19 Μαΐου, 2024

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.: Ο φόβος της ταράτσας και το κυνήγι της πυλωτής

Το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας θα βασιστεί σε τρεις άξονες

Σε τρεις βασικούς άξονες θα βασιστεί το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Ο πρώτος αφορά στο «σφράγισμα» των βασικών οδικών αρτηριών που οδηγούν σε εξοχικές κατοικίες σε παραθεριστικές περιοχές αλλά και σε χωριά. Η Αττική Οδός, δρόμοι όπως η Μαραθώνος, οι σταθμοί διοδίων και οι παράδρομοι των Εθνικών Οδών θα αστυνομεύονται ανά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα. Από τα μπλόκα δεν θα διέρχεται κανένα όχημα χωρίς έλεγχο.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην αποφυγή συνωστισμού πιστών, οι οποίοι μπορεί να επιχειρήσουν να σπάσουν την «καραντίνα» και να βρεθούν έξω από εκκλησίες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα έχουν δοθεί σχετικές εντολές σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας για ένταση της επιτήρησης των εκκλησιών που συγκεντρώνουν συνήθως μεγάλο αριθμό πιστών. Στα μέτρα θα συμμετέχουν περιπολικά της Άμεσης Δράσης, άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά που θα είναι επιφορτισμένοι με την άμεση ενημέρωση για τυχόν απρόσμενες συγκεντρώσεις.

Επιχείρηση-εκκλησίες: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για ιερούς ναούς και ιστοσελίδες ακραίων

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν χρήστες του διαδικτύου που επιμένουν να καλούν τον κόσμο να πάει κανονικά στην εκκλησία αψηφώντας τα μέτρα περιορισμού και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Το «επιχείρημά» τους είναι ότι «ο κορονοϊός δεν μπορεί να μολύνει αυτούς που πιστεύουν στον Θεό». Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση της ΕΛ.ΑΣ. είναι να διαχειριστεί όσο πιο «χειρουργικά» τυχόν έντονες καταστάσεις με πιστούς, προκειμένου να μην οξυνθούν τα πνεύματα. Μεγάλη προσοχή θα δοθεί και για την αποφυγή τυχόν απόπειρας πιστών να κάνουν περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή.

Ο τρίτος άξονας του σχεδίου της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η αποφυγή συνωστισμού και κίνησης στους δρόμους την Κυριακή του Πάσχα από πολίτες είτε πόλεων είτε χωριών, οι οποίοι μπορεί να προσπαθήσουν να μετακινηθούν για να περάσουν μερικές ώρες και να κάνουν Πάσχα μαζί με συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα. Οι αστυνομικοί ανησυχούν ακόμα και για μαζώξεις σε ταράτσες, όπου η ορατότητα του συνωστισμού από το δρόμο είναι αδύνατη. Σημειώνεται πάντως ότι στα μέτρα θα συμμετέχουν και drones της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα μεταδίδουν ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Παράλληλα, περιπολικά θα επιτηρούν σε γειτονιές, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μαζώξεις σε πυλωτές πολυκατοικιών ή αυλές για το ψήσιμο του οβελία.

Reduce bounce rates