7 Δεκεμβρίου, 2024

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη «ξαναζωντανεύει» τους Beatles

Το «Now and then» επανήλθε στη συνείδηση ​​του κοινού μέσω της βοήθειας του AI. Σε αντίθεση με το να ακούμε τους Beatles όπως τους έχουμε μάθει, δηλαδή από τους δίσκους τους με τις ζωντανές φωνές τους, τώρα τα πράγματα αλλάζουν.

Το γεγονός ότι οι θαυμαστές της ροκ παίρνουν νέο περιεχόμενο από τους Beatles το 2023 είναι θαυματουργό. Χρόνια μετά την επαναφορά νέων ηχογραφήσεων του John Lennon στον κόσμο για τη σειρά Anthology, ο Paul McCartney και ο Ringo Starr εργάζονται για να επαναφέρουν τον ήχο σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος στο κοινό με την τελική κυκλοφορία, «Now and Then». Αν και πολλοί θαυμαστές των Beatles μπορεί να έκλαιγαν με δάκρυα χαράς όταν άκουσαν τα νέα, υπάρχουν εξίσου πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο κατασκευής τους.

Το «Now and then» επανήλθε στη συνείδηση ​​του κοινού μέσω της βοήθειας του AI. Σε αντίθεση με το να ακούμε τους Beatles όπως τους έχουμε μάθει, δηλαδή από τους δίσκους τους με τις ζωντανές φωνές τους, τώρα τα πράγματα αλλάζουν.

Τα τραγούδια αυτά προέρχονται από διάφορους αλγόριθμους που ωθούν την ποιότητα του ήχου να ακούγεται σαν μια σωστή ηχογράφηση των Fab Four.

Παρόλο που τα νέα τραγούδια των Beatles σπάνια θα ήταν μέτρια, υπάρχει άραγε νόημα να φέρουμε νέο υλικό των Beatles στο προσκήνιο με τη βοήθεια τεχνητής βοήθειας; Μαζί με τον σκηνοθέτη Peter Jackson, πολλοί καλλιτέχνες έχουν εκφράσει την απέχθειά τους για την τεχνητή νοημοσύνη, νομίζοντας ότι κλέβει τη μουσική από την ανθρώπινη υπόστασή της. Αν και αυτός είναι ένας θεμελιωμένος φόβος, αυτή η νέα έκδοση των τραγουδιών μπορεί να είναι η απόλυτη εξαίρεση στον κανόνα.

Όταν χρησιμοποιούσε για πρώτη φορά την τεχνολογία για το έργο Get Back των Beatles για την Disney+, ο Jackson, το αρχικό σχέδιο ήταν να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο αντί για οποιοδήποτε είδος βοήθειας. Ενώ η αρχική ταινία δεν αντιμετωπίστηκε με πολλή αισιοδοξία λόγω του υλικού που είχε απομείνει στο πάτωμα της αίθουσας κοπής, η κύρια εστίαση που έκανε ο Jackson στην ανανεωμένη εκδοχή του ήταν να πάρει την τεχνολογία και να φτιάξει τους ήχους που έλειπαν.

Τώρα, με την έλευση της νέας τεχνολογίας, οι θαυμαστές μπορούν να δουν τους Fab Four να αλληλεπιδρούν για τελευταία φορά όλοι μαζί. Όπως εξήγησε ο Paul McCartney στο BBC:

«Είχαμε τη φωνή του John και ένα πιάνο, και αυτός [ο Jackson] μπορούσε να τα χωρίσει με AI. Λένε στη μηχανή, «Αυτή είναι η φωνή. Αυτή είναι μια κιθάρα. Σβήσε την κιθάρα.» Έτσι, όταν ήρθαμε να κάνουμε αυτό που θα είναι ο τελευταίος δίσκος των Beatles, ήταν ένα demo που είχε ο John, και μπορέσαμε να πάρουμε τη φωνή του John και να την κάνουμε καθαρή».

Αν και μπορεί να υπάρχει μια φανταστική αίσθηση που διαπερνά το τραγούδι πριν καν βγει, οι Beatles προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την τεχνητή νοημοσύνη ως έναν τρόπο για να συνεργαστούν ξανά ως παλιοί σύντροφοι αντί να «κλέψουν» τον ήχο της μπάντας.

Reduce bounce rates