16 Μαΐου, 2024

Ουκρανία: Για εισβολή μιλούν οι ΗΠΑ – Οι Ουκρανοί «βλέπουν» ρωσική προβοκάτσια και χιλιάδες πολίτες φεύγουν από τα σπίτια τους

Ουκρανία: Για εισβολή μιλούν οι ΗΠΑ – Οι Ουκρανοί «βλέπουν» ρωσική προβοκάτσια και χιλιάδες πολίτες φεύγουν από τα σπίτια τους

Ουκρανία: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι αντιμαχόμενες δυνάμεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, μετά τη νέα κλιμάκωση που σημειώθηκε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου.

Όπως δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν πως ο Πούτιν έχει αποφασίσει πως θα εισβάλει στην Ουκρανία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αμερικάνο πρόεδρο, η Ρωσία θα στοχέυσει και το Κίεβο.

Μετά από επικοινωνία του με ηγέτες του Δυτικού κόσμου, ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε ανακοινώσεις από το Λευκό Οίκο σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. «Παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να μας διχάσει εσωτερικά και εξωτερικά, σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν συμβαίνει» είπε στην εισαγωγή του ο Τζο Μπάιντεν.

Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν τόνισε πως οι Ρώσοι κάνουν κινήσεις προβοκάτσιας και πως κατασκευάζουν ισχυρισμούς σε σχέση με «γενοκτονία στο Ντόνμπας», προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια δικαιολογία για να εισβάλουν στην Ουκρανία. Αυτό είναι απόλυτα συμβατό με το «playbook» της Ρωσίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Όπως είπε ο Μπάιντεν, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν δείξει εξαιρετική κρίση και συγκράτηση, καθώς αρνούνται να παρασυρθούν στον πόλεμο.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι θα επιτεθούν στην Ουκρανία εντός των επόμενων ημερών. Πιστεύουμε ότι θα στοχεύσουν την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μια πόλη με 2,8 εκατομμύρια αθώους κατοίκους», συνέχισε.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι μας είμαστε έτοιμοι να προστατέψουμε κάθε εκατοστό περιοχής που υπάγεται στο ΝΑΤΟ», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν θα στείλουμε στρατιώτες να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον ουκρανικό λαό», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

«Η Δύση είναι ενωμένη και αποφασισμένη. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν εισβάλει στη Ρωσία. Αλλά λέω ξανά: η Ρωσία μπορεί ακόμα να διαλέξει τη διπλωματία», τόνισε.

Επιπλέον, ο Αμερικάνος πρόεδρος προανήγγειλε συνάντηση του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν με τον Λαβρόφ στην Ευρώπη στις 24 Φεβρουαρίου. «Αν η Ρωσία κινηθεί στρατιωτικά πριν από αυτή την ημερομηνία, θα σημαίνει ότι θα έχουν κλείσει την πόρτα στη διπλωματία και θα έχουν επιλέξει τον πόλεμο. Και θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα για αυτό. Όχι μόνο από τις κυρώσεις μας, αλλά και επειδή θα έχουν να αντιμετωπίσουν την οργή του κόσμου».

«Πολλά πράγματα διχάζουν τον λαό μας και τον κόσμο μας. Ωστόσο, η ρωσική επιθετικότητα δεν είναι ένα από αυτά. Οι Αμερικάνοι είναι ενωμένοι. Η Ευρώπη είναι ενωμένη. Η διατλαντική κοινότητα είναι ενωμένη. Τα πολιτικά κόμματα σε αυτή τη χώρα είναι ενωμένα. Όλος ο ελεύθερος κόσμος είναι ενωμένος. Η Ρωσία έχει μια επιλογή μεταξύ του πολέμου και της συμφοράς που θα φέρει, και της διπλωματίας, που θα φέρει ένα πιο ασφαλές μέλλον για όλους», είπε κλείνοντας ο Τζο Μπάιντεν.

Σε ερώτηση για το αν θα ήταν μια «σοφή επιλογή» η φυγή του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι από τη χώρα του εντός των επόμενων ημερών, ο Τζο Μπάιντεν είπε πως «είναι στην κρίση του [προέδρου Ζελένσκι]».

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως [ο Πούτιν] έχει πάρει την απόφαση [για εισβολή της Ουκρανίας]», τόνισε ο Μπάιντεν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά το τέλος του διαγγέλματος. Μάλιστα, είπε πως η εκτίμηση αυτή έρχεται από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Τόνισε, πάντως, ότι μέχρι να γίνει η επίθεση, η διπλωματία παραμένει στο τραπέζι.

ΗΠΑ: Οι κυρώσεις θα μετατρέψουν τη Ρωσία σε «παρία» της διεθνούς κοινότητας

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Νταλίπ Σινγκ, είπε πως οι κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η Δύση τη Μόσχα εάν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, θα μετατρέψουν τη Ρωσία σε «παρία».

«Θα γινόταν ο παρίας της διεθνούς κοινότητας», είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αρμόδιος για θέματα διεθνούς οικονομίας, Νταλίπ Σινγκ.

Η Ρωσία «θα απομονωνόταν από τις διεθνείς αγορές» και δεν θα είχε πρόσβαση στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ούτε μέσω της Κίνας, υποστήριξε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες» στην περίπτωση που η Μόσχα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τις πηγές ενέργειας που διαθέτει.

«Έχουμε λάβει μέτρα (…) για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με τους μεγαλύτερους καταναλωτές και παραγωγούς ενέργειας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε συνεχή εφοδιασμό και σταθερότητα στις αγορές ενέργειας», τόνισε.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη πει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δεν θα τεθεί σε λειτουργία εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ο Σινγκ διευκρίνισε ότι στην πρώτη δέσμη κυρώσεων είναι απίθανο να περιληφθούν μέτρα που θα αποκλείουν τη Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές.

Τι προηγήθηκε

Το απόγευμα της Παρασκευής εξεράγη ένα αυτοκίνητο στο κέντρο του Ντονιέτσκ, στο χώρο στάθμευσης κτιρίου της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ» (DPR), της κυβέρνησης, δηλαδή, των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο που εξεράγη ανήκε σε αξιωματούχο της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί από την έκρηξη.

Οι Ουκρανοί «βλέπουν» ρωσική προβοκάτσια

Η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις ναρκοθέτησαν ορισμένες πολιτικές υποδομές στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές επαρχία του Ντονέτσκ.

«Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη του κράτους μας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για να κατηγορηθεί η Ουκρανία για τρομοκρατικές ενέργειες» ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας.

Η υπηρεσία προέτρεψε τους κατοίκους του Ντονέτσκ «να μην φύγουν από τα σπίτια τους και να μην χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς».

Ο Ολέσκι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) της Ουκρανίας, διέψευσε τη ρωσική καταγγελία ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να απελευθερώσει με τη βία εδάφη που κατέχουν οι αυτονομιστές και πρόσθεσε ότι μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι απίθανη.

«Δήθεν, ο στρατός μας πρόκειται να επιτεθεί στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ, δήθεν για να απελευθερώσει τα εδάφη μας. Μπορώ να σας πω ότι όλα αυτά είναι απολύτως αναληθή, δεν υπάρχουν εντολές να ελευθερώσουμε τα εδάφη μας με βία. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι, αν ληφθεί απόφαση για την απελευθέρωση αυτών των εδαφών, θα υπάρξουν σοβαρές απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια εντολή στη χώρα μας», δήλωσε ο Ντανίλοφ σήμερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Εκκένωση του Ντονιέτσκ – Εκατοντάδες χιλιάδες ρωσόφωνοι της Ουκρανίας στο Ροστόφ

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα (18/2), ο ηγέτης της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ» ανακοίνωσε την εκκένωση της πόλης από τον άμαχο πληθυσμό, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

«Σήμερα οργανώνεται κεντρικά η μαζική αναχώρηση του πληθυσμού προς την Ρωσική Ομοσπονδία. Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να αναχωρήσουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι», δήλωσε ο Ντένις Πουτσίλιν σε βίντεο που μεταδόθηκε από τον λογαριασμό του στο Telegram.

«Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα δώσει πολύ σύντομα την διαταγή για επίθεση και για την εφαρμογή ενός σχεδίου εισβολής των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ», είπε.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή για να οργανωθεί η διαμονή στη Ρωσία των κατοίκων που εγκαταλείπουν Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ, καθώς και να δοθεί οικονομική βοήθεια 10.000 ρουβλίων (116 ευρώ) σε κάθε πρόσφυγα που φθάνει στην περιοχή του Ροστόφ.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της εκκένωσης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ σχεδιάζουν να στείλουν στη Ρωσία περίπου 700.000 ανθρώπους. Τα πρώτα λεωφορεία που έκαναν το δρομολόγιο Ντονιέτσκ-Ροστόφ έχουν καταφθάσει στη Ρωσία.