27 Απριλίου, 2024

Πούτιν για μακελειό στη Μόσχα: Ριζοσπάστες ισλαμιστές οι δράστες, αλλά να δούμε ποιοι βρίσκονται από πίσω τους

Πούτιν – εκλογές

Βολές κατά της Ουκρανίας από τον πρόεδρο της Ρωσίας – Τα νεότερα

Η τρομοκρατική επίθεση το Crocus City Hall στη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε από ριζοσπάστες ισλαμιστές, αλλά η Ρωσία ενδιαφέρεται για «τον οργανωτή», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το Ria Novosti.

Παραδοχή Πούτιν

«Γνωρίζουμε ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από τα χέρια ριζοσπαστικών ισλαμιστών, την ιδεολογία των οποίων ο ίδιος ο ισλαμικός κόσμος πολεμά εδώ και αιώνες. (…) Μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο οργανωτής», τόνισε, σε μια πρώτη επίσημη αποδοχή της εκδοχής ότι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, πραγματοποίησαν την επίθεση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, «τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω διαφόρων διαύλων, προσπαθούν να πείσουν τους πάντες ότι δεν υπάρχει δήθεν κανένα ουκρανικό ίχνος σε αυτό το έγκλημα, ότι ο ISIS βρίσκεται πίσω από αυτό». Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο «να δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, ιδίως αν οι ισλαμιστές αποφάσισαν πραγματικά να χτυπήσουν τη Ρωσία και ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτή την πράξη εκφοβισμού».

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους χαρακτήρισε επίσης την τρομοκρατική επίθεση «ως κρίκο σε μια ολόκληρη σειρά προσπαθειών εκείνων που πολεμούν τη Μόσχα από το 2014 στα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου».

Σκοπός τους είναι να σπείρουν τον πανικό στην κοινωνία, τόνισε. Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι «όσοι υποστηρίζουν το Κίεβο δεν θέλουν να γίνουν συνένοχοι στην τρομοκρατία, αλλά παραμένουν πολλά ερωτήματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «απαραίτητο να μάθουμε γιατί οι εγκληματίες προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία μετά την επίθεση και ποιος τους περίμενε εκεί».

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και ευχήθηκε ανάρρωση στους τραυματίες. Ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν τα θύματα. Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι Ρώσοι έδειξαν ένα παράδειγμα πραγματικής αλληλεγγύης, συνοχής και αμοιβαίας υποστήριξης.

«Αυτοί που σχεδίασαν αυτή την τρομοκρατική επίθεση ήλπιζαν να σπείρουν τον πανικό και τη διχόνοια στην κοινωνία μας, αλλά αντιμετωπίστηκαν με ενότητα και αποφασιστικότητα να αντισταθούμε σε αυτό το κακό«, είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι, παρά τον γενικό πόνο, τη θλίψη και τη δικαιολογημένη επιθυμία να τιμωρηθούν οι εγκληματίες, η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί αντικειμενικά και χωρίς προκαταλήψεις.

Πέρασαν από την Τουρκία οι τρομοκράτες; Τι απαντά η Άγκυρα

Στο μεταξύ, αποκαλυπτικές πληροφορίες για την εκπαίδευση των τρομοκρατών που προχώρησαν στο αιματηρό χτύπημα στο συναυλιακό κέντρο Crocus City Hall στα περίχωρα της Μόσχας την περασμένη Παρασκευή, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ, ο Θανάσης Αυγερινός μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ότι επί μήνες, οι δράστες εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδο τρομοκρατών στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, φαίνεται να υπήρξε και κάποιου είδους κοινή επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας και Τουρκίας για καταστροφή του εν λόγω κέντρου εκπαίδευσης τρομοκρατών.

Μάλιστα, αναλυτές στη Μόσχα εκτιμούν πως έδρασαν συνολικά 20 με 25 άτομα κατά το τρομοκρατικό χτύπημα.

Τι απαντά η Άγκυρα

Τούρκος αξιωματούχος πληροφοριών που επικαλείται το Reuters ανέφερε πως οι ένοπλοι από το Τατζικιστάν είχαν περάσει για μικρό χρονικό διάστημα από την Τουρκία, προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους στη Ρωσία, όμως η ριζοσπαστικοποίησή τους δεν συνέβη εκεί.

Η πηγή αυτή, που μίλησε στο πρακτορείο ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους, κάτι που σημαίνει ότι μπορούσαν να ταξιδέψουν ελεύθερα μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Οι δράστες, πρόσθεσε, ζούσαν στη Μόσχα για μεγάλο χρονικό διάστημα.Δύο από τους δράστες έφυγαν από την Τουρκία για τη Μόσχα με την ίδια πτήση, στις 2 Μαρτίου 2024.

Από την πλευρά της η Μαρία Ζαχαράκη, έκανε λόγο για πυρετώδη συνεργασία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και των ρώσων ομολόγων τους. Σημειώνεται πως το ίδιο παρακλάδι του ISIS έκανε τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Ιανουαρίου.