17 Μαΐου, 2024

Το ιστορικό ρεκόρ του ΠΑΟΚ, ο δύσκολος δρόμος για την Ελλάδα και οι πιθανοί αντίπαλοι του Δικέφαλου και του Ολυμπιακού στο Conference

Η Ελλάδα έμεινε με δύο εκπροσώπους στα Κύπελλα Ευρώπης. Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και με το νέο έτος σε αντίθεση με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό που έχασαν το τρένο σε Άμστερνταμ και Λεωφόρο.

Ο Δικέφαλος του Βορρά και οι Πειραιώτες έκαναν πάρτι με γκολ και θέαμα καθώς επικράτησαν 4-1 της Ελσίνκι στην Τούμπα και 5-2 της Μπάτσκα Τόπολα στο Καραϊσκάκη, αντιστοίχως. Την ίδια ώρα όμως το Τριφύλλι έχανε εντός έδρας απ’ τη Μακάμπι Χάιφα με 1-2 και η Ένωση απ’ τον Άγιαξ εκτός έδρας με 3-1. Δύο… γάμοι και δύο… κηδείες για το ελληνικό ποδόσφαιρο που πλέον βλέπει τις ελπίδες του να μειώνονται δραματικά για να βελτιώσει τη θέση του στη γενική κατάταξη της UEFA.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε δύσβατο μονοπάτι στη μάχη που δίνει για την προνομιούχο 15η θέση. Οι δύο νίκες από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό βοήθησαν για να ανέβει η χώρα στη 17η θέση προσπερνώντας την Ουκρανία. Ωστόσο, οι αποκλεισμοί του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ μειώνουν τις πιθανότητες.

Ιδίως ο αποκλεισμός του Τριφυλλιού έφερε πολλαπλά αρνητικά μαντάτα, αφού το Ισραήλ που βρίσκεται στην 16η θέση απέχει 1.700 βαθμούς, ενώ κράτησε και την Μακάμπι Χάιφα εντός Ευρώπης, με νίκη μάλιστα στην Αθήνα.

Αναλυτικά η βαθμολογία χωρών της ΟΥΕΦΑ έχει ως εξής:

  • 13. Αυστρία 31.600 (1/5)
  • 14. Δανία 31.450 (1/4)
  • 15. Νορβηγία 29.875 (2/4)
  • 16. Ισραήλ 29.625 (2/4)
  • 17. ΕΛΛΑΔΑ 27.925 (24/)
  • 18. Ουκρανία 27.800 (1/5)
  • 19. Σερβία 27.775 (0/5)

Η απίθανη επίδοση του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ που συνέχισε το εντυπωσιακό αήττητο σερί του, το οποίο πλέον φτάνει τους 13 αγώνες (12 εφέτος κι ένας πέρυσι), τερμάτισε πρώτος και καλύτερος στον όμιλό του με ιστορικό ρεκόρ για το ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς ποτέ κατά το παρελθόν ελληνική ομάδα δεν έχει φτάσει τους 16 βαθμούς.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γεγονός πως η ομάδα του Λουτσέσκου συγκέντρωσε έναν βαθμό περισσότερο απ’ όσους έπιασαν μαζί οι άλλοι τρεις εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο ΠΑΟΚ έφτασε τους 16 βαθμού, ενώ ο Ολυμπιακός με 7, ο Παναθηναϊκός με 4 και η ΑΕΚ με 4, σε 18 παιχνίδια που έδωσαν στους ομίλους του φετινού Europa League, συγκέντρωσαν 15 βαθμούς!

Οι πιθανοί αντίπαλοι του ΠΑΟΚ

Η τρομερή πορεία του Δικεφάλου τον οδήγησε απευθείας στους 16 του Conference. Γλιτώνει δηλαδή έναν γύρο και δίχως άγχος θα περιμένει για να μάθει τους αντιπάλους του. Ήδη πάντως έχει μια εικόνα για τις ομάδες που είναι πιθανό να βρεθούν στον δρόμο του τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τότε ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει έναν νικητή των πλέι οφ, δηλαδή μια από τις ομάδες που τερμάτισαν τρίτες στο Europa League και μετακινήθηκαν στο Conference ή μια απ’ τις δεύτερες των ομίλων του Conference.

  • Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι: Ολυμπιακός, Άγιαξ, Μπέτις, Στουρμ, Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, Μακάμπι Χάιφα, Σερβέτ και Μόλντε.
  • Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι Σλόβαν, Γάνδη, Ντίναμο Ζάγκρεμπ, Μπόντο Γκλιμτ, Λέγκια, Φερεντσβάρος, Άιντραχτ και Λουντογκόρετς.

Φυσικά ο ΠΑΟΚ ως πρώτος θα είναι ισχυρός, ενώ δεν μπορεί να κληρωθεί με τον Ολυμπιακό εφόσον προκριθούν οι Ερυθρόλευκοι μέσω των πλέι οφ. Το πρώτο ματς του Δικεφάλου θα γίνει στις 7 Μαρτίου και η ρεβάνς στις 14 στην Τούμπα.

Οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός θα μάθει τον αντίπαλό του την προσεχή Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στις 15:00 ώρα Ελλάδας. Θα παίξει απέναντι σε μια απ’ τις δεύτερες του Conference, όπως θα συμβεί με όλες τις ομάδες που προέρχονται απ’ το Europa και τερμάτισαν τρίτες.

  • Οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού είναι οι εξής: Σλόβαν, Γάνδη, Ντίναμο Ζάγκρεμπ, Μπόντο Γκλιμτ, Λέγκια, Φερεντσβάρος, Άιντραχτ και Λουντογκόρετς.

Το πρώτο ματς του Ολυμπιακού θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η ρεβάνς εκτός έδρας στις 22 του μήνα.