20 Απριλίου, 2024

Συνέντευξη Γιάννη Μωραΐτη: Θέλω πολύ να πάω στη eurovision και ελπίζω να το ζήσω κάποια στιγμή αυτό.

Συνέντευξη Γιάννη Μωραΐτη : Θέλω πολύ να πάω στη eurovision και ελπίζω να το ζήσω κάποια στιγμή αυτό.

elias
Ηλίας Ταμπουραντζής

Σχεδόν συνεπής στην ώρα μας, μας υποδέχτηκε με το χαμόγελο ο Γιάννης, και παρότι τον καθυστερήσαμε λιγάκι από κάποια προετοιμασία , μας άνοιξε και μας καλωσόρισε  με την ευγένεια που τον διακρίνει (και στην τέχνη αλλά και στη ζωή) μέχρι να ολοκληρωθεί η συνέντευξη ! 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, στη Νέα Σμύρνη, ωστόσο είμαι παιδί του κέντρου της Αθήνας, αφού εκεί ήταν το σχολείο όπου φοίτησα, μετέπειτα το Πανεπιστήμιο όπου σπούδασα και γενικώς ανά τα έτη η ζωή μου περιστρέφεται γύρω από το κέντρο. Έχω, με αφορμή αυτό, αναπτύξει έντονους δεσμούς κυρίως με το ιστορικό κέντρο και δη τους αρχαιολογικούς χώρους, το οποίο αυτό ενδιαφέρον μου προκάλεσε έναν έντονο θαυμασμό προς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τα έργα αυτού. Ο πατέρας μου εργαζόταν στο Υπουργείο Πολιτισμού και πολλές φορές με έπαιρνε μαζί του στους αρχαιολογικούς χώρους. Νομίζω αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας μου.

Ίσως αυτή η εξερεύνηση μου στα «μονοπάτια» του πολιτισμού να με οδήγησε και προς την τέχνη, προς τη μουσική. Από τότε που με θυμάμαι, τραγουδάω… Έχω δηλώσει και άλλη φορά, ότι σκέφτομαι μουσικά. Κάποιες φορές και κινηματογραφικά, αλλά πάντα η μουσική είναι η ζωή μου.

Γιάννης Μωραΐτης

Θυμάμαι, ας πούμε, από πολύ νεαρή ηλικία να ακούω τους δίσκους της Νάνας Μούσχουρη και του Ντέμη Ρούσσου, που είχαμε στο σπίτι, που νομίζω ότι με καθόρισαν και σαν καλλιτέχνη μετέπειτα, διαμόρφωσαν τη μουσική μου παιδεία! Ειδικά τα τραγούδια της Μούσχουρη στάθηκαν η αφορμή να ανακαλύψω το μεγαλειώδες έργο του σπουδαίου μας συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι. Όπως και οι δίσκοι του Μπιθικώτση (που ήταν ο αγαπημένος του πατέρα μου), με μύησαν στο έργο του έτερου μεγάλου μας συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη και στάθηκαν αφορμή να έρθω σε επαφή με το μεγαλειώδες έργο του. Η Μούσχουρη είναι κομβική στη ζωή μου, διότι μέσω αυτής ανακάλυψα και το μεγαλείο του σπουδαίου Γιώργου Χατζηνάσιου. Διαδοχικά άρχισα να ακούω Αλέκα Κανελλίδου, Κώστα Τουρνά, Ελένη Δήμου, Λένα Πλάτωνος, Σταμάτη Κόκκοτα, ανακάλυψα το σημαντικό έργο του αξέχαστο Γιάννη Σπανού και πόσο ταυτίζομαι με το έργο του σημαντικού μας Σταμάτη Κραουνάκη… Στα επόμενα χρόνια βέβαια ανακάλυψα την pop μουσική, ελληνική και ξένη, η οποία με χαρακτήρισε κιόλας, με κύρια ακούσματα τους Abba, Kylie Minogue, Michael Jackson, Celine Dion, Whitney Houston, George Michael, Mariah Carey, σε πιο ροκ ακούσματα τους Queen καθώς και Soul μουσική. Επίσης λατρεύω την όπερα και την κλασσική μουσική. Οι σπουδές μου στη μουσική είναι κυρίως πάνω στο λυρικό τραγούδι.

Ξεκίνησα να τραγουδάω σε μικρούς χώρους σε νεαρή ηλικία, κάποια στιγμή αργότερα πέρασα και από τις μεγάλες σκηνές, τα λεγόμενα music halls και τα μπουζούκια. Για σχεδόν παραπάνω από μια δεκαετία το πρόλαβα όλο αυτή στην ακμή του, έζησα λίγο τις καλές εποχές, που εμφανιζόμασταν 5ήμερα και 6ήμερα στα σχήματα της εποχής. Έκανα πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες και πάντα κρατούσα ένα δικό μου στυλ στους χώρους αυτούς και έχω να σου πω, ότι το υποστήριζα κιόλας!

Κάπως έτσι, πιο αμήχανα όμως, μπήκα και στη δισκογραφία το 2007, με μία τραυματική θα έλεγα εμπειρία του πρώτου μου cd. Δεν έγινε τίποτα σωστά τότε, με αποτέλεσμα να μου στοιχίσει πολύ. Πέρασα μια κατάθλιψη τότε. Θες οι λάθος συνεργάτες, θες η λάθος δισκογραφική εταιρεία, οι λάθος συμβουλές, η λάθος μου προσέγγιση, που παραέβλεπα τα πράγματα ρομαντικά… Δεν ξέρω. Ότι έγινε, έγινε, δεν τα σκαλίζω πλέον, τα έχω αφήσει πίσω. Άλλωστε τότε συνέπεσε όλο αυτό και με μία πρόταση που απέρριψα, που μου έγινε από Δανία, για να κάνω δίσκο με τον παραγωγό μιας διεθνούς τεράστιας καλλιτέχνιδας… Αυτό ήταν και το τρομερό μου λάθος, δεν το σκέφτηκα σωστά, αλλά ήταν και τελείως αλλιώς οι εποχές τότε. Μιλάμε για το 2008… Δουλεύαμε σε πυρετώδεις ρυθμούς, η νύχτα είχε πολλή δουλειά και νομίζαμε ότι θα υπήρχε εξέλιξη.

Γιάννης Μωραΐτης

Όπως σου είπα, έχω κάνει ωραίες, σημαντικές και ενδιαφέρουσες συνεργασίες, από τις οποίες επωφελήθηκα σαν καλλιτέχνης. Έμαθα πράγματα και εξελίχθηκα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μία συγκεκριμένα, μπορώ όμως να σου πω ότι είχα την τιμή να δουλέψω με το σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, τον μεγάλο μας Μίμη Πλέσσα! Ήταν καταξίωση για εμένα. Όπως και πέρσι που συνεργάστηκα με τον σπουδαίο και πολυτάλαντο Γιάννη Ζουγανέλη. Επίσης «σταθμούς» στη ζωή μου θεωρώ τις συνεργασίες μου με Γιάννη Πάριο, με Δάκη, Σοφία Βόσσου, Πωλίνα, Φίλιππο Νικολάου, Καίτη Γαρμπή, Σόφη Ζαννίνου… Δισκογραφικά με τον τόσο ιδιαίτερο και αγαπημένο μου Ανδρέα Λάμπρου, ο οποίος μου εχει χαρίσει τόσο όμορφα τραγούδια, στο θέατρο με τον σημαντικό και πρωτοποριακό Κωνσταντίνο Ρήγο, ενώ τηλεοπτικά με τον μεγάλο συνθέτη τον Χρήστο Παπαδόπουλο!

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ουδέποτε «αντέγραψα» ή μιμήθηκα κάποιον καλλιτέχνη, τουλάχιστον όχι συνειδητά. Ανέκαθεν είχα το δικό μου στυλ, ακόμα και σε νέα πράγματα που κατά καιρούς έχω επιχειρήσει. Σαν πρότυπο όμως καριέρας και πορείας στη μουσική έχω τον Ντέμη Ρούσσο, το σπουδαίο, διεθνή μας Ντέμη, που προήγαγε τον πολιτισμό μας σε κάθε άκρη του πλανήτη, όπως και η Νάνα Μούσχουρη. Έκαναν αμφότεροι σημαντικές καριέρες και είναι πηγή έμπνευσης για εμένα. Είχα την τιμή μάλιστα να γνωρίσω τον Ντέμη Ρούσσο και να μιλήσω μαζί του και ήταν πραγματικά αξιοσημείωτο πόσο προσγειωμένος και προσιτός ήταν. Επίσης να πω πόσο πολύ θαυμάζω την πορεία του Κώστα Τουρνά, τον οποίο θεωρώ σπουδαίο και τόσο ιδιαίτερο!

Ως προς τη Eurovision, έχω να πω πως ενώ ουδέποτε υπήρξα ιδιαίτερα μεγάλος fan, σαν καλλιτέχνη ωστόσο με ενδιαφέρει πάρα πολύ! Πάντα προσπαθούσα να δω πως μπορώ να εμπλακώ σε όλο αυτό, νομίζω ότι δίνει μια μεγάλη ευκαιρία σε έναν καλλιτέχνη να ακουστεί η δουλειά του και μπορεί να αλλάξει πολλά! Πρώτη φορά, έμπρακτα, ασχολήθηκα το 2018, όπου κατέθεσα συμμετοχή για την Ελλάδα. Το επανέλαβα το 2020, όπου είχα στείλει συμμετοχές σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Ελβετία. Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου εκτός από τη χώρα μας, έχω καταθέσει συμμετοχές και σε άλλες χώρες και περιμένω. Θέλω πολύ να πάω στη Eurovision και ελπίζω να το ζήσω κάποια στιγμή αυτό.

Γενικώς την περίοδο που διανύουμε, για εμένα τουλάχιστον που είμαι και ανεξάρτητος καλλιτέχνης, τα πράγματα στη μουσική της post Covid εποχής, είναι κάπως μουδιασμένα, έως και παράλυτα, θα έλεγα. Δεν ξέρω ειλικρινά να πω, ούτε αν θα κάνω κάτι, ούτε πότε, ούτε πως… Έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου, έχω κάνει κάποιες συζητήσεις με συνεργάτες, δουλεύω πάνω σε κάποια projects, αλλά δεν ξέρω πως και αν θα εξελιχθούν όλα αυτά. Οπότε ούτε δισκογραφικά ξέρω που θα βρεθώ, ούτε σκηνικά. Πέρασα έντονες αλλαγές και στα προσωπικά μου, αλλά και στα πλαίσια της δικηγορικής μου ιδιότητας, την οποία ασκώ παράλληλα με τα καλλιτεχνικά εδώ και χρόνια. Βρίσκομαι σε ένα στάδιο έντονων και ίσως και ριζικών αλλαγών, επομένως είμαι σε διαρκείς και ατέρμονες αναζητήσεις.

Γιάννης Μωραΐτης

Σαν άνθρωπος μπορώ να εμπνευστώ από πολλά, λαμβάνω διάφορα ερεθίσματα, τα οποία προσπαθώ να προσεγγίζω δημιουργικά. Με εμπνέει η φύση και η ομορφιά της, οι στιγμές που μοιράζομαι με τους ανθρώπους μου και τα ταξίδια που κάνουμε. Τα ταξίδια γενικότερα. Ταξιδεύω ακόμα και μόνος. Η γυμναστική. Γυμνάζομαι συστηματικά εδώ και χρόνια και αισθάνομαι όμορφα με αυτό. Αγαπώ και με επηρεάζει πολύ το σινεμά. Εμπνέομαι από τη μουσική, ακούω πολλή μουσική… Παρακολουθώ συναυλίες, παθιάζομαι. Η τέχνη μπορεί να μου προσφέρει μεγάλη έμπνευση, όπως και η αγάπη μου για τα ζώα. Είμαι σε φιλοζωϊκές και νομίζω ότι μου δίνει μεγάλη χαρά το να προσφέρω. Επίσης με εμπνέει η αλληλεγγύη με τους συνανθρώπους μου, η καλοσύνη και η βοήθεια, η συνεργασία που μπορεί απλόχερα κανείς να παρέχει στο συνάνθρωπο. Με γεμίζει ηρεμία.

Με τα χρόνια έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μια ουσιαστική σχέση αλληλεπίδρασης με τον κόσμο που με ακολουθεί στις εμφανίσεις μου. Οι στιγμές εκείνες που μοιραζόμαστε στη σκηνή, με κώδικα επικοινωνίας τη μουσική, είναι για εμένα μαγικές, ίσως ιερές! Με ανθρώπους που μπορεί να μη γνωριζόμαστε, εκείνη τη στιγμή όμως είναι λες και υποδέχομαι κάποιον κολλητό/η στο σαλόνι μου και ξεδιπλώνουμε μια ιστορία. Είμαι στη σκηνή και βλέπω από κάτω πρόσωπα να με ακολουθούν σε αυτό που παρουσιάζω… Γελάμε, κλαίμε, ταξιδεύουμε, ονειρευόμαστε, χορεύουμε, ερωτευόμαστε, προβληματιζόμαστε, αναπολούμε και όλα αυτά μέσω μουσικής. Εξ ου και επιλέγω πολύ προσεκτικά το ρεπερτόριο κάθε εμφάνισης μου, με μεγάλη ευθύνη απέναντι σε όσους έρθουν σε κάθε εμφάνιση.

Εύχομαι όλο αυτό που ζούμε τελευταία να αποτελέσει μια τροφή για σκέψη και να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα: Να χαλαρώσουμε λίγο μέσα μας την οργή μας, το θυμό μας, να μην γινόμαστε «δικαστές» των πάντων και «πανεπιστήμονες» όλων… Να σκεφτόμαστε λίγο πριν θυμώσουμε, πριν φωνάξουμε, πριν μιλήσουμε… Να νοιαστούμε το συνάνθρωπο, να προσφέρουμε, όπως και ό,τι καθένας μπορεί. Να νοιαστούμε τη φύση και το περιβάλλον, να πάψουμε να πετάμε σκουπίδια και αποτσίγαρα όπου βρεθούμε, να ανακυκλώνουμε συσκευασίες. Να προστατεύουμε τα αβοήθητα πλάσματα τα ζώα, μην τα βασανίζουμε, μην τους κάνουμε κακό, μην τα εκθέτουμε σε κίνδυνο…

Βιογραφία Γιάννης Μωραΐτης

Ο Γιάννης Μωραΐτης, Πτυχιούχος της Νομικής σχολής Αθηνών και ήδη Δικηγόρος, σπούδασε φωνητική και μουσική στο Ωδείο Αττικής και υποκριτική στη Δραματική Σχολή “Ιάκωβος Καμπανέλλης”. Συνέχισε τα μαθήματα φωνητικής με τη Μαντώ και με την Αλμπίνα Ζαχαριάδου και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Ξεκίνησε επαγγελματικά το τραγούδι σε πολύ νεαρή ηλικία και έπαιξε και στο θέατρο σε μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, στο πλευρό καταξιωμένων ηθοποιών,όπως τον Κώστα Αρζόγλου, τη Σόφη Ζαννίνου,τον Περικλή Λιανό,τη Νταίζη Σεμπεκοπούλου, τον Μάξιμο Μουμούρη ,τον Κλέωνα Γρηγοριάδη ,τη Τζένη Θεωνά ,το Μιχάλη Μητρούση , τη Γώτα Φέστα κ.α.

Το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο του cd με τίτλο «Στ ’ορκίζομαι» και ένα χρόνο αργότερα το ομώνυμο τραγούδι, επιλέχτηκε από τον διεθνή οργανισμό CIEECOR ως συμμετοχή της Ελλάδας για το μουσικό compilation του EURO 2008.Το 2011 με το τραγούδι του «Για Πρώτη Φορά» σε μουσική Ανδρέα Λάμπρου και στίχους Ρεβέκκας Ρούσση, κατέκτησε την 1η θέση σε Παγκόσμιο διαδικτυακό διαγωνισμό των fans της Eurovision, ανοίγοντας τις πόρτες για τα playlists ξένων χωρών όπως Βουλγαρία, Τουρκία, Κίνα, Ρωσία και Ρουμανία, στην οποία μάλιστα πραγματοποίησε και εμφανίσεις. Το 2012 βραβεύτηκε στο Σ.Ε.Φ από τον όμιλο της UNESCO ως νέος καλλιτέχνης, ενώ το 2013 συμμετείχε στο cd της “διεθνούς” Ζωής Τηγανούργια. Δισκογραφικώς έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους συνθέτες και στιχουργούς, όπως Γιάννης Ζουγανέλης, Ανδρέας Λάμπρου, Γιούλα Γεωργίου, Ζωή Τηγανούργια, Ρεβέκκα Ρούσση, Ευθύβουλος, Μαργαρίτα Δρούτσα κ.α., είτε στις προσωπικές του δισκογραφικές δουλειές, είτε συμμετέχοντας σε δουλειές άλλων.

Στις αρχές του 2014 επιλέχτηκε από τον «δάσκαλο» της ελληνικής μουσικής, το σπουδαίο συνθέτη Μίμη Πλέσσα και τον σκηνοθέτη Μάνο Πετούση για να συμμετάσχει στο musical «Ξημερώνει Κυριακή». Δύο χρόνια μετά, το 2016, ξανατραγούδησε Μίμη Πλέσσα σε ένα μεγάλο αφιέρωμα για το μεγάλο αυτό συνθέτη.

Τη χειμερινή σεζόν του 2014 έπαιξε στο θρυλικό musical “Rocky Horror Show” του Richard O’ Brien, στο θέατρο REX της Πανεπιστημίου, σε σκηνοθεσία του ανατρεπτικού Κωνσταντίνου Ρήγου, μαζί με πολλούς άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες.

Τον Αύγουστο του 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διαβαλκανικό “OHRID FEST”, τη “μικρή Eurovision των Βαλκανίων” και κατέκτησε για τη χώρα μας την 3η θέση και το ειδικό βραβείο “Καλύτερος Ξένος Καλλιτεχνης”. Το 2018 ήταν υποψήφιος για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη EUROVISION καταθέτοντας υποψηφιότητα συμμετοχής στην ΕΡΤ και το 2020 αποπειράθηκε εκ νέου να συμμετάσχει στη EUROVISION καταθέτοντας συμμετοχές σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Ελβετία, με Ισπανούς συντελεστές.

Το 2021 κυκλοφόρησε από τη Spark Records Greece το τραγούδι “Έλα να πούμε Σ’ αγαπώ” σε μουσική Γιάννη Ζουγανέλη και στίχους Γιούλας Γεωργίου.

Ορισμένες από τις πιο σημαντικές του συνεργασίες του Γιάννη με μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού: Γιάννης Πάριος, Ρένα Κουμιώτη, Φίλιππος Νικολάου, Δάκης, Καίτη Γαρμπή, Δημήτρης Μπάσσης, Πασχάλης, Πωλίνα, Σοφία Βόσσου, Γιώργος Μαζωνάκης, Λένα Αλκαίου, Κωνσταντίνα, Μπέσσυ Αργυράκη, Έλλη Κοκκίνου, Ελπίδα, Θέμης Αδαμαντίδης, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Αρετή Κετιμέ, Στέλιος Διονυσίου κ.α.