28 Απριλίου, 2024

Ποτάμι διαμαρτυρίας θα «βουλιάξει» την Αθήνα – «Τα νομοσχέδια καταψηφίζονται στους δρόμους»

Ώρα μηδέν για τη ψήφιση του σ/ν για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Σε κλοιό διαδηλωτών το κέντρο με τους φοιτητές να υπόσχονται να «βουλιάξουν» την πρωτεύουσα. Στάση εργασίας από εργατικά σωματεία. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας κορυφώνεται ο φοιτητικός ξεσηκωμός ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οι φοιτητές διαμηνύουν πως θα «βουλιάξουν την Αθήνα» έχοντας στο πλευρό τους σωματεία εργαζομένων που συμμετέχουν στη προγραμματισμένη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ΑΔΕΔΥ, μαζί με τα διαχρονικά αιτήματα της 8ης Μαρτίου, που είναι ίση αμοιβή για ίση εργασία και ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες, αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες της Παλαιστίνης και καλεί σε στάση εργασίας από τις 11:00 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας ενώνοντας τη φωνή της «στη μαζική έκφραση εναντίωσης στο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Φοιτητικός ξεσηκωμός

Τον παλμό θα δώσουν οι φοιτητές που για 9η συνεχόμενη εβδομάδα θα δώσουν χρώμα στην γκρίζα πόλη των Αθηνών συνεχίζοντας τις πολύμορφες δράσεις τους ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου που ανοίγει το δρόμο στην ίδρυση «μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».

Κατάληψη ενόψει της πανελλαδικής κινητοποίησης.

«Στους δρόμους καταψηφίζονται τα νομοσχέδια και ακυρώνονται οι νόμοι!», δηλώνουν επαναλαμβάνοντας ότι η πλειοψηφία μίλησε, απορρίπτει το νομοσχέδιο και διεκδικεί σπουδές δημόσιες και δωρεάν, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.

Στα Προπύλαια θα βρίσκονται και οι μαθητές

Το ραντεβού δίνεται στις 12.00, στα Προπύλαια, με την Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) να καλούν στην κινητοποίηση.

Με διπλή κινητοποίηση ρίχνεται στον αγώνα η ΟΛΜΕ με την προγραμματισμένη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος) και τη ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικκά ΑΕΙ. Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ., έως τις 15:00 έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Παρά τη θύελλα αντιδράσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναμένεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο αποδεικνύοντας πως ακόμη και το Σύνταγμα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στη βούλησή της. Ενδεικτικό είναι ότι επικαλούμενη την πλειοψηφία των 158 βουλευτών που διαθέτει, απέρριψε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση, τη Νέα Αριστερά και τη Νίκη.

Πολύμορφες δράσεις

Στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεων, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πραγματοποιήθηκε έξω από το Ολύμπιον, στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Φοιτητές στην πλατεία Αριστοτέλους/ΕΡΤNEWS

Φοιτητικοί σύλλογοι ανάρτησαν πανό και με κόσμιο τρόπο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Νωρίτερα, ψησταριά στην οποία τσίκνισαν… τα πτυχία τους έστησαν φοιτητές της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου φοιτητές φώναξαν ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πτυχία τους. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε ομάδα φοιτητών ενόψει της πανελλαδικής κινητοποίησης της Παρασκευής. Με ενέργειες των Πρυτανικών Αρχών και σε συνεννόηση με τους φοιτητικούς συλλόγους η κατάληξη έληξε νωρίς το βράδυ χωρίς να σημειωθεί καμία απολύτως φθορά στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης των φοιτητών όλες οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου λειτούργησαν κανονικά.

Κατά τη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης φοιτητές κρέμασαν πανό έξω από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια που ανέγραφε: «Φωτιά στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αποκλειστικά δωρεάν και δημόσια παιδεία. 8 Μάρτη θα βουλιάξει η Αθήνα. Καταλήψεις φοιτητικών συλλόγων».

Συμβολική κατάληψη στο ΕΚΠΑ

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να διακόψουν την κυκλοφορίας στο κέντρο για αρκετές ώρες.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται η συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων από σωματεία, εργατικά κέντρα, εκπαιδευτικούς, φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους, καθώς και από άλλους φορείς και συλλογικότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, «με σκοπό τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών να συνέρχονται», η Ελληνική Αστυνομία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με κατά περίπτωση εκτροπές και διακοπές της κυκλοφορίας, ώστε «να μη διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης».

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και κατά περίπτωση

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και κατά περίπτωση – όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών – σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της πλατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας), καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου, της Σταδίου και της Ακαδημίας).

Σε περίπτωση εφαρμογής επιπλέον κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Αντισυνταγματικότητα και αφαίρεση αδειών

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπερασπίστηκε (ΕΡΤ) με θέρμη το ν/σ παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κοινωνία.

Για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου πέταξε το μπαλάκι στη δικαστική εξουσία: «Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής διαψεύδει πανηγυρικά αυτό το οποίο μας έλεγαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για θέμα αντισυνταγματικότητας λέγοντας ότι υπάρχουν δύο τρόποι σκέψης που αφορούν το Σύνταγμα και επαναλαμβάνουν αυτό το οποίο επαναλαμβάναμε κι εμείς, ότι όλα τελικά θα κριθούν από την δικαστική εξουσία. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα στέρεο συνταγματικό βήμα».

Συνέντευξη στην ΕΡΤ του υπουργού Παιδείας

Ο υπουργός διευκρίνισε για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων: «Εμείς μπορούμε να ορίσουμε πώς θα γίνει η εποπτεία των παραρτημάτων αυτών στη χώρα μας. Η εποπτεία θα ασκείται από ειδικού τύπου νομικά πρόσωπα έπειτα από την σύμφωνη γνώμη της ανεξάρτητης αρχής ανώτατης εκπαίδευσης και αυτά τα νομικά πρόσωπα θα είναι υποχρεωτικά μη κερδοσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μοιράζουν μέρισμα. Αν διαπιστωθεί κερδοσκοπία, θα αφαιρείται η άδεια».