29 Απριλίου, 2024

Καμπανάκια στην κυβέρνηση για τα δημοσκοπικά μηνύματα: Ανησυχία για ψήφο διαμαρτυρίας και διαρροές στα δεξιά

Associated Press

Με προσοχή διαβάζουν στην κυβέρνηση τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων παρά τη σημαντική διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Με προσοχή διαβάζουν στην κυβέρνηση τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και παρά την σημαντική διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν χτυπήσει καμπανάκια για μια σειρά από ευρήματα. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την καθαρή υπεροχή στο πολιτικό σκηνικό, ενώ μεγάλο προβάδισμα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ωστόσο, την ίδια στιγμή δεν περνά απαρατήρητο πως σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το κυβερνών κόμμα δεν είναι άλλο από την ακρίβεια, που εξακολουθεί να ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών. Σε όλες τις μετρήσεις η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των πολιτών, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό περιμένουν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με μέτρηση τις MRB επτά στους δέκα πολίτες εκτιμούν πως η κυβέρνηση πήρε λιγότερα μέτρα στήριξης από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας. Αλλά και σε έρευνα της Marc περισσότεροι από επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν αναποτελεσματικές τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Την ίδια στιγμή με απαισιοδοξία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με την Metron Analysis- ως προς τη συνολική αποτίμηση της κατάστασης της χώρας- το 60% επιμένει ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 34% θεωρεί ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ακρίβεια που προκαλεί προβληματισμό στο κυβερνών κόμμα, καθώς συναγερμός έχει σημάνει και για άλλα δημοσκοπικά ευρημάτα. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Alco όσον αφορά στα Τέμπη το 77% των ερωτηθέντων κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης. Παράλληλα όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια σχεδόν τέσσερις στους δέκα λένε πως θα επηρεάσει πολύ την ψήφο του στις ευρωεκλογές, το 32% απαντά καθόλου και το 20% λίγο. Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Φεβρουάριο, το 42% απαντά πως δεν θα επηρεάσει καθόλου την ψήφο του, ενώ στον αντίποδα το 30% απαντά πολύ και το 21% λίγο.

Έντονη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση και το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας στις κάλπες των Ευρωεκλογών. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Interview στο ερώτημα πόσο πιθανό θεωρείται στις ευρωεκλογές να ψηφίσετε στέλνοντας μήνυμα στο κόμμα σας για πολιτικές επιλογές με τις οποίες διαφωνείτε σχεδόν ένας στους δύο απαντά πολύ ή αρκετά πιθανό. Στο μεταξύ με βάση την GPO το 42,1% θέλει στις ευρωεκλογές να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, το 35,4% να στηρίξει το κόμμα που συνήθως επιλέγει και το 17,5% να στηρίξει την κυβέρνηση (5 % είναι στο «δεν ξέρω- δεν απαντώ).

Στόχος η αύξηση της συσπείρωσης

Στην Πειραιώς το επόμενο διάστημα θα εντείνουν την προσπάθεια για αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης των γαλάζιων ψηφοφόρων προκειμένου να αποφύγουν εκπλήξεις στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Συμφωνά με πρόσφατη έρευνα της Marc η συσπείρωση της νέας Δημοκρατίας είναι στο 68,4 %, ενώ δεν περνά απαρατήρητο πως υπάρχει ένα ποσοστό 12,5 % που ακόμα δεν έχει αποφασίσει. Από εκεί και πέρα οι κυριότερες διαρροές είναι προς την Ελληνική Λύση (4,1 %), ενώ το 2.9 % απαντά πως θα ψηφίσει άκυρο /λευκό ή θα στραφεί στην αποχή.

«Ο Ιούνιος πρέπει να φέρει στη χώρα ένα αποτέλεσμα σιγουριάς και προοπτικής» τόνισε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε πως αν πάμε στη κάλπη «χαλαρά» μπορεί «να ξυπνήσουμε αντιμέτωποι με νέα δεσμά». Απευθυνόμενος στη βάση του κόμματος σημείωσε ότι «θα επαναλάβω, λοιπόν, ότι το πρωί της 9ης Ιουνίου όλα ξεκινούν από την αρχή. Το κοντέρ μηδενίζεται. Κάθε κάλπη όταν ανοίγει είναι άδεια». Παράλληλα αναφέρθηκε στο διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης, λέγοντας πως «θα κρίνει αν η χώρα θα συνεχίσει να έχει πολιτική σταθερότητα, αν θα μείνει στον δρόμο των αλλαγών, αν θα πετύχει τους στόχους».

Στη Νέα Δημοκρατία ετοιμάζονται πυρετωδώς για το συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 7 Απριλίου στο Ζάππειο, ενώ το διάστημα από τις 10 έως τις 15 Απριλίου αναμένεται να παρουσιαστεί και το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές θα πυκνώσουν οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την διάρκεια των οποίων αναμένεται να εστιάσει στα κυβερνητικά πεπραγμένα αλλά παράλληλα να ξεδιπλώσει και το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα.