8 Δεκεμβρίου, 2024

Το πιο ελαφρύ au gratin ζυμαρικών με λαχανικά από την Εύα Παρακεντάκη

Εύκολο και πεντανόστιμο!

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. πένες ριγέ
  • 250 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
  • 1 φλιτζάνι χρωματιστές πιπεριές
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 12% λιπαρά
  • 300 γρ. κίτρινα τυριά χαμηλών λιπαρών
  • 3 αυγά
  • 400 ml φρέσκο γάλα 1,5% λιπαρά
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. Πάπρικα γλικιά
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να κάνουμε μία ωραία μαρέγκα. Όσο χτυπάμε τη μαρέγκα μας, λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με πάπρικα τα μανιτάρια και τις πιπεριές.Αλατοπιπερώνουμε και τα προσθέτουμε μέσα στις βρασμένες πένες .

Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα κροκάδια των αυγών, την κρέμα γάλακτος, το φρέσκο γάλα και χτυπάμε το μείγμα με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθούν τα αυγά.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ξανά.

Κατόπιν, ρίχνουμε στο μπολ τα 100 γρ. των τυριών και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε και τις πένες με τα λαχανικά μέσα στο μείγμα μας. Αφού τα ενώσουμε, ενσωματώνουμε σιγά-σιγά την μαρέγκα.

Τα απλώνουμε σε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε από πάνω με τα υπόλοιπα τυριά.

Ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 30 περίπου  λεπτά.

Αφήνουμε το ογκρατέν  να κρυώσει για 5-10 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Reduce bounce rates