20 Μαΐου, 2024

Γιατί κατέρρευσαν οι συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς για τους ομήρους: Αλληλοκατηγορίες και φόβοι για πόλεμο διαρκείας στη Γάζα

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για τους ομήρους που κρατούνταν αιχμάλωτοι στη Γάζα κατέρρευσαν το Σάββατο, αφού το Τελ Αβίβ συνέχισε να επιμένει στην απελευθέρωση μιας ομάδας γυναικών και η Χαμάς αρνήθηκε, μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο πηγή κοντά στις συνομιλίες κι ενώ οξύνονται οι συγκρούσεις στον αποκλεισμένο θύλακα.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε αδιέξοδο για τις γυναίκες, η Χαμάς πίεσε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ανδρών – ενδεχομένως με διαφορετικούς όρους, σύμφωνα με την πηγή. Το Ισραήλ απέρριψε αυτή την ιδέα, επιμένοντας ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να απελευθερωθούν πρώτα όλες οι γυναίκες.

Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Χαμάς συνεχίζει να κρατά ομήρους έναν αριθμό γυναικών ηλικίας περίπου 20 έως 30 ετών – πολλές από τις οποίες απήχθησαν από το μουσικό φεστιβάλ Nova – όπως μετέδωσε προηγουμένως το CNN. Η Χαμάς επιμένει ότι κάποιες από τις υπόλοιπες γυναίκες που κρατούσε ομήρους θεωρούνταν μέλη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, κάτι που το Ισραήλ αρνείται.

Νωρίτερα το Σάββατο, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε την ομάδα διαπραγματευτών της από το Κατάρ, αφού έφτασε σε “αδιέξοδο” στις συνομιλίες.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, το οποίο περιελάμβανε την επιστροφή όλων των γυναικών και των παιδιών που κρατούνταν όμηροι, σύμφωνα με έναν κατάλογο που εστάλη στη Χαμάς και εγκρίθηκε από αυτήν», ανέφερε η ανακοίνωση.

Νέο μπαράζ πυραύλων από τη Χαμάς

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, έβγαλαν ανακοίνωση αναφέροντας ότι βομβάρδισαν το Τελ Αβίβ με μπαράζ πυραύλων στο Ισραήλ, σε απάντηση για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας

Νέες κατηγορίες

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant κατηγορεί τη Χαμάς για την παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο. «Η Χαμάς παραβίασε ρητά τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ», δήλωσε ο Gallant.

Ο Gallant ασχολήθηκε επίσης με τον ισχυρισμό της Χαμάς την Τετάρτη ότι δύο μικρά παιδιά – ο 4χρονος Ariel και ο 10 μηνών Kfir Bibas – σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, δηλώνοντας μόνο ότι είχαν φωτογραφηθεί νωρίτερα ζωντανά. «Η Χαμάς υποσχέθηκε να φέρει γυναίκες και παιδιά- έχουν μείνει πίσω 17. Χρειαζόμαστε και τους 17, τα δύο παιδιά της οικογένειας Μπίμπας και 15 γυναίκες», δήλωσε.

Χαμάς: Καμία απελευθέρωση ομήρου χωρίς κατάπαυση του πυρός

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Saleh al-Arouri, δήλωσε ότι η οργάνωση δεν θα συμφωνήσει στην απελευθέρωση επιπλέον ομήρων χωρίς συνολική κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο al-Arouri ανέφερε επίσης ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. «Το Ισραήλ έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει να ανανεώσει τις επαφές για ανταλλαγή κρατουμένων με βάση νέους όρους», δήλωσε ο al-Arouri.

«Το Ισραήλ επιμένει ότι εξακολουθούμε να έχουμε γυναίκες και παιδιά, παρόλο που διευκρινίσαμε ότι παραδώσαμε όλες τις γυναίκες και τα παιδιά και τώρα έχουν απομείνει μόνο άνδρες και στρατιώτες. Οι ενήλικες που έχουμε, από τη δική μας οπτική γωνία, έχουν υπηρετήσει στο στρατό και ορισμένοι από αυτούς εξακολουθούν να είναι σε εφεδρική υπηρεσία», ανέφερε.

Νετανιάχου: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί

Ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί έως ότου «όλοι οι στόχοι του επιτευχθούν», συγκεκριμένα η καταστροφή του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δεν μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους χωρίς να συνεχίσουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις” οι οποίες “ήταν καίριες για τα επιτύχουμε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Προειδοποίηση Μακρόν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την έντονη ανησυχία του για την επανέναρξη των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επεσήμανε πως μεταβαίνει στο Κατάρ για να συνδράμει τις προσπάθειες επανέναρξης της εκεχειρίας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι, ο Μακρόν είπε ότι η κατάσταση απαιτεί διπλασιασμό των προσπαθειών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας διαρκείας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Ο Μακρόν κάλεσε επίσης το Ισραήλ να διευκρινίσει τους στόχους του ως προς την Χαμάς: «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή κατά την οποία οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να διευκρινίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους στόχους τους και ο τελικός τους στόχος: η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, νομίζει κανείς ότι είναι πιθανός; Αν αυτός είναι ο στόχος τότε ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια», είπε ο Μακρόν.

«Δεν υπάρχει ασφάλεια διαρκείας για το Ισραήλ στην περιοχή αν η ασφάλειά του επιτυγχάνεται εις βάρος των ζωών Παλαιστινίων…Ας έχουμε όλοι καθαρό μυαλό«, κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Reduce bounce rates