27 Απριλίου, 2024

Τέμπη: Αντίστροφη μέτρηση για την πρόταση δυσπιστίας – Σε θέση μάχης κυβέρνηση και αντιπολίτευση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Για σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή με αφορμή την πρόταση μομφής που αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη (26/3) προετοιμάζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας περί «μονταζιέρας» στις συνομιλίες του σταθμάρχη Λάρισας το βράδυ του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών προκάλεσε την πολιτική θύελλα, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, την οποία κάλεσε να στηρίξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία χρειάζεται η στήριξη 50 βουλευτών που ούτως ή άλλως υπάρχουν αφού την πρόταση δυσπιστίας ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και το ΚΚΕ.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει απόπειρα συγκάλυψης, μια καταγγελία που διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι όλο το υλικό της συνομιλίας βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μάλιστα, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, έκανε λόγο για χρήση του ανθρώπινου πόνου και για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από οικονομικά συμφέροντα.

Η συζήτηση στη Βουλή θα διαρκέσει τρεις μέρες. Στη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών θα μιλήσουν όλοι οι υπουργοί και την τρίτη μέρα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Μάντζος: Τα τρία ερωτήματα που περιμένουν απάντηση από την κυβέρνηση

Ήδη από σήμερα τα κόμματα επιδόθηκαν σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων και δηλώσεων, που αποτελεί τον προάγγελό του τι θα επακλουθήσει στη Βουλή.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, σε ανακοίνωση που αναφέρθηκε στην επικείμενη πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης από τους βουλευτές του κόμματος.

«Πρόκειται για μια σειρά από πλήγματα στο κράτος δικαίου, ιδίως όσον αφορά στο έγκλημα των Τεμπών και στην επιχείρηση συγκάλυψης. Μετά και το δημοσίευμα, για εμάς ήταν θεσμικός μονόδρομος η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά μια Κυβέρνηση η οποία αποτυπώνεται ότι από τις πρώτες στιγμές της τραγωδίας είχε ως πρώτο μέλη τη συγκάλυψη» τόνισε.

Μάλιστα ο Δ. Ο Μάντζος έθεσε μια σειρά από ερωτήματα, που η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει:

  • «Ποιος, την ώρα που ο ελληνικός λαός ήταν βυθισμένος στο σοκ και το πένθος, είχε την προτεραιότητα και τη μόνη έγνοια να παρέμβει στο κρίσιμο ανακριτικό υλικό;
  • Ποιος είχε πρόσβαση πριν την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη στο κρίσιμο οπτικοακουστικό υλικό;
  • Ποιος επεξέτησε τις συνομιλίες για να ενισχύσει τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους; Ποιος εν τέλει τις διέρρευσε και τις διένειμε σε φιλία προς την Κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης;

Η Κυβέρνηση, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, μας είπε ότι δεν πρόκειται για αποκλειστική δημοσίευση, σαν να είναι η ΕΣΗΕΑ. Τίποτα επί της ουσίας.

Την ώρα που 8 στους 10 πολίτες στις έρευνες κοινής γνώμης βλέπουν συγκάλυψη, η Κυβέρνηση μας λέει ότι φταίνε τρεις άνθρωποι –εκ των οποίων οι δυο δεν ζουν για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους– και επιπλέον πως φταίει η αντιπολίτευση γιατί κρατά ανοιχτή τη διερεύνηση εγκλήματος. . . αυτά ζούμε. Ο κ. Ο Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα διέφυγε από τη Βουλή, όπως και ο κ. Καραμανλής. Τώρα θα έρθουν στη Βουλή και δεν θα διαφύγουν ξανά.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι το τριήμερο της συζήτησης θα πέσουν οι μάσκες και θα αποκαλυφθούν ποιοι εργαλειοποιούν την τραγωδία των Τεμπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα βγει κερδισμένη από την τριμερή συζήτηση καθώς εκτιμά ότι θα κατορθώσει να αυξήσει τη συσπείρωση γύρω από την γαλάζια παράταξη.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο για τη μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης, αυτό φαίνεται ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Σπίρτζης: Υπερβολή να ζητήσει ο Κασσελάκης με τους διεθνείς παρατηρητές

«Υπερβολή» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε το στέλεχος του κόμματος, ο Χρήστος Σπίρτζης το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε εκλογές με διεθνείς παρατηρητές.

«Η ελληνική κοινωνία ιδιαίτερα με το θέμα των Τεμπών που είναι ευαίσθητο και καλά κάνει. έχουν μαζευτεί 1,5 εκατ. υπογραφές για να ρίξουν φως σε αυτή την υπόθεση και για να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης, άρα νομίζω ότι όλοι πρέπει με απόλυτη σκέψη και συναίσθηση να πέσουν πάνω από αυτό», συνέχισε.

Γεωργιάδης: Οικονομικά συμφέροντα και αντιπολίτευση δεν θέλουν την πολιτική ισχύ Μητσοτάκη

«Ούτε έγκλημα υπάρχει στην Τέμπη , ούτε συγκάλυψη» τονίζει με την ανάρτηση του ο Άδωνις Γεωργιάδη , με αφορμή την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης την οποία εγκατέλειψε ότι συνασπίστηκε γύρω από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα .

«Ούτε Έγκλημα υπάρχει στα Τέμπη ούτε Συγκάλυψη. Ένα τραγικό δυστύχημα ήταν οφειλόμενο σε διαδοχικά ανθρώπινα λάθη. Μας πονάει; Ναι! Μας Εξοργίζει; Ναι! Αλλά δεν πρέπει να καταστρέψουμε την Χώρα και τη Δημοκρατία μας επιτρέποντας σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για ίδιους πολιτικούς σκοπούς!» σημειώνει ο υπ. υγεία.

CNN