16 Απριλίου, 2024

Power Pass Gov Gr: Ανατροπή για πληρωμές. Ποιοι κόπηκαν στον έλεγχο, ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμο

Power Pass Gov Gr: Ανατροπή για πληρωμές. Ποιοι κόπηκαν στον έλεγχο, ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμο

Ποιοι θα πληρωθούν πρώτοι το Power Pass και ποιοι κινδυνεύουν μέχρι και με πρόστιμο;

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αρχικά θα πληρωθούν οι αιτήσεις Power Pass που δεν απαιτείται έλεγχος.

Ποιοι κόπηκαν από το Power Pass και πώς να υπολογίσετε τι δικαιούστε;

Παραμένει ο προγραμματισμός του υπουργείου οικονομικών για πληρωμή του Power Pass στις 15 Ιουλίου, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή.

Εκτός φοβερού απροόπτου (γιατί -τυπικα- το χρονοδιάγραμμα φτάνει μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας) θα τηρηθούν όσα ανακοινώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Αυτό όμως που φαίνεται να αλλάζει είναι ότι σε πρώτη φάση δεν θα εξοφληθούν όλοι οι δικαιούχοι.

Η επιστροφή των ποσών 18 έως 600€ για την κατανάλωση ρεύματος θα γίνει σε δύο δόσεις καθώς σε πολλές αιτήσεις απαιτείται έλεγχος και διασταύρωση στοιχείων. Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν με νόημα ότι παρατυπίες και αλχημείες επισύρουν ποινές: Όσοι πάρουν χρήματα παράτυπα θα κληθούν να τα επιστρέψουν και μάλιστα διπλά!

Σημειώνεται ότι το Power Pass καλύπτει μόνο τους μήνες Ιανουάριο-Μάιο 2022, οπότε προσφέρει μόνο πρόσκαιρη ανακούφιση από το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος. Για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση, οι καταναλωτές εκμεταλλεύονται τις προσφορές μεγάλων παρόχων που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο, όπως ο ΗΡΩΝ, που ηγείται στην Ελληνική αγορά και ανακοίνωσε έκπτωση 45% και η Protergia του ομίλου Μυτιληναίος που προσφέρει ως 50% έκπτωση. Κάντε κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους για να πάρετε τις προσφορές ΗΡΩΝ και Protergia χωρίς καμία δέσμευση.

Kάντε έναν επανέλεγχο της κατάστασης της αίτησης σας στο vouchers.gov.gr/powerpass:

Ποιοι κόπηκαν στον έλεγχο του Power Pass

Σε σύνολο περίπου 4 εκατομμυρίων νοικοκυριών με δηλωθέν καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, οι αιτήσεις προσέγγισαν τα 3 εκατομμύρια για να περιοριστούν τελικά σε περίπου 2,5 εκατ. μοναδικά ΑΦΜ.

Καταγράφηκαν αιτήσεις από φορολογούμενους με υψηλότερα εισοδήματα που «κόπηκαν», διπλο-αιτήσεις αλλά και αιτήσεις οι οποίες έγιναν χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Η επιβάρυνση (ρήτρα αναπροσαρμογής μείον επιδοτήσεις από το κράτος και παρόχους) ξεπερνά τα 30 ευρώ για τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον περασμένο Μάιο. Αφορά επίσης λογαριασμούς μόνο για την πρώτη κατοικία, ανεξάρτητα εάν είναι ιδιόκτητη ή νοικιασμένη.

Την ενίσχυση θα λάβει αυτός που πληρώνει το λογαριασμό του ρεύματος, ανεξάρτητα εάν το ρολόι (ο αριθμός παροχής) είναι στο όνομά του ή όχι. Για να υπολογίσετε το ποσό που -κανονικά- πρέπει να λάβετε από το Power Pass θα πρέπει να κάνετε την εξής πράξη:

Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Έτσι, αν κάποιος πλήρωσε τους έξι μήνες λογαριασμούς 1.000 ευρώ και έλαβε κρατική επιδότηση 500 ευρώ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα του επιστραφεί το 60% των υπολοίπων 500 ευρώ, δηλαδή θα μπει στον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 300 ευρώ.