29 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Εκατοντάδες βιογραφικά για Ευρωεκλογές – Επίθεση για Κεραμέως, άμυνα για επιχειρήσεις Κασσελάκη

Κασσελάκης (Eurokinissi)

Πολιτικό ρεπορτάζ Νίκος Σβέρκος

Τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου προετοιμάζουν το έδαφος για τις επικείμενες προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Το διάστημα μέχρι τις 29 Μαρτίου, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης πρόκειται να βγει από το στρατόπεδο της Θήβας έχοντας ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, αναδεικνύεται σε κρίσιμο για την Κουμουνδούρου στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου προετοιμάζουν το έδαφος για τις επικείμενες προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με «ντεζαβανταζ» την απουσία του καλούνται να αποκρούσουν τις επιθέσεις που δέχεται για τις ξένες επιχειρήσεις του.

Πώς θα αναδειχθεί το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Η πλατφόρμα του isyriza, στην οποία οι επίδοξοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεταν τα βιογραφικά τους, έκλεισε το βράδυ της Κυριακής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αιτήσεις κατέθεσαν πάνω από 400 πολίτες. Το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη με τη συνδρομή λίγων στελεχών, θα εξετάσουν τις περιπτώσεις και θα καταλήξουν σε «βραχείες λίστες» ανάλογα με τις περιφέρειες της χώρας.

Κατόπιν στις 14 Απριλίου, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν τους εκλεκτούς τους ευρωβουλευτές, έχοντας όμως την δυνατότητα να ψηφίσουν πρόσωπα από την ίδια τους την περιφέρεια. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί επίσης για ισόποση εκπροσώπηση των δυο φύλων στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο οι προκριματικές εκλογές να γίνουν και ηλεκτρονικά, κάτι που όμως δεν επετεύχθη στις εκλογές για τις νομαρχιακές επιτροπές και τα συντονιστικά των οργανώσεων μελών.

Πυρά στην Κεραμέως – Άμυνα για τις επιχειρήσεις Κασσελάκη

Στην αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται πάντως να εντείνουν τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αποκαλύψεις αναφορικά με τη διαρροή προσωπικών στοιχείων από το Υπουργείο Εσωτερικών, που έφεραν «καρατομήσεις» μεσαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στις ευθύνες της Νίκης Κεραμέως, ζητώντας την αποπομπή της από την κυβέρνησης, ενώ θα ζητά την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης από την δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα όμως η Κουμουνδούρου δέχεται πυρά τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το ΠΑΣΟΚ για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κλείσει το θέμα εμφανιζόμενος σε δυο τηλεοπτικές εκπομπές στο «παρά πέντε» της στράτευσης του και να δηλώσει πως έχει μεταβιβάσει όλες τις επιχειρήσεις του.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει κάνει «φύλλο και φτερό» τον Στέφανο Κασσελάκη εξ ου και σε «διαρροές» πηγών της ΝΔ υπήρχαν αναφορές και σε ακόμα μια επιχείρηση, που αφορούσε υπηρεσίες χρωμάτων, αλλά και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό της οικογένειας Κασσελάκη, στον οποίο δικηγόρος ήταν ο νυν διευθυντής του γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ επιθετικούς τόνους μίλησε χτες για «χυδαίο πόλεμο λάσπης» και σημείωσε αναφορικά με τις επιχειρήσεις του Στέφανου Κασσελάκη πως είναι «όλα νόμιμα. Όλα φορολογημένα. Και όλες οι εταιρείες μεταβιβασμένες ήδη». Όσον αφορά, δε, το ΠΑΣΟΚ, οι τόνοι ανέβηκαν περαιτέρω και υποστήριξε πως στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι, ενώ η Βούλα Κεχαγιά έβαλε κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας πως ο παρακολουθούμενος όταν «ξέρει ότι ο θύτης του βρίσκεται σε δύσκολη πολιτική στιγμή, είναι αναγκασμένος να τον βοηθήσει». Του καταλόγισε, μάλιστα, ότι «δεν έχει εργαστεί ποτέ, πόσω μάλλον σε αγγλόφωνο περιβάλλον».