29 Μαρτίου, 2024

Τι θα κρίνει τις οριστικές αποφάσεις για την ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας το Πάσχα

Ενισχυμένα μπλόκα στις εθνικές οδούς για τους «αντάρτες» του Πάσχα. «Περιφρουρήσεις» και στις… εκκλησίες για να μην υπάρξει συνωστισμός. Από τις 4 Μαΐου θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Οι επόμενες ώρες θα είναι αυτές που θα κρίνουν εάν τελικώς η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει ή όχι το μέτρο της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα. Χωρίς να μπορεί ακόμα κάτι ν’ αποκλειστεί, οι ενδείξεις συγκλίνουν πάντως στο ότι το σενάριο απομακρύνεται, καθώς εκτιμάται εκ μέρους της κυβέρνησης ότι οι πολίτες επιδεικνύουν ωριμότητα και σέβονται τους ισχύοντες περιορισμούς, οι οποίοι απαγορεύουν ούτως ή άλλως τη μετακίνηση προς συγγενείς και φίλους ή στην επαρχία για τις γιορτινές ημέρες.

Ο στόχος παραμένει να μην υπάρξει εφησυχασμός και επιπολαιότητα που θα μπορούσαν να στοιχίσουν στη θετική έως σήμερα εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης. Πρέπει, δηλαδή, να μην υπάρξουν μαζικά νέα κρούσματα που θα μπορούσαν θεωρητικά να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα του ιού κι άρα να χαθεί ό,τι κερδήθηκε έως σήμερα. Ενώ θ’ ακυρωθεί και η συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει για το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων, το οποίο, εάν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά, θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα και πληροφορίες αναφέρουν ότι θ’ αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τις 4 Μαΐου κι έπειτα.

Από σήμερα, εξάλλου, ενισχύονται τα μέτρα στο εθνικό οδικό δίκτυο και όλους τους παραδρόμους, ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα φυγής προς την επαρχία. Το ίδιο θα συμβεί προκειμένου να μην υπάρξει συγχρωτισμός στις εκκλησίες, οι οποίες θα πρέπει, με βάση την απόφαση της κυβέρνησης και της Ιεράς Συνόδου, να παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς.

«Σκοτώνουν» τα σενάρια εκλογών στο Μαξίμου

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι στη δημοσκόπηση της Marc που παρουσίασε χθες ο Alpha, εννέα στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι θα μείνουν μόνοι τους στο σπίτι το Πάσχα. Την ίδια στιγμή, οκτώ στους δέκα απαντούν στην έρευνα ότι συμφωνούν με τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά ένα ποσοστό 10% δηλώνει πως θα ήθελε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα!

Με αφορμή την ίδια δημοσκόπηση, στην οποία η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου εκτινάσσεται στο 23,3%, από την πλευρά του Μαξίμου διαψεύδουν κατηγορηματικά τα σενάρια πρόωρων εκλογών που κυκλοφορούν μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού τη Μ. Δευτέρα. Όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, η εκλογολογία δεν προκύπτει από την κυβέρνηση, αλλά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και το φόβο του απέναντι στην έκφραση της εμπιστοσύνης της πλειονότητας των πολιτών στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη.

Επισημαίνουν δε ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η κυβέρνηση χειρίζεται με σωστό τρόπο την κρίση του κορονοϊού και γι’ αυτό αποδίδουν τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα εσωτερικά του προβλήματα και την ίδια τη φύση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό στην κυβέρνηση σχολιάζουν σκωπτικά και διερωτώνται για ποιο λόγο φταίνε στον ΣΥΡΙΖΑ τα Μέσα Ενημέρωσης.

«Φυσικά και θέμα πρόωρων εκλογών δεν υπάρχει για κανέναν απολύτως λόγο», καταλήγουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, αποδίδοντας τα σενάρια στους φόβους και την αγωνία του Αλέξη Τσίπρα και προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει σταθερή πλειοψηφία 158 βουλευτών και άρα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Εκτιμούν δε πως «η πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τυχαία και δεν εξαρτάται από τη συγκυρία, αλλά αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά και χτίζεται πάνω σε σχέσεις εμπιστοσύνης με τα απτά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων και προβλημάτων, αλλά και στην ειλικρίνεια με την οποία ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τους πολίτες.

newsit