19 Απριλίου, 2024

Φυσικό αέριο: Στα 500 ευρώ ο μηνιαίος λογαριασμός για τα νοικοκυριά σε περίπτωση διακοπής

Φυσικό αέριο: Στα 500 ευρώ ο μηνιαίος λογαριασμός για τα νοικοκυριά σε περίπτωση διακοπής

Το κόστος θα είναι αυξημένο κατά 300% συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2020

Με το βλέμμα στραμμένο στον Nord Stream 1 είναι η Ευρώπη, καθώς ξεκίνησε η προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση στον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Και μπορεί κάποιο άλλο καλοκαίρι η συντήρηση αυτή να ήταν μια υπόθεση ρουτίνας, όμως φέτος -υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των «αντιμέτρων» της Μόσχας- οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν ότι η στρόφιγγα δεν θα ανοίξει πάλι μετά το πέρας των 10 ημερών που ο αγωγός θα είναι κλειστός.

Ας σημειωθεί ότι την εβδομάδα που μας πέρασε, η τιμή του φυσικού αερίου επιδόθηκε σε νέο ράλι, φτάνοντας μέχρι και τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

500 ευρώ το μήνα

Σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, οι προβλέψεις των ειδικών για το κόστος που αναμένεται να κληθούν να σηκώσουν τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης είναι τρομακτικές.

Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs προβλέπει εκτόξευση του ενεργειακού κόστους κατά περίπου 65% σε σχέση με σήμερα, που ήδη η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη ξεπερνώντας τα 170 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και 15 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να πληρώσει σε ένα έτος περίπου 5.650 ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριου, δηλαδή 470- 500 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, το κόστος αυτό θα είναι αυξημένο κατά 300% συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2020.

Σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια άνοδο του ενεργειακού κόστους της τάξεως του 65% στην περίπτωση που διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου.

Οπως τονίζει η Goldman Sachs, η περαιτέρω εκτόξευση της ήδη ακριβής ενέργειας θα συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών βιομηχανιών ενέργειας, όπως είναι π.χ. οι χημικές βιομηχανίες, οι βιομηχανίες γυαλιού, χάρτου, χάλυβα, τσιμέντου, κεραμικών, ενώ δεν αποκλείει κάποιες βιομηχανίες που καταναλώνουν μεγάλο όγκο φυσικού αερίου να έχουν ελλείψεις και να αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους.

Συγκρίνοντας το σήμερα με το 2020, η Goldman Sachs υπολογίζει πως το συνολικό κόστος για τις βιομηχανίες έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 200%, σύμφωνα με στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής ARERA.

Μάλιστα, η Γερμανία και η Ιταλία, που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ενέργειας και είναι πολύ πιθανό στην περίπτωση που η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα να πληγεί περίπου το 65% με 80% της βιομηχανικής παραγωγής τους.

Ειδικότερα στη Γερμανία, η πλήρης διακοπή θα έχει μακροπρόθεσμες και ουσιαστικές συνέπειες όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Υπολογίζει πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα αντιμετωπίσει έλλειψη περίπου 20 δισ. κυβικών μέτρων αερίου σε ετήσια βάση, που θα πλήξει περίπου το 65% των βιομηχανιών της, με την υπόθεση βεβαίως ότι δεν θα ληφθούν μέτρα για να μειωθεί η κατανάλωση.