27 Απριλίου, 2024

Το πρότυπο του επιχειρηματία Μιχάλη Μωραΐτάκη.

Το πρότυπο του επιχειρηματία Μιχάλη Μωραΐτάκη.

ΜΑΡΑ ΒΑΛΑΜΒΑΝΗ

Αν υπάρχει παράδεισος τότε είναι στα μάτια σου τραγούδησε η Νατάσα Θεοδωρίδου. Εμείς εντοπίσαμε αυτόν τον παράδεισο στην μαγευτική Αγία Μαρίνα Χανίων. Το όνομα αυτού Rustic Garden. Ένας κήπος χτισμένος σε ύψωμα, μέσα στα δέντρα, ανθισμένα λουλούδια παντού, ένα παραδοσιακό πηγάδι να κοσμεί την είσοδο του ξεχωριστού αυτού restaurant. Ξύλινοι πάγκοι και παγκάκια και ένα βαρέλι στο κέντρο του μαγαζιού που λειτουργεί ως τραπέζι κάτω από ένα δέντρο να δίνει την δική του πινελιά στην ιδιαίτερη διακόσμηση του εστιατορίου, που με αγάπη και μεράκι επιμελήθηκε η Λόνε η σύζυγος του Μιχάλη. Φωτάκια και φαναράκια κρεμασμένα απ’ τα δέντρα ολοκληρώνουν το μαγευτικό σκηνικό. Αδιαμφισβήτητα είναι ένα εστιατόριο που δεν φτάνει μια φορά να το επισκεφτείς. Ο Μιχάλης και η Λόνε Μωραιτάκη , είναι δύο άνθρωποι υπέροχοι με φινέτσα και αρχοντιά. Μας φιλοξένησαν και μας μίλησαν για την απόφαση τους να ασχοληθούν με την εστίαση, αλλά και για τα επαγγελματικά τους σχέδια , που σίγουρα είναι πολλά μιας και φέτος απέκτησαν άλλο ένα στολίδι στην πλατεία του Πλατανιά, το υπέροχο Mimora. Ένα εστιατόριο άλλου ύφους και στυλ αλλά και διαφορετικού μενού. Ένα εστιατόριο που θα συζητηθεί οπωσδήποτε μιας και το ζεύγος Μωραιτάκη έχουν αποδείξει την επιτυχία τους ως επαγγελματίες της εστίασης.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ζεστή φιλοξενία και να σας καλωσορίσω στο  onenews.gr

Πείτε μου πως ξεκίνησε η ιδέα του να ασχοληθείτε με την εστίαση.

ΜΙΧΑΛΗΣ

Από ηλικία 15 ετών ασχολήθηκα με το service. Μου αρέσει η επαφή με τον κόσμο. Οι ώρες περνούσαν ευχάριστα χωρίς να κοιτάω το ρολόι. Ξεκίνησα με μια καντίνα, μετά με ένα μπαρ στην παραλία και μετά ήρθε το Συμπόσιο. 

ΛΟΝΕ

Αυτό άρχισε από το 1998 που ο Μιχάλης άνοιξε το Συμπόσιο. Πριν δούλευε ως σερβιτόρος. Αγαπάει τον τουρισμό και ήθελε να κάνει έναν τέτοιο χώρο. Να φανταστείς ήταν ο πρώτος που έφερε το φιλέτο. Ο Μιχάλης είναι δάσκαλος στο χώρο της εστίασης.

Το Rustic Garden ήταν όνειρο ζωής;

ΜΙΧΑΛΗΣ

Ήμασταν οι πρώτοι που φέραμε την ποδιά, τα κεράκια, τα φωτάκια, τα μαχαίρια για το φιλέτο, το ίδιο το φιλέτο. Επομένως όλα αυτά τα πραγματοποιήσαμε στο δικό μας μαγαζί.

ΛΟΝΕ

Και βέβαια ήταν στα όνειρα μας. Ο Μιχάλης ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Έτσι δημιουργήθηκε το Rustic Garden. Ένα εστιατόριο τάπας.

Εξηγήσετε μας παιδιά, τι είναι τα τάπας και από που προέρχονται;

ΜΙΧΑΛΗΣ

Ταξιδέψαμε ως την Ισπανία για να δούμε από κοντά τι είναι και πως το δουλεύουν. Είναι κρύα πιάτα και εκεί σερβίρονται με σαμπάνια. Μπορείς να το πεις και τόπο συνάντησης.

ΛΟΝΕ

Είναι ελληνικοί μεζέδες. Ένα παιχνίδι γεύσεων.

Πόσα χρόνια λειτουργεί το Rustic Garden?

ΜΙΧΑΛΗΣ

Εδώ και 6 χρόνια με μεγάλη επιτυχία.

ΛΟΝΕ

Απ’ τον Μάϊο του 2017

Είστε και οι δύο με πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο. Πόσο εφικτό είναι να διαχειρίζεστε δύο μαγαζιά παράλληλα;

ΜΙΧΑΛΗΣ

Θέλει να έχεις σύμμαχο την τύχη. Αλλά σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο και η σωστή επιλογή προσωπικού και να εναρμονίζονται με τις ιδέες μας

ΛΟΝΕ

Δύσκολα θα έλεγα αλλά θα συμφωνήσω με τον Μιχάλη στην σωστή επιλογή προσωπικού.

Λειτουργείτε μόνο σεζόν. Χειμώνα γιατί όχι;

ΜΙΧΑΛΗΣ

Ο Στόχος μας αυτός ήταν αλλά λόγω COVID δεν μας βγήκε. Αλλά και λόγω του υψηλού και συνεχόμενου φόρτου εργασίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο χρειαζόμαστε αυτή την διακοπή. Επίσης για να γίνουν και κάποιες επισκευές ή διορθώσεις. Τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές. Το τέλειο θα ήταν μετά τις γιορτές να λειτουργούσαμε και πάλι.

ΛΟΝΕ

Η Αγία Μαρίνα είναι χωριό και τον χειμώνα δεν έχει τουρισμό.

Φέτος ανοίξατε και το Mimora. Ένα εστιατόριο εντελώς διαφορετικό από το Rustic , αλλά σίγουρα υψηλών προδιαγραφών. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

ΜΙΧΑΛΗΣ

Οι ευκαιρίες να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις μας δεν σταματάνε, οπότε θεωρήσαμε ότι ήταν η σωστή στιγμή για να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα.

ΛΟΝΕ

Η συνεργασία μας με το Συμπόσιο τελείωσε και θέλαμε να κάνουμε κάτι νέο και εντελώς δικό μας που να καλύπτει τις ανάγκες των τουριστών.

MIMORA λοιπόν το όνομα του. Τι σημαίνει το Mimora

ΜΙΧΑΛΗΣ

Σημαίνει αγάπη για την δημιουργικότητα.

Ένα χαρακτηριστικό σου γνώρισμα θα έλεγα. Θα μπορούσε όμως να σημαίνει και το όνομα σου . Mi ( Μιχάλης )  Mora ( Μωραιτάκης). 

( Γέλια)

Οι ξένοι επισκέπτονται τέτοιου βεληνεκούς εστιατόρια ή προτιμούν τα παραδοσιακά;

ΜΙΧΑΛΗΣ

Εννοείται ότι θα δοκιμάσουν τα παραδοσιακά αλλά στις διακοπές τους θέλουν και την πολυτέλεια. Θέλει ο κόσμος να περάσει καλά με κάτι διαφορετικό απ’ τα τετριμμένα.

ΛΟΝΕ

Οι τουρίστες τα θέλουν όλα και το σημαντικότερο να έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθούμε λίγο στο Rustic Garden και να ρωτήσω τον Σεφ για τις αγαπημένες γεύσεις των τουριστών αλλά και τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.

Ματέο μου καλώς ήρθες στην παρέα μας. Πόσα χρόνια εργάζεσαι στο Rustic ως Σεφ;

Καλώς σας βρήκα. Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για την εμπειρία μου στο Rustic Garden. Είμαι εδώ απ’ το 2017.

Πες μας για τις ιδιαίτερες γεύσεις του εστιατορίου.

Οι γεύσεις είναι μεσογειακές και το σπουδαιότερο είναι ότι επειδή αγαπάμε την πρώτη ύλη τα πάντα τα φτιάχνουμε από την αρχή. Δεν χρησιμοποιούμε τίποτα έτοιμο .

Οι τουρίστες τι προτιμάνε να τρώνε;

Τα πάντα, αλλά δείχνουν μια αδυναμία στις σαλάτες μας και τα θαλασσινά.

Κάθε χρόνο είναι το ίδιο πιάτο στο προσκήνιο ή το αλλάζετε;

Αλλάζουμε κάθε χρόνο και αυτό το κάνουμε για να γνωρίσει ο κόσμος και άλλες γεύσεις από αυτές που ήδη ξέρει. Προσθέτουμε και κάποια καινούργια πιάτα στο μενού μας.

Η ποιότητα των υλικών είναι η υψηλότερη. Πόσο επηρεάζει το κόστος αυτό;

Η διαφορά είναι ελάχιστη και αυτό βάση ποιότητας των πρώτων υλών. Κατά τα άλλα δεν αλλάζει κάτι.

Φέτος θα προσθέσετε νέες συνταγές;

Όπως σου είπα πρωτύτερα κάνουμε κάποιες αλλαγές. Έτσι και την φετινή σεζόν έχουμε κρατήσει κάποια σταθερά και έχουμε εμπλουτίσει το μενού με νέες συνταγές.

Ματέο μου εύχομαι δύναμη, καλή σεζόν και πάντα επιτυχίες.

Μιχάλη και Λόνε επανέρχομαι σε εσάς να μας πείτε λίγα πράγματα για το νέο σας εστιατόριο το Mimora. 

Είναι ένα διαφορετικό εστιατόριο. Γιατί δεν κινηθήκατε στο ίδιο μοτίβο με το Rustic και επιλέξατε κάτι άλλο;

ΜΙΧΑΛΗΣ

Γιατί ο στόχος μας είναι να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας. Αυτός είναι ο λόγος που μας οδήγησε να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

ΛΟΝΕ

Ο κόσμος ζητάει το διαφορετικό. Του αρέσει το παραδοσιακό, το απλό κάποιες φορές αλλά ζητάει και την πολυτέλεια στις διακοπές του. Εμείς λοιπόν του την προσφέρουμε μέσα από το Mimora.

Το εστιατόριο λειτουργεί περίπου δύο μήνες. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

ΜΙΧΑΛΗΣ

Εγώ προσωπικά θέλω να βλέπω πρόσωπα ευχαριστημένα και χαρούμενα. Θέλω το Mimora να αποτελέσει μέρος των όμορφων στιγμών των διακοπών τους. Αυτή η προσωπική επαφή του κόσμου άλλωστε και ιδιοκτητών και προσωπικού είναι που έχει κρατήσει των τουρισμό στην περιοχή. Διότι οι υποδομές και η δημόσια συμμετοχή  είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

ΛΟΝΕ

Περιμένουμε την στήριξη του κόσμου. Αυτό θα είναι για εμάς επιτυχία.

Στο MIMORA  τι διαφορετικό θα προσφέρετε στους επισκέπτες σας;

ΜΙΧΑΛΗΣ

Τα κρέατα μας είναι υψηλής ποιότητας, τα λαχανικά είναι βιολογικά, τα κοκτέιλ μας είναι ιδιαίτερα και το service  μας άψογο. Επίσης καλύπτονται οι ανάγκες κάθε ηλικίας.

Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω τον Ανδρέα κάποια πράγματα. Ανδρέα μου είσαι στο service. Είσαι πολύ νέος. Από ποια ηλικία εργάζεσαι στην εστίαση;

Απ’ την ηλικία των 19 ετών.

Ήσουν και στο Συμπόσιο πέρση. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο εστιατορίων ως προς το service ;

Πάνω κάτω είναι τα ίδια. Οι διαφορές των δύο εστιατορίων είναι στο μενού κυρίως.

Ποιες είναι οι δυσκολίες της σεζόν;

Έλλειψη προσωπικού, το ενδιαφέρον για την κάλυψη αναγκών των τουριστών, το ωράριο οι καιρικές συνθήκες.

Εσύ που βρίσκεσαι σε άμεση επαφή με τον κόσμο, ποιες είναι οι αντιδράσεις τους; Τι λένε για το Mimora ;

Έχουμε το σταθερό πελατολόγιο που έχουν ενθουσιαστεί με το νέο χώρο αλλά παραμένουν οι παλιές καλές συνήθειες. Είναι ένα μοντέρνο εστιατόριο που η εμφάνιση του και μόνο προσελκύει τον κόσμο, και με κοινό στόχο χρόνο με το χρόνο να ξεπεράσει τις προσδοκίες μας.

Ανδρέα μου πως είναι να συνεργάζεσαι με έναν επιτυχημένο επιχειρηματία όπως είναι ο Μιχάλης;

Ξεκίνησα με τον Μιχάλη την επαγγελματική μου πορεία και είναι το καλύτερο πρότυπο που θα μπορούσα να έχω. Ο Μιχάλης είναι ο εργοδότης που θα ήθελε ο καθένας να έχει.

Ανδρέα μου σου εύχομαι καλή επιτυχία και στην φετινή σεζόν.

Μιχάλη και Λόνε ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του μαγαζιού;

ΜΙΧΑΛΗΣ

Δυσκολίες στην εύρεση τεχνικών, εργατών, καθυστερήσεις, πίεση χρόνου μεγάλη γιατί το μαγαζί ολοκληρώθηκε όπως ξέρεις σε λιγότερο από δύο μήνες.

ΛΟΝΕ

Όπως είπε ο Μιχάλης υπήρχε πρόβλημα με τους εργάτες και τελικά φτάσαμε στο σημείο ένα κομμάτι σε σχέση με την διακόσμηση να το κάνουμε μόνοι μας.

Υπάρχει κάτι που σας αγχώνει εν όψει πρώτης σεζόν λειτουργία;

ΜΙΧΑΛΗΣ

Σε κάθε ξεκίνημα μιας επιχείρησης υπάρχει το σχετικό άγχος, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος μας.

ΛΟΝΕ

Άγχος για το αν θα είναι μια καλή σεζόν και αν θα υπάρχει τουρισμός. Μετά από 25 χρόνια δουλειάς, αυτό το άγχος παραμένει.

Έχετε μια υπέροχη σχέση και με το προσωπικό σας και με τους πελάτες σας. Πως το καταφέρνετε αυτό;

ΜΙΧΑΛΗΣ

Όσον αφορά τους εργαζόμενους μας , είναι συνεργάτες μας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Προϋποθέτει εμπιστοσύνη και απ’ τις δύο πλευρές για να μπορέσεις να συνεργαστείς. Αν προσθέσεις την εκτίμηση, την αναγνώριση και την συμπάθεια, Ε όλα αυτά χτίζουν μια σωστή επαγγελματική σχέση. Αλλά και με τους πελάτες μας η σχέση που έχουμε βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην εκτίμηση.

ΛΟΝΕ

Μπαίνουμε στην θέση του άλλου. Υπάρχει εν συναίσθηση και προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε λύσεις . Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε.

Τελικά ο σωστός επιχειρηματίας τι χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει;

ΜΙΧΑΛΗΣ

Να μην σταματάει να μαθαίνει, να ψάχνει πάντα κάτι παραπάνω και να είναι προσγειωμένος.

ΛΟΝΕ

Να κάνει σωστές επιλογές στα πάντα, να έχει καλή διάθεση και υπομονή.

Σας ευχαριστώ θερμά και τους δύο όπως και τους συνεργάτες σας που ήταν στην παρέα μας, και σας εύχομαι να είστε πάντα στην κορυφή. Καλή σεζόν λοιπόν, με υγεία και δύναμη.