14 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης στο Economic Club of Canada: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα ελκυστική για επενδύσεις – Υπάρχουν τομείς που είμαστε ηγέτες»

Η αναφορά του στην επιστολική ψήφο και τις εθνικές εκλογές

Σε επιχειρηματικό φόρουμ του Economic Club of Canada στο Καναδά συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συζήτησε με τον επιχειρηματία Nik Nanos για τις ευκαιρίες που ανοίγονται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία, δείτε την ανατρεπτική δημοσκόπηση για την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας όταν ανέλαβε, αλλά υπογράμμισε ότι «βρήκαμε τον τρόπο να προχωρήσουμε», και πλέον «η χώρα μας έχει δείξει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο οικονομικό περιβάλλον. Όσοι έρχεστε στην Ελλάδα να επενδύσετε, αποδεικνύετε ότι η χώρα μας είναι ελκυστική. Παλιά ήταν δύσκολο αυτό. Και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το βήμα. Μειώσαμε τους φόρους, χωρίς να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία, βελτιώσαμε το θεσμικό πλαίσιο παρέχοντας καλύτερες συνθήκες στους επενδυτές. Η ιστορία της Eldorado είναι ενδεικτική. Βρήκαμε τρόπο να προχωρήσουμε με ένα πρότζεκτ που είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα. Υπάρχει μια συνέπεια στην ιστορία που αφηγούμαστε τα τελευταία πέντε χρόνια. Αναγνωρίζεται από αγορές και επενδυτές και τους οίκους αξιολόγησης».

«Δεν ήταν περίπατος. Υπήρχαν αρκετά εμπόδια. Έχω όμως μια πολύ καλή ομάδα και είχαμε απόλυτη πλειοψηφία και στη Βουλή που βοήθησε την κατάσταση. Δείτε το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον αυτή τη στιγμή. Κυβερνήσεις δεν έχουν πολύ ισχυρή εντολή. Εμείς δεν έχουμε μειοψηφική κυβέρνηση» δήλωσε. «Η πιο σημαντική στιγμή ήταν η 2η επανεκλογή μας που ο ελληνικός λαός μας έδωσε την πλειοψηφία και εκεί ένιωσα ότι πέτυχα την πιο μεγάλη και κρίσιμη νίκη γιατί ένιωσα πως έπεισα τους πολίτες να μας εμπιστευτούν» πρόσθεσε.

«Η οικονομία αναπτύσσεται και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με γρηγορότερους ρυθμούς από την Ευρωζώνη. Επενδύουμε σε μικροοικονομία ισχυρή και σταθερή μακροοικονομία. Το έλλειμμα μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεν έχουμε καμία σχέση με όσα πήγαν στραβά πριν δέκα χρόνια. Τα αφήσαμε πίσω μας και έχουμε μια σταθερή οικονομία με τομείς που ηγούμαστε όπως ο τουρισμός που προσελκύει και επενδύσεις. Είμαστε κορυφαίοι στην αγορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλους τομείς. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είμαστε κέντρο τεχνολογίας. Τον Ιανουάριο του 2020 στο Νταβός συναντήθηκα για πρώτη φορά με τη Microsoft και συμφωνήσαμε να κάνουμε μια επένδυση. Και ήταν οι πρώτοι, αλλά μετά ακολούθησαν άλλοι» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στην επιστολική ψήφο, λέγοντας: «Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές (ευρωεκλογές) μπορείτε να ψηφίσετε μέσω επιστολικής ψήφου. Δημιουργήσαμε κέντρα εκλογικά σε πρεσβείες όπου υπάρχει ελληνική διασπορά. Τώρα πάμε ένα βήμα παραπέρα ώστε να σας δοθεί η ευκαιρία να ψηφίσετε. Είναι μια δοκιμαστική περίοδος. Οι ευρωεκλογές είναι μια δοκιμή να δούμε πως θα δουλέψει αυτό στις εθνικές εκλογές. Καταλαβαίνω ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι για εσάς το πιο ενδιαφέρον, αλλά χρειαζόμαστε μια υψηλή συμμετοχή για να πείσουμε και τους δύσπιστους στο κοινοβούλιο».

Για την αγορά των Canadair και την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, ο πρωθυπουργός είπε πως «οι πυρκαγιές μας κοστίζουν πολλά χρήματα, συνεπώς χρειαζόμαστε πρόληψη. Άρα, χρειάζεται προσαρμογή και όχι μόνο αντιμετώπιση., καθώς και επενδύσεις για την αποτροπή πλημμυρών».

Θα ακολουθήσει συνάντηση με επιχειρηματίες και γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού.