1 Μαΐου, 2024

Ροζ ελληνική σημαία: Οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες μετά την «υποστολή», η στάση Γεραπετρίτη και η απάντηση της δημιουργού

Δύο μέρες μετά την αντίδραση του αρχηγού της Νίκης αλλά και μελών της ομογένειας για το έργο τέχνης της Γεωργίας Λαλέ που φιλοξενείται εντός του ελληνικού γενικού προξενείου στη Νέα Υόρκη σε έκθεση για την ενδοοικογενειακή βία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε εντολή να αποσυρθεί το έργο.

H απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις.

«Η φωτογραφία από διάσημο έργο τέχνης, που δημιουργήθηκε πριν από 33 χρόνια. Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

«Η απόφαση πάσχει σε τρία επίπεδα η απόφαση. Νομικά, κοινωνικά και πολιτικά, δείχνει να ενεργεί η κυβέρνηση ως παραγγελιοδόχος της άκρας δεξιάς», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

Πολιτική κόντρα διαρκείας

Η πολιτική κόντρα συνεχίστηκε και σήμερα (19/12) στη Βουλή. «Η σημαία είναι σύμβολο και όταν είναι σύμβολο προβλέπεται να γίνεται σεβαστό (…). Η σημαία μας δε σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιείται οπουδήποτε σαν να σημαίνει ότι ταυτίζεται η χώρα μας με τις γυναικοκτονίες», δήλωσε η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σοφία Βούλτεψη.

«Για άλλη μία φορά αποδεικνύετε ότι είστε ο καλύτερος χορηγός και βασική δύναμη νομιμοποίησης και κανονικοποίησης της ακροδεξιάς ρητορικής. Κυνηγάτε σαν ιεροεξεταστές ακόμη και έργα τέχνης», είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης; Γιατί αυτή είναι μια πολιτική πολύ επικίνδυνη, ακροδεξιά στ’ αλήθεια», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η διαφωνία της Μπακογιάννη και απάντηση του υπουργού Εξωτερικών

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (που έγινε κεκλεισμένων των θυρών) η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε προς τον παριστάμενο Υπουργό Εξωτερικών ότι διαφωνεί πλήρως με την απόφασή του.

Απαντώντας ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι κανένας δεν συζητά περί λογοκρισίας της τέχνης, αλλά το συγκεκριμένο έργο δεν ήταν σε κάποια γκαλερί. «Το προξενείο είναι το στενό Ελληνικό κράτος και ανάμεσα στην αποστολή των διπλωματικών αρχών είναι να αναδεικνύουν τα σύμβολα», φέρεται να είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η Ρένα Δούρου μιλώντας στην Ολομέλεια τόνισε ότι η απόφαση Γεραπετρίτη «είναι κόλαφος για την Τέχνη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απόφαση ευθυγράμμισης με την ακροδεξιά». «Είναι απόφαση υπακοής στο μαύρο. Υπακούσατε στη δήθεν ιερή οργή του εκπροσώπου μίας από τις εκφάνσεις του μαύρου που δυστυχώς βρίσκονται ξανά εντός της Βουλής», προσέθεσε.

Διαφωνεί και η Μενδώνη

η διαφωνία της με την εντολή που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε νωρίτερα και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Όπως είπε, μιλώντας στον Real fm, «η Τέχνη δεν πρέπει να λογοκρίνεται, αυτή είναι η πάγια θέση του Υπουργείου Πολιτισμού».

Στην ίδια γραμμή με τους διαφωνούντες κινήθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, δηλώνοντας αρχικά πως «δεν έχει παρακολουθήσει το θέμα» και λέγοντας αμέσως μετά ότι «θα πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και να μην τα συγχέουμε».

«Οι καλλιτέχνες έχουν μία ελευθερία και καλά την έχουνε», ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

Για «παρερμήνευση του έργου της» κάνει λόγο από πλευράς της η καλλιτέχνιδα Γεωργία Λαλέ. «Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου: Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως», δήλωσε στον ΑΝΤ1.