28 Μαρτίου, 2024

Συντάξεις: Κλείδωσαν οι αυξήσεις 6%. Ποιοι και πότε θα τις λάβουν, 1,2 εκατ. δικαιούχοι

«Έσκασαν» τα ευχάριστα: Δώρα 11μήνου σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους

Συντάξεις: Κλείδωσαν οι αυξήσεις 6%. Ποιοι και πότε θα τις λάβουν, 1,2 εκατ. δικαιούχοι

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για αυξήσεις έως 6% στις συντάξεις. Ο ΕΦΚΑ αρχίζει τη χαρτογράφηση των απολαβών για όλους τους δικαιούχους.

Τον εντοπισμό περίπου 1,2 εκατ. δικαιούχων συνταξιούχων, που θα λάβουν με την έλευση της νέας χρονιάς αύξηση ακόμη και πάνω από 6% στις μηνιαίες απολαβές τους, ξεκίνησε ο e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής θα πρέπει να ολοκληρώσουν εντός των επόμενων εβδομάδων τη χαρτογράφηση των απολαβών όλων των συνταξιούχων, καταγράφοντας ποιοι από αυτούς έχουν «θετική» προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό -με αποτέλεσμα να δουν μόνο λογιστική αύξηση- και ποιοι θα λάβουν προσαύξηση στη σύνταξή τους.

Οι συντάξεις μπαίνουν σε τροχιά αυξήσεων έπειτα από 12 χρόνια που είχαν μείνει στον «πάγο» ή είχαν υποστεί δραματικές περικοπές εξαιτίας των μνημονίων.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν ήδη λάβει εντολή να «τρέξει» το πρόγραμμα για τον εντοπισμό των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά – και μάλιστα ανά εισοδηματική κατηγορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει πλήρης καταγραφή με βάση τις μηνιαίες απολαβές, κατηγοριοποιημένες ανά 100 ευρώ (π.χ. 500 έως 600 ευρώ, 600 έως 700 ευρώ κ.ο.κ), προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι συνταξιούχοι και σε ποια εισοδηματική κατηγορία θα δουν αύξηση.

Η καταγραφή των απολαβών των συνταξιούχων, ενόψει της επικείμενης αύξησης από την 1η Ιανουαρίου του 2023, αποτελεί βασική παράμετρο για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση, αυξήσεις στις συντάξεις τους θα δουν περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ η προσωπική διαφορά θα μειωθεί σε 850.000.

Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους με απολαβές άνω των 1.300 ευρώ, οι οποίοι θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως θα δουν αύξηση στο εισόδημά τους από 22 έως και 676 ευρώ.

Υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι για την καταβολή αύξησης 4% με την έλευση της νέας χρονιάς θα ανέλθει στα 550-600 εκατ. ευρώ.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών και τα δημοσιονομικά περιθώρια και με βάση το ΑΕΠ και τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι εκτιμήσεις προβλέπουν πληθωρισμό κατά μέσο όρο περίπου 6%-7% και αύξηση του ΑΕΠ περίπου 3%. Με βάση αυτά τα οικονομικά μεγέθη, το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να ανέλθει σε 5,5%-6%. Δηλαδή, ο συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ θα έβλεπε στην τσέπη του μια αύξηση 55-60 ευρώ τον μήνα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews: