασκεί ο Αναπληρωτής Πρόεδρος.

Ο κ. Μπίνης δεν έχει αντικατασταθεί ακόμα, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να τοποθετηθεί νέος Πρόεδρος στον Φορέα, ο οποίος, εκ του ίδιου νόμου, προβλέπεται ότι θα πρέπει να έχει εμπειρία στα αεροπορικά ζητήματα, καθώς όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο, ο Πρόεδρος πρέπει να διαθέτει επιστημονική γνώση και εμπειρία στον αεροπορικό τομέα και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, επιστημονική γνώση και εμπειρία στον σιδηροδρομικό τομέα.

Από το υπουργείο Υποδομώνκαι Μεταφορών παραπέμπουν στην υφιστάμενη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος εκπροσωπεί τον Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ. έναντι κάθε άλλης Αρχής ή έναντι τρίτων, δικαστικώς και εξωδίκως, για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του αεροπορικού τομέα, ενώ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος εκπροσωπεί τον Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ. για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του σιδηροδρομικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, αρμόδιο όργανο του Οργανισμού (απαρτίζεται από τρεις διερευνητές) ασχολείται με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, διεξάγοντας έρευνα – ανεξάρτητη από τη δικαστική – η οποία αποσκοπεί στην ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων ασφάλειας του σιδηροδρόμου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει γίνει σειρά ενεργειών για τη συλλογή των αναγκαίων στοιχείων από τη Δικαιοσύνη και το σύνολο των εμπλεκόμενων σιδηροδρομικών φορέων, μεταξύ των οποίων και η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (PAΣ). Επίσης, αναπτύχθηκε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA), μετά από σχετικό αίτημα στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, με σκοπό τη συνδρομή ειδικών εμπειρογνωμόνων στη διερεύνηση του δυστυχήματος.

Reduce bounce rates