30 Νοεμβρίου, 2024

«Τύμπανα πολέμου» στη Βόρεια Ευρώπη – Τέσσερις χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα

Ευρωπαίοι στρατιώτες (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Η Βόρεια Ευρώπη λαμβάνει μέτρα με το βλέμμα σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης για να είναι ετοιμοπόλεμες στο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύγκρουσης με τη Ρωσία, την ώρα που η ένταση στα ανατολικά της ηπείρου κλιμακώνεται καθημερινά.

Σε συναγερμό οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης

Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, κάτι που παραδέχθηκε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους. Τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια στην Ουκρανία έκαναν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να αλλάξουν ρότα και να μπουν στο ΝΑΤΟ, παρότι τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν επιλέξει τον δρόμο της ουδετερότητας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, δεν είναι μόνο η στρατιωτική ικανότητα των χωρών, αλλά και η ετοιμότητα των πολιτών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μοιράζονται προειδοποιητικά φυλλάδια στη Σουηδία

Στη Σουηδία μοιράζονται φυλλάδια προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για τον κίνδυνο να κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση στην Ευρώπη τα οποία αναφέρουν ότι «ζούμε σε αβέβαιους καιρούς. Ένοπλες συγκρούσεις διεξάγονται αυτή τη στιγμή στη γωνιά μας στον κόσμο. Η τρομοκρατία, οι κυβερνοεπιθέσεις και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης χρησιμοποιούνται για να μας υπονομεύσουν και να μας επηρεάσουν. Όλοι πρέπει να κάνουν το καθήκον τους για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Σουηδίας και τη δημοκρατία μας. Είστε μέρος της συνολικής ετοιμότητας της Σουηδίας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Αυτού του είδους τα φυλλάδια δεν κυκλοφορούν για πρώτη φορά στη Σουηδία, καθώς η αρχή είχε γίνει κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το υπάρχον δίνει πληροφορίες για καταφύγια αεροπορικής επιδρομής, ψηφιακή ασφάλεια και πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μια τουαλέτα χωρίς να υπάρχει νερό. Παράλληλα, υπάρχει σύσταση για διατήρηση ικανοποιητικής ποσότητας νερού στο σπίτι, αρκετές κουβέρτες και ζεστά ρούχα, ένα ραδιόφωνο που να λειτουργεί με μπαταρίες, αλλά και πολλά τρόφιμα, τα οποία ετοιμάζονται σε λίγα λεπτά.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι υπάρχουν ποικίλες αντιδράσεις από τους κατοίκους της Σουηδίας, καθώς ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύγκρουσης είναι πλέον πιο υπαρκτή από ποτέ.

Τα μέτρα της Νορβηγίας

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Νορβηγίας μοίρασε παρόμοιο φυλλάδια σε εκατομμύρια σπίτια και αναφέρει ότι «ζούμε σε έναν ολοένα και πιο ταραγμένο κόσμο, που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, τις ψηφιακές απειλές και στη χειρότερη περίπτωση από πολεμικές ενέργειες». Επιπλέον, υπάρχουν συμβουλές για συγκέντρωση τροφίμων που αντέχουν στον χρόνο και τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ καλεί τους πολίτες να αγοράσουν βασικά φάρμακα, για να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Η ενημέρωση της Φινλανδίας

Η Φινλανδία συνορεύει με τη Ρωσία και σίγουρα η ανησυχία για οποιαδήποτε γενικευμένη σύγκρουση είναι πολύ μεγάλη. Η κυβέρνηση της χώρας δίνει χρήσιμες πληροφορίες στους πολίτες, μέσω διαδικτύου, καλώντας τους να αντεπεξέλθουν σε μια σειρά από δοκιμασίες.

Παράλληλα, στον ιστότοποτα που ανέβηκαν οι συμβουλές, υπάρχει και η οδηγία για ενίσχυση της ψυχολογικής ανθεκτικότητας, τη βελτίωση της προσωπικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, αλλά και την προστασία σε εσωτερικούς χώρους.

Αυξάνει τα καταφύγια η Γερμανία

Στη Γερμανία έχει παρθεί οριστική απόφαση να αυξηθούν τα καταφύγια και σε αυτό το πλαίσιο εργάζονται καθημερινά οι υπηρεσίες της χώρας. Άλλωστε, ο πληθυσμός αγγίζει τα 85 εκατομμύρια, την ώρα που τα υπάρχοντα καταφύγια μπορούν να φιλοξενήσουν μόλις 480.000 ανθρώπους.

Ειδικοί αναλυτές προβλέπουν ότι μέσα στην επόμενη πενταετία είναι ιδιαίτερα πιθανό να γίνει επίθεση από τη Ρωσία προς τις ευρωπαϊκές χώρες, με το Βερολίνο να αναζητά δομές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι σταθμοί μετρό και τα υπόγεια δημόσιων γραφείων, σχολείων, δημαρχείων και κτιρίων που ανήκουν στο κράτος.

Reduce bounce rates