28 Μαρτίου, 2024

Σπύρος Παζιώτης: “Ευτυχισμένο με κάνει να μπορώ να προσφέρω ευτυχία…”

Σπύρος Παζιώτης

Σπύρος Παζιώτης: “Ευτυχισμένο με κάνει να μπορώ να προσφέρω ευτυχία…”

Nikitas Mendoros
Nikitas Mendoros

Ο Σπύρος Παζιώτης γνώστός σε όλους μας ως Greco Latino ήταν καλεσμένος στην εκπομπή ‘Ραδιοφωνικό Ταξίδι’ με την Αλεξάνδρα Μεντώρος στο ραδιόφωνο της Νέας Υόρκης Ασπίδα Ράδιο και αναφέρθηκε για την ζωή του αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια. Ο Σπύρος Παζιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή απο τη Λαύκα Κορινθίας. Το 1994, άρχισε τις μουσικές του σπουδές στην κλασική κιθάρα με τον Χρήστο Τζιφάκη και αφού ολοκληρώνει τα μαθηματά του συνεχίζει με ακουστική κιθάρα, πιάνο, φυσαρμόνικα αλλά και κρουστά. Επίσης πήρε μέρος σε πολλές συναυλίες με καταξιώμενους καλλιτέχνες όπως ο Καλογιάννης. Το 2009, συμμετέχει σε μια συναυλία με την χορωδία Just Voice με γνωστούς καλλιτέχνες, στο φέστιβαλ κινηματογράφου αλλά και σε τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ. Το 2010, παρακολουθεί σεμινάρια στην Αγγλία και την Ιταλια πάνω στη φωνιτική σύγχρονου τραγουδιού. Γράφει ο ίδιος κομμάτια για θεατρικές παραστάσεις και δουλεύει ως μουσικός. Έχοντας αποφοιτήσει απο την Ανώτερη δραματική σχολή της Μαίρης Ραζή επενδύει περισσότερα απο δέκα έργα. Δεν μένει εκεί αφού συνθέτει και μουσική για την παιδική σκηνή του θεάτρου. Με την διδασκαλία ασχολείτε τα τελεύταια χρόνια τόσο σε επαγγελματίες αλλά και σε ερασιτέχνες τραγουδιστές και ηθοποιούς.

Σπύρος Παζιώτης
Σπύρος Παζιώτης

 

Κατα τη διάρκεια της εκπομπής ο Σπύρος Παζιώτης αναφέρθηκε στην επιλογή του καλλιτεχνικού του ονοματό λέγοντας “Το όνομα αυτό ήταν μια πολύ δύσκολη ιστορία που πήρε αρκετό χρόνο και πολύ βαθειά σκέψη. Έστελνα ένα μήνυμα σε ένα συνάδελφο που ήδη είχε κάνει καριέρα στη λάτιν κι έψαχνα ένα καλλιτεχνικό όνομα να κλείσω το μήνυμα και να μη με περάσει για απροετοίμαστο. Οπότε χωρίς να το σκεφτώ, έγραψα αυτό το όνομα που συνδιάζει τον ελληνικό στιχο με το είδος που εκπροσωπώ”.

Στην καλλιτεχνική του πορεία και ως αυτοδίδακτος μουσικός ο Greco Latino όπως ανέφερε ο ίδιος ήθελε να δημιουργήσει έναν διαφορετικό είδος μουσικής με περισσότερο σατιρικό ύφος βάζοντας μέσα προσωπικά του βιώματα αναφέροντας “Όταν ζεις στην Ελλάδα του σήμερα κι αυτό που αγαπάς το κάνεις με σεβασμό και τιμιότητα, έχεις δύο επιλογές. Η μία είναι να τρελαθείς και να βγεις στη μέση της εθνικής να κάνεις τον κόκκορα και η άλλη, να τα πάρεις όλα στην πλάκα (με πολύ σοβαρές βάσεις) και να συνεχίσεις τη ζωή σου βρίσκοντας λύσεις στα εμπόδια που παρουσιάζονται και όχι μεμψιμοιρώντας γι αυτά. Οπότε, στη σάτιρα έχω χτίσει όλη μου την ύπαρξη, το τραγούδι θα μου ξέφευγε; Η Λατιν (Latin) με μαγεύει για την ιστορία και την αισιοδοξία της. Πανδεσία ρυθμών που κάνουν τους ανθρώπους να χορεύουν χαμογελαστοί στις φτωχογειτονιές της Λατινικής Αμερικής κι όχι μόνο, ξυπόλυτοι στους δρόμους χωρίς τα βασικά αγαθά, αλλά ενωμένοι σα γροθιά κι επαναλαμβάνω. Χαμογελαστοί. Έχει μια μαγεία αυτή η μουσική. Η Τζαζ (Jazz) είναι μια τεράστια ομπρέλα, κάτω από την οποία βρίσκονται πολλά υποείδη. Τεράστια ιστορία επίσης και πολύ ελεύθερη μουσική. Χτίζει κανόνες για να τους σπάει. Περισσότερο το πάντρεμά μου όμως, αφορά στον συγκερασμό, όχι των ειδών αυτών μεταξύ τους, αλλά με τον ελληνικό στίχο”.

Σπύρος Παζιώτης
Σπύρος Παζιώτης

Μετά μας είπε για αυτό που του δίνει έμπνευση διότι ο ίδιος γράφει τα τραγούδια του λέγοντας “Η καθημερινότητά μου”. Βλέπω στις καφετέριες παρέες που ενώ βγήκαν μαζί, συνομιλούν μεταξύ τους μέσω ίντερνετ, συναντώ ελληνίδες μάνες, ανθρώπους χωρίς αξίες με αξιώματα, ύφη χιλίων καρδηναλίων από απαίδευτους κομματοκύνες και τα λοιπά. Ήδη ανέφερα τρία, τέσσερα τραγούδια μου. Για να μη μιλήσω για τους έρωτες. Αξιομνημόνευτοι και μη, είχαν ένα κοινό σημείο. Πριν καταλήξουν σε Βατερλό, χάρισαν απίστευτες στιγμές έντονων συναισθημάτων, άρα, τροφή για την πένα μου”.

Ο Σπυρός Παζιώτης έχει πολλές συνεργασίες τόσο στον χώρο της μουσική όσο και στο θέατρο μια που ο Σπύρος ασχολείτε με το χώρο του θεάτρου ο ίδιος μας είπε κατά την διάρκεια της εκπομπής ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με όλλους τους καλλιτέχνες του κόσμου αν υπήρχε ένα μαγικό ραβδάκι. Δεν δίστασε ωα μας πεί ότι θαυμάζει λίγους γιατί όπως ανέφερε για να θαυμάσεις έναν καλλιτέχνη, δεν αρκεί η τεχνογνωσία του, αλλά κυρίως ο χαρακτήρας του, η μετριοπάθειά του. Ακόμα μας είπε την φοβεία του για τα αεροπλάνα και το αντιμετωπίζει κάνοντας ταξίδια αλλα και τον χρόνο διότι φοβάτε μην τον αλλάξει και χάσει το παιδί που κυριαρχεί στην ψυχή του. Ψαχουλεύοντας λίγο το βιογραφικό του είδαμε ότι στο παρελθόν είχε δημιουργήσει μια μπάντα με το όνομα Greco Latino Project ο ίδιος μας μίλησε κατά την διάρκεια της εκπομπής για αυτό λέγοντας “Όταν άρχισα να ασχολούμαι με τα Λατιν ως χορό, μου ήρθε η ιδέα να αρχίσω να παράγω μόνος μου τα τραγούδια που χόρευα. Όταν το έκανα, ξεκίνησα περιοδείες με voice over δηλαδή είχα ηχογραφημένα τα όργανα χωρίς τη φωνή και τραγουδούσα ζωντανά σε πάρτυ που οργάνωναν οι σχολές χορού για τους μαθητές τους. Αυτό όμως αν και το απολάμβανα, δε μου εκπλήρωνε ακριβώς αυτά που ήθελα από τη μουσική μου. Έτσι μπήκε η ιδέα της μπάντας, όπου με την κοπέλα μου, ενώσαμε το Cabaret-Jazz με τα Λατιν και τον ξένο στίχο με τον ελληνικό. Δημιουργήσαμε ένα show με χορευτές, σκετς, βιντεοπροβολές, stand up κωμικούς και άλλα.

Σπύρος Παζιώτης
Σπύρος Παζιώτης

Απλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην Ελλάδα. Κυρίως αν το παλεύεις μόνος σου με τις δικές σου δυνάμεις. Να μην ξεχάσουμε να πούμε ότι εκτός απο το θέατρο και την μουσική συναντήσαμε τον Σπύρο Παζιώτη και σε σιριάλ. Επειδή πιστέψαμε ότι ήταν πάρα πολλά για έναν άνθρωπο ζητήσαμε να μάθουμε το μυστικό του με τον ίδιο να μην μας αρνήθηκε να μας το αποκαλείψει λέγοντας “Το μυστικό για να κάνεις όνειρα, είναι να κοιμάσαι πολύ, για τα κατακτήσεις όμως, καθόλου. Τα προλαβαίνω γιατί δεν τα κάνω πλέον. Τηλεόραση έτυχε να με ειδοποιήσουν από μια σειρά που είχα δώσει βιογραφικό, θέατρο δυστυχώς αν δεν είσαι γνωστός, δεν έχει οικονομικά οφέλη. Όσο για τη μουσική, δόξα τω θεώ, η καθημερινότητα με γεμίζει έμπνευση συνεχώς. Βέβαια ευτυχισμένο με κάνει να μπορώ να προσφέρω ευτυχια.”  Τέλος μιλήσαμε για τα μελλοντικά του σχέδια που είναι να διασκεδάζει τον κόσμο και να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί.

 

 

https://www.facebook.com/GrecoLatinoOfficialPage

https://youtu.be/hgIYprWcr-4