Την ανεξαρτητοποίησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης η Θεοδώρα Τζάκρη και η Γιώτα Πούλου.
Μετά την εξέλιξη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί πλέον 29 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται πλέον το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές
Αλλαγές στην κοινοβουλευτική διαδικασία φέρνει η απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανεξαρτητοποίησης της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου, που αναμένεται να ενταχθούν στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να αριθμεί 29 βουλευτές, αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται το ΠΑΣΟΚ -με 31 βουλευτές. Η εξέλιξη αυτή φέρνει λίγα αλλά… καλά προνόμια στην Χαριλάου Τρικούπη. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ως αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος θα μιλάει μετά τον Πρωθυπουργό ή τον εισηγητή της πλειοψηφίας στη Βουλή.
Τι αλλάζει στην κοινοβουλευτική λειτουργία
Το κόμμα θα μετακομίσει σε μεγαλύτερα γραφεία στη Βουλή και θα του δοθεί η δυνατότητα να προσλάβει πρόσθετους υπαλλήλους, καθώς ο ενισχυμένος θεσμικός του ρόλος συνεπάγεται και αυξημένες ανάγκες. Παράλληλα, αναμένεται να αλλάξει η σύσταση των διαρκών επιτροπών, ώστε να αντανακλά τις δυνάμεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Αντιθέτως, τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων θα μείνουν ίδια, καθώς η σύνθεση είναι προκαθορισμένη και δεν υπάρχει αναλογικότητα.
Τι θα γίνει με την κομματική χρηματοδότηση
Αλλαγές δεν θα δούμε στους αντιπροέδρους της Βουλής, γιατί αποχωρούν μόνο με πρόταση μομφής ή αν φύγουν από την ΚΟ με την οποία εξελέγησαν. Ούτε η κομματική χρηματοδότηση, θα αλλάξει, διότι το ύψος της καθορίζεται από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση για πρώτη φορά από το 2012
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι αξιωματικής αντιπολίτευση για πρώτη φορά από τις εκλογές του 2012, που έφεραν τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Μετά τον κατακρήμνισμα του κόμματος στις εκλογές του 2023 και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα δρομολογήθηκαν τέσσερις κοινοβουλευτικές διασπάσεις. Η πρώτη ήρθε τον Νοέμβρη του 2023 με την αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτη Πέρκα. Ακολούθησε η αποχώρηση των 6+6, που ίδρυσαν από κοινού με τα στελέχη της Ομπρέλας τη Νέα Αριστερά. Η τρίτη διάσπαση ήρθε τον Νοέμβριο του 2024, μετά το επεισοδιακό συνέδριο στο Gazi Live και τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, οπότε ανεξαρτητοποιήθηκαν οι Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα και Ραλλία Χρηστίδου.
Θεσμική εκτροπή καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Κουμουνδούρου στην ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή, στρέφοντας ταυτόχρονα τα πυρά της κατά των αποχωρησάντων.
«Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας νοθεύεται και παραβιάζεται κατάφωρα η βούληση του ελληνικού λαού για αξιωματική αντιπολίτευση, όπως εκφράστηκε στις εθνικές εκλογές. Η στέρηση αυτού του ρόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι μια καθαρή θεσμική εκτροπή».
«Υλοποιείται από κάποιον που προσπαθεί μάταια να καταστρέψει αυτό που θεωρούσε ως προσωπικό περιουσιακό του στοιχείο. Αποφασίζοντας ο ίδιος, και καλώντας όσους τον ακολουθούν, να παραδώσουν στο ΠΑΣΟΚ, την εντολή για αξιωματική αντιπολίτευση, που έδωσαν οι Έλληνες πολίτες στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι η επιτυχία του χτεσινού ντιμπέιτ τους ενόχλησε και για αυτό διάλεξαν τη σημερινή ημέρα για να κάνουν πρεμιέρα της κακοστημένης παράστασής τους».
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απευθύνεται «στην ομάδα των πρόθυμων να εκτελέσουν τα σχέδια της διαπλοκής, του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και της ΝΔ», λέγοντας ότι «επιδεικνύει σήμερα μια στάση απόλυτης πολιτικής και προσωπικής αναξιοπρέπειας και ατιμίας. Να είναι βέβαιοι ότι θα μείνουν στην Ιστορία, με τα πιο μελανά χρώματα. Ο αριστερός, προοδευτικός, δημοκρατικός κόσμος, έχει και μνήμη και κρίση. Η θεσμική εκτροπή θα τον πεισμώσει ακόμα περισσότερο. Και θα δώσει την απάντηση που τους αξίζει, στα αθύρματα της διαπλοκής και των παραθεσμικών κέντρων, με τη δυναμική και μαζική του παρουσία στις κάλπες της Κυριακής».