29 Απριλίου, 2024

Roberto Cavalli: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας

Ήταν 83 ετών

Πέθανε στα 83του χρόνια ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Ρομπέρτο Καβάλι (Roberto Cavalli). Γνωστός για τα animalier του που είχαν γίνει χαρακτηριστικό στοιχείο του brand, όπως και οι κεντημένες γούνες, τα μακριά πλούσια φορέματα με μεγάλα σκισίματα και οι πολλές διαφάνειες.

Δίπλα του η σύντροφός του

Δίπλα του τις τελευταίες ώρες, όπως και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η σύντροφός του Sandra Bergman Nilsonn.

Ο κορυφαίος σχεδιαστής μόδας ήταν άρρωστος εδώ και πολλά χρόνια και μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο.

Το 2015 είχε πουλήσει την ομώνυμη εταιρεία που είχε ιδρύσει τη δεκαετία του 1970.

O «βασιλιάς της υπερβολής»

Ο Ρομπέρτο Καβάλι γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1940 στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Το καλλιτεχνικό ταλέντο ήταν οικογενειακό, καθώς ο παππούς του ήταν διάσημος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος και η μητέρα του μοδίστρα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ακαδημία Τέχνης της Φλωρεντίας το 1957, ο Καβάλι αποφάσισε να μην γίνει καλλιτέχνης, αλλά να πειραματιστεί εφαρμόζοντας τεχνικές ζωγραφικής σε υφάσματα με τρόπους που δεν είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν. «Το όνειρό μου, ίσως λόγω της οικογένειάς μου, ήταν να γίνω ζωγράφος. Επέλεξα σε μια στιγμή την κατεύθυνση της υφαντουργίας- από την υφαντουργία πήγα στη μόδα», θα έλεγε σε συνέντευξή του.

Ο Καβάλι παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο το 1964 και απέκτησε τα δύο παιδιά.

Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1960 από το μεταξοτυπείο του, ο Ρομπέρτο Καβάλι άρχισε να εφαρμόζει μια νέα τεχνική ζωγραφικής

στα ενδύματα, πράγμα που τον έκανε να ξεχωρίσει. Αργότερα, τη δεκαετία του 1970, πειραματίστηκε με άλλα υλικά, κυρίως το δέρμα.

Το 1970, παρουσίασε την πρώτη του συλλογή στο Παρίσι η οποία αποτελούνταν από δερμάτινα σχέδια, που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον Mario Valentino. Η δουλειά του προσέλκυσε πολλές διεθνείς εταιρείες μόδας, που θέλησαν να συνεργαστούν μαζί του και έτσι, έγινε ένα από τα διασημότερα ονόματα στη βιομηχανία της μόδας.

Στη συνέχεια, ο Ρομπέρτο Καβάλι παντρεύτηκε το 1980 την Αυστριακή σχεδιάστρια μόδας, Eva Maria Duringer, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Robert, την Rachele και τον Daniele. Χώρισαν το 2010.

Τέλος, το περασμένο έτος, απέκτησε το 6ο του παιδί, Τζόρτζιο με τη σύντροφό του και πρώην Playmate από τη Σουηδία, Σάντρα Νίλσον, με την οποία ήταν μαζί από το 2014.