17 Μαΐου, 2024

Πόλεμος Ουκρανία Ρωσία: Μαίνονται οι μάχες σε όλη την Ουκρανία, απειλείται η Μαριούπολη – Διπλωματικά πυρά Λαβρόφ πριν τις συνομιλίες

Πόλεμος Ουκρανία Ρωσία: Μαίνονται οι μάχες σε όλη την Ουκρανία, απειλείται η Μαριούπολη – Διπλωματικά πυρά Λαβρόφ πριν τις συνομιλίες

Πόλεμος Ουκρανία Ρωσία: Για όγδοη ημέρα μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που ξεκίνησε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου με την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος.

Εν αναμονή του σημερινού (3/3) δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων στο Δάσος της Μπελαβέζα στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, η κατάσταση που διαμορφώνεται προκαλεί ανησυχία για τη διάρκεια του πολέμου, τα θύματα και τους εκτοπισμένους Ουκρανούς.

Πόλεμος Ουκρανία Ρωσία διαπραγματεύσεις Λευκορωσία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά ότι προσπαθεί να αναβάλει τις συνομιλίες, αλλά διαβεβαίωσε πως αυτές θα διεξαχθούν κανονικά. Οι ουκρανική πλευρά έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης (3/3).

Λίγο νωρίτερα, με νέο βίντεο-παρέμβαση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντέχουν απέναντι στη ρωσική εισβολή.

«Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας», είπε ο Ζελένσκι και τόνισε ότι η Ουκρανία παραλαμβάνει καθημερινώς προμήθειες όπλων από τους διεθνείς συμμάχους της.

Είπε ακόμη ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ουκρανία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού: «Εδώ και μια εβδομάδα ένας άλλος ιός μας έχει επιτεθεί», είπε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή.

Οι Ρώσοι σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ (ΛΔΝ), Έντουαρντ Μπασούριν, απείλησε σήμερα (3/3) ότι οι δυνάμεις της ΛΔΝ και ο ρωσικός στρατός μπορούν να αρχίσουν στοχευμένα πλήγματα στη Μαριούπολη, αν οι ουκρανικές δυνάμεις δεν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Όπως ανέφερε ο Μπασούριν, πως έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση της Μαριούπολης. Η Ρωσία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές ισχυρίζονται πως έχουν πλέον περικυκλώσει την πόλη 430.000 κατοίκων στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη (1/3), ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε ότι οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές του Ντονιέτσκ σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους έναν αριθμό οικισμών, συγκεκριμένα τους Βινογκράντνογιε και Βοντιάνογιε, αλλά και το χωριό Σαρτανά όπου το Σαββατοκύριακο είχαν σημειωθεί οι πρώτες απώλειες Ελλήνων ομογενών.

«Έπεσε» με κάθε επισημότητα η Χερσώνα

Η Χερσώνα έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που έπεσε στα χέρια των Ρώσων, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης χθες, Τετάρτη 2 Μαρτίου, καλώντας τους κατοίκους στο Facebook να υπακούσουν τους «ενόπλους που ανέλαβαν τη διοίκηση της πόλης».

Η Χερσώνα, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν 300.000, βρίσκεται μεταξύ του Μικολάιβ και της Νέας Καχόβκα.

Τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν προς το Χάρκοβο

Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (3/3) ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια, νοτιοανατολικά του Χαρκόβου.

Με 27.000 κατοίκους, κατά κύριο λόγο ρωσόφωνους, η Μπαλακλίγια βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από το Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, και αποτελεί σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Χάρκοβο, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και μετρά πολλές απώλειες άμαχου πληθυσμού. Όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, 34 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από τους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο. Η ίδια πηγή αναφέρει επίσης 285 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά.

Το Κίεβο προετοιμάζεται για μεγάλη μάχη – Οι Ρώσοι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς

Το μεγάλο κονβόι των ρωσικών στρατευμάτων που κινείται προς το Κίεβο δεν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προέλασή του, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών που δημοσίευσε το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το κύριο σώμα της μεγάλης οχηματοπομπής που προελαύνει προς το Κίεβο παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης καθώς καθυστερεί λόγω της σταθερής ουκρανικής αντίστασης, μηχανικής βλάβης και κυκλοφοριακής συμφόρησης», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Η οχηματαπομπή σημείωσε μικρή ευδιάκριτη πρόοδο σε τρεις ημέρες», σημειώνει. «Παρά τον βαρύ ρωσικό βομβαρδισμό, οι πόλεις Χαρκίβ, Τσερνιχίβ και Μαριούπολη παραμένουν στα χέρια των Ουκρανών. Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Χερσώνα, αλλά η στρατιωτική κατάσταση παραμένει ασαφής», προσθέτει στην ανακοίνωσή του.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη σκοτωθεί και 1.597 τραυματιστεί στον πόλεμο του Πούτιν. Ο πραγματικός αριθμός αυτών που έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί θα είναι σχεδόν βέβαια σημαντικά υψηλότερος και θα συνεχίσει να αυξάνεται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι σειρήνες της αεράμυνας.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του επικοινωνιακού πολέμου της Ουκρανίας.

Εν αναμονή του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που θα επικεντρωθεί στην πιθανή κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι, στο Δάσος της Μπελαβέζα στη Λευκορωσία.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα (28/2) στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, δεν είχε κανένα απτό αποτέλεσμα.

ΟΗΕ: Πάνω από 1 εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα (3/3) στη δημοσιότητα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε καταγράψει ακριβώς 1.002.860 πρόσφυγες στην σχετική ιστοσελίδα της στις 10:00 ώρα Ελλάδος, ήτοι 128.834 περισσότερους από προηγούμενη καταμέτρηση που είχε δώσει χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι στη δημοσιότητα.

«Σε επτά μέρες μόνο, είδαμε την έξοδο ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Φιλίπο Γκράντι, ο Υπάτος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη διάρκεια της νύχτας.

«Για εκατομμύρια άλλους, στο εσωτερικό της Ουκρανίας, έχει έρθει η ώρα να σιγήσουν τα όπλα για να μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια και να σωθούν ζωές», σημείωσε.