29 Απριλίου, 2024

Ιράν: Παγκόσμια ανησυχία μετά τις απειλές για επίθεση στο Ισραήλ

AP Photo

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί λόγω των κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί λόγω των κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, καθώς ο κίνδυνος για μία σημαντική ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αυξάνεται παρά τις διπλωματικές προσπάθειες αποτροπής τέτοιων ενεργειών από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με συμμάχους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, έχουν εμπλακεί σε διάλογο με την Τεχεράνη σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μια σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, τόνισε ότι η απειλή μιας ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ παραμένει «υπαρκτή», υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πληροφορίες για επίθεση με πυραύλους και drones

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της χώρας να αμυνθεί σε πολλαπλά μέτωπα, υποδεικνύοντας στενή συνεργασία με τους εταίρους στην περιοχή. Δημοσιεύματα του CBS, τα οποία επικαλούνται ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, κάνουν λόγο για την πιθανότητα μιας σημαντικής επίθεσης με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο το Ισραήλ, ενδεχομένως ήδη από το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει επείγουσες προειδοποιήσεις από διάφορες χώρες προς τους υπηκόους τους στην περιοχή, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συγκάλεσε αξιολόγηση ασφαλείας ως απάντηση στις κλιμακούμενες απειλές.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν εκδώσει αυστηρές δηλώσεις που δείχνουν την πρόθεσή τους να προβούν σε αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών μελών των Φρουρών της Επανάστασης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, δικαιολόγησε την ανάγκη απάντησης, επικαλούμενος την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ

Όπως μεταδίδει ο Guardian, παρά τις προσπάθειες του Ισραήλ και των ΗΠΑ να αποτρέψουν την ιρανική επιθετικότητα, ο Kirby αναγνωρίζει την επίμονη απειλή και τη συνεχή επικοινωνία με τους ισραηλινούς ομολόγους του για να διασφαλιστεί η ετοιμότητα για πιθανές επιθέσεις. Ο στρατηγός Έρικ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, φέρεται να βρίσκεται στο Ισραήλ και να συζητά αμυντικές στρατηγικές με Ισραηλινούς αξιωματούχους, υποδηλώνοντας μια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης απειλής.

Ιράν - Στρατός
Ιράν – Στρατός

Ανησυχία για σύγκρουση Ιράν και Ισραήλ

Οι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, καθώς ο πολυετής πόλεμος δι’ αντιπροσώπων μεταξύ των δύο αντιπάλων έχει αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή. Ενώ οι αρχικές εικασίες έδειχναν ότι το Ιράν θα μπορούσε να καθυστερήσει την αντίδρασή του, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν μια αυξανόμενη αίσθηση επείγοντος από την πλευρά του Ιράν να αποκαταστήσει την ισορροπία αποτροπής με το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του για την ασφάλεια του Ισραήλ και δεσμεύτηκε να αναλάβει δράση για την προστασία του από ενδεχόμενες απειλές. Τα σχόλιά του ακολούθησαν την τηλεοπτική ομιλία του ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος παρομοίασε την επίθεση στο ιρανικό προξενείο με επίθεση στο ιρανικό έδαφος, υποσχόμενος αντίποινα κατά του «κακού καθεστώτος».

Σε επιφυλακή το Ισραήλ

Καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται, το Ισραήλ παραμένει σε υψηλή επιφυλακή, προετοιμασμένο να αμυνθεί έναντι πιθανών επιθέσεων χρησιμοποιώντας τις στρατηγικές του δυνατότητες. Οι αναφορές δείχνουν ότι οι πιθανοί στόχοι των ιρανικών χτυπημάτων μπορεί να περιλαμβάνουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και όχι πολιτικά κέντρα, αν και η εγγύτητα ορισμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε κατοικημένες περιοχές εγείρει ανησυχίες για παράπλευρες απώλειες.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να εμπλέκονται με Παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας, περιπλέκοντας περαιτέρω την ήδη ασταθή κατάσταση στην περιοχή. Οι αναφορές για θύματα και καταστροφές στη Γάζα υπογραμμίζουν το ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης και την επείγουσα ανάγκη διπλωματικών προσπαθειών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την αποτροπή περαιτέρω αιματοχυσίας.