12 Οκτωβρίου, 2024

Πώς διαβάζει η Αθήνα την επίθεση φιλίας του Ερντογάν, λίγο πριν την επίσκεψή του

Τέσσερις ημέρες απομένουν για το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το τρίτο σε μικρό χρονικό διάστημα κι ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας προχωρά σε μια επίθεση φιλίας προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Ερντογάν σε δημοσιογράφους το Σάββατο: Επανέλαβε ότι στόχος του είναι «να αυξήσει τους φίλους και να μειώσει τους εχθρούς, ειδικά όταν με χώρες που η φωνή της Τουρκίας ακούγεται μέχρι απέναντι», αναφέροντας ειδικά την Κω.

«Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να του τα πω αυτά με σαφήνεια στη διμερή μας συνάντηση, όπως τα έχω πει και στο παρελθόν. Γιατί όταν φωνάζεις από την Τουρκία, η φωνή μας ακούγεται στην Κω. Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες από άποψη ιστορίας, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα».

«Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν μπορούν να λυθούν εν ριπή οφθαλμού», δήλωσε ο Ερντογάν, ωστόσο «υπάρχουν και θέματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και να διευρύνουμε το έδαφος για συνεργασία», πρόσθεσε.

«Εάν ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε ένα επίπεδο απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές, είμαι βέβαιος ότι θα επωφεληθούμε. Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι “εγώ πάντα κερδίζω και ο άλλος χάνει”. Θα πάμε στην Αθήνα με μια αντίληψη “win-win”. Θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής».

Ξεδίπλωσε την ατζέντα

Ο Ερντογάν, επί της ουσίας, ξεδίπλωσε την ατζέντα που θα θέσει στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσβλέποντας «σε νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς τις παρεμβάσεις τρίτων».

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και οι αιχμές που άφησε ο Τούρκος πρόεδρος κατά των ΗΠΑ: «Γιατί βλέπουμε ότι, κάποιοι, ειδικά οι ΗΠΑ, προσπαθούν να μας στρέψουν ο ένας εναντίον του άλλου. Ενώ τα F-16 μας δεν μάς δίνονται, παρόλο που τα έχουμε πληρώσει, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στέλνουν F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή η Αμερική το κάνει αυτό, εμείς θα συμβιβαστούμε. Εμείς επισκεπτόμαστε τον γείτονά μας δίπλα, καθόμαστε και συζητάμε. Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που βλάπτουν τα συμφέροντα του άλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε το δρόμο μας ακριβώς το ίδιο».

Πώς βλέπει η Αθήνα την επίθεση φιλίας

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δήλωνε: «Με την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, τις αξίες του ανθρωπισμού, του σεβασμού της κυριαρχίας και της ακεραιότητας των κρατών θα προσέλθουμε και στο Συμβούλιο με την Τουρκία. (…) Θα στηριχθούμε σε μία καλή προαίρεση για να βελτιώσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας, σε κάθε περίπτωση με φρόνηση και σοβαρότητα».

Για την Αθήνα, στόχος είναι τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο, χωρίς καμία έκπτωση όμως σε θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και χωρίς φοβικά σύνδρομα.

Όπως εξήγησε η Σοφία Φασουλάκη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η Αθήνα εκτιμά πως ο Ερντογάν δεν θέλει να ανοίξει νέο μέτωπο με την Δύση. Είναι πιθανό, όπως εκτιμούν στην Αθήνα, να μη δούμε τις σκηνές που είδαμε στην Καγκελαρία με τον έντονο διάλογο που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Όλαφ Σολτς για τα μαχητικά Eurofighter.

Η Ελλάδα προχωρά στο διάλογο με σχετική αισιοδοξία, συνέχισε η Σοφία Φασουλάκη και ανέφερε πως πρόκειται για διάλογο με στόχο να καλλιεργηθεί βήμα – βήμα η θετική ατζέντα και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στο Αιγαίο.

 

Reduce bounce rates