24 Απριλίου, 2024

Σάλος για τα «Αγόρια στο Ντουζ» που προβλήθηκε σε μαθητές Δ’ δημοτικού

Σάλος για τα «Αγόρια στο Ντουζ» που προβλήθηκε σε μαθητές Δ’ δημοτικού

Μία καταγγελία προς το υπουργείο Παιδείας ότι δασκάλα Δημοτικού Σχολείου στην Αθήνα έβαλε ταινία εν ώρα μαθήματος με ερωτικές σκηνές μεταξύ δύο ανήλικων αγοριών προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και έθεσε ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιείται στα σχολεία.

Σύμφωνα με τα όσα έχει επιβεβαιώσει ο «Ε.Τ.», το περιστατικό συνέβη σε σχολείο της Αθήνας σε μαθητές της Δ’ Δημοτικού εν ώρα μαθήματος και συγκεκριμένα την ώρα της Θεατρικής Αγωγής, πριν μερικές ημέρες. Η ταινία η οποία προβλήθηκε ανήκει σε πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για την προβολή κινηματογραφικών ταινιών για τα σχολεία, με το πρόγραμμα να είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας. Η ταινία έχει τίτλο «Αγόρια στο Ντουζ» και σε αυτήν υπάρχει μία σκηνή με δύο ανήλικα αγόρια που βρίσκονται το μπάνιο. Εχει προβληθεί σε δεκάδες φεστιβάλ και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία, εξ αυτών και από την Ευρωπαϊκή Ενωση Παιδικού Κινηματογράφου.

Οπως αναφέρεται στην περιγραφή της, «οι δωδεκάχρονοι Βίγκο και Νοέλ επιστρέφουν στο σπίτι και τσεκάρουν ο ένας τα όρια και την αρρενωπότητα του άλλου. Το βίαιο σταμάτημα ενός αθώου παιχνιδιού φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα τι επιτρέπεται και τι όχι σε μια ανδρική φιλία».

Οι γονείς της τάξης ενημερώθηκαν για το περιστατικό από μαθητή και αντέδρασαν άμεσα διαμαρτυρόμενοι για το υλικό που προβάλλεται σε μαθητές Δημοτικού. Οι γονείς ζήτησαν με εξώδικη όχληση-διαμαρτυρία προς τον διευθυντή του σχολείου, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το υπουργείο εξηγήσεις ενώ κάποιοι προχώρησαν και σε διαμαρτυρία προς τον διευθυντή του σχολείου για το περιστατικό.

«Εξεπλάγησαν όταν έμαθαν ότι η ταινία που είδαν τα παιδιά τους αφορά ερωτικές περιπτύξεις, εναγκαλισμούς και φιλιά μεταξύ ανήλικων ανδρών. Κατά πόσο υπήρχε έγκριση από το υπουργείο και ποια είναι η διεπιστημονική μελέτη που έγινε ώστε να δοθεί έγκριση σε αυτή την ταινία για να την παρακολουθήσουν παιδιά 10 ετών», αναρωτιέται ο δικηγόρος οικογένειας που έχει προσφύγει δικαστικά κ. Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς μιλώντας στον «Ε.Τ.».

ΑΣΕΠ-προσλήψεις: 14.875 οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό [δείτε τα αποτελέσματα]

«Θέλουμε μία θεσμική απάντηση από τους αρμοδίους για τους λόγους που προβλήθηκε μία ταινία η οποία αναφέρει ότι αφορά τα όρια της φιλίας και της αρρενωπότητας», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι το πρόβλημα το περιεχόμενό της, δηλαδή η ομοφυλοφιλία, αλλά το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια διεπιστημονική προσέγγιση πριν την προβολή της ταινίας. «Την περασμένη Παρασκευή κοινοποιήσαμε το εξώδικο στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ελεγχθεί πειθαρχικά η πρωτοβουλία της δασκάλας για την προβολή τέτοιου είδους ταινίας και να μας γνωστοποιήσει κατά πόσο η ταινία αυτή καθίσταται εκπαιδευτικώς εγκεκριμένη και παιδαγωγικώς συμβατή εκ του υπουργείου», ανέφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», αυτό που ενόχλησε περισσότερο τους γονείς ήταν ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για το περιεχόμενο της ταινίας και διδακτική επεξήγηση ή συζήτηση μετά το τέλος της ταινίας προς μαθητές που είναι μόλις 10 ετών για τόσο ευαίσθητα ζητήματα, όπως αυτά με τα οποία καταπιανόταν η ταινία.

Εγκεκριμένη η ταινία από το υπ. Παιδείας

Η πλατφόρμα από την οποία η δασκάλα προέβαλε την ταινία έχει δημιουργηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς και προσφέρει πάνω από 92 ταινίες και συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο διατίθεται δωρεάν σε Δημοτικά, Γυμνάσια κα Λύκεια. Η πλατφόρμα είναι χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Οι ταινίες έχουν επιλεγεί βάσει των σχολικών προγραμμάτων σπουδών με θεματικές που ποικίλλουν και αντιστοιχούν στη σχολική ύλη, ενώ αποτελούν εγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας.

Στην πλατφόρμα υπάρχει διαβάθμιση των ταινιών ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, κάτι που η δασκάλα του Δημοτικού δεν ακολούθησε. Η συγκεκριμένη ταινία, η οποία είναι μικρού μήκους, προτείνεται για τις ηλικίες των μαθητών του Γυμνασίου, με τη σήμανσή της να είναι για παιδιά άνω των 13 ετών.

Αντίθετα, η δασκάλα προέβαλλε την ταινία σε μαθητές Δημοτικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα, άρα και η ταινία, δεν υπάγονται στο εκπαιδευτικό υλικό που διατίθεται από το ΙΕΠ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, φορέας του υπουργείου Παιδείας. Ειδικότερα, η επιλογή της ταινίας για εκπαιδευτικούς σκοπούς έχει γίνει από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το οποίο επιμελήθηκε τον κατάλογο των ταινιών που αφορούν το Γυμνάσιο, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ερευνα για το περιστατικό

To υπουργείο Παιδείας και ιδιαίτερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αλέξανδρος Κόπτσης έλαβε πριν λίγες ημέρες το έγγραφο με την καταγγελία και κίνησε άμεσα τις διαδικασίες, ζητώντας εξηγήσεις από το σχολείο και από την αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με το συμβάν.

Οπως ανέφερε στον «Ε.Τ.», οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό, απέφυγε όμως να αναφερθεί στις ενέργειες που θα λάβει το υπουργείο Παιδείας σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν όλες οι λεπτομέρειες της καταγγελίας.