28 Φεβρουαρίου, 2024

Οπαδική βία: Στοιχεία για συγκοινωνούντα δοχεία συμμοριών χούλιγκανς, μπράβων και ναρκωτικών

Μετά τα επεισόδια στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχουν μπει κάποιοι χούλιγκαν που φαίνεται, πια, πως έχουν κάνει επάγγελμα αυτού του είδους τις επιθέσεις.

Το πρωί της Τρίτης (12/12), μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, παρέδωσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατάλογο με περίπου 200 ονόματα χούλιγκανς, από όλες τις ομάδες ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι δύο αρμόδιοι υπουργοί παρέδωσαν τον φάκελο με σκοπό να διερευνηθεί, επί της ουσίας, αν υπάρχει ενδεχόμενο σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Βλέποντας, ωστόσο τις κατηγορίες που απαγγέλλονται προς τον 18χρονο που ομολόγησε πως έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα στον αστυνομικό, δεν υπάρχουν σε βάρος του αυτού του είδους οι κατηγορίες.

Γιατί δε διώκεται ο 18χρονος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Σοφίας Φασουλάκη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, πιθανώς αυτή η κατηγορία δεν υπάρχει σε βάρος του 18χρονου επειδή ήταν ο μόνος ο οποίος συνελήφθη. Από τη στιγμή, όμως, που οι αστυνομικές Αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο και τους ανθρώπους που φέρεται ότι τον καθοδήγησαν, που φέρονται να του έδωσαν τη ναυτική φωτοβολίδα αλλά και τις οδηγίες για το πώς να την χρησιμοποιήσει, το επόμενο βήμα, όταν αυτοί εντοπιστούν και συλληφθούν αναμένεται να είναι η αναβάθμιση της ποινικής κατηγορίας και με τη συγκεκριμένη ποινική δίωξη, της εγκληματικής οργάνωσης, πιθανότατα και της ένταξης και συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση.

Και η κίνηση, όμως, που έγινε σήμερα στον Άρειο Πάγο με τους δύο υπουργούς δίνει ένα σήμα ότι, υπάρχουν οργανώσεις μέσα στους δήθεν οπαδούς, οι οποίοι ανακατεύονται και με άλλες δραστηριότητες, και αυτό καταδεικνύουν, όπως λένε οι πληροφορίες, τα στοιχεία που έδωσαν οι δύο υπουργοί γιατί είχαν στα χέρια τους δικογραφίες, όχι μόνο φετινές ή περσινές, αλλά από το μακρινό 2007 και τη δολοφονία του άτυχου Μιχάλη Φιλόπουλου στην Παιανία. Φαίνεται ότι, οι αστυνομικές Αρχές έχουν στα χέρια τους στοιχεία, δικογραφίες, ποινικές διώξεις, αποφάσεις της δικαιοσύνης που, σε πολλές από αυτές, τα ονόματα είναι κοινά. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που συλλαμβάνονται στο γήπεδο για επεισόδια που, λίγους μήνες ή λίγα χρόνια μετά, εμπλέκονται σε δικογραφίες με «μπραβιλίκια», άλλες υποθέσεις ή εμπόριο ναρκωτικών. Πρόκειται για ένα κουβάρι που ξετυλίγεται και, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αιτιάσεις, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει μία εγκληματική οργάνωση.

«Περιφερόμενοι» χούλιγκανς ανά την Ελλάδα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου, παράλληλα, το επόμενο διάστημα, οι Αρχές αναμένεται να προσκομίσουν και άλλα στοιχεία καθώς, αυτό που έχουν παρατηρήσει, είναι ότι, στην ουσία, έχουν να κάνουν με χούλιγκανς «περιφερόμενους» ανά την Ελλάδα, σε κάποιες περιπτώσεις, πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα. Μάλιστα, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες υποθέσεις από το πρόσφατο παρελθόν. Δεν είναι μόνο η δολοφονία Φιλόπουλου που, στη συνέχεια, συναντάμε πρωταγωνιστή αυτής της ιστορίας, στον πόλεμο του κόσμου της νύχτας. Υπάρχουν και άλλα περιστατικά όπως, για παράδειγμα, αυτό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου είχαν βγει τα όπλα -και μάλιστα τότε από θαύμα δεν είχε τραυματιστεί και κάποιος διερχόμενος.

Τότε, άρχισαν να πυροβολούνται μεταξύ τους και, όταν συνελήφθησαν διαπίστωσαν ότι πρόκειται για οργανωμένους χούλιγκανς οι οποίοι είχαν ήδη φάκελο στο τμήμα αθλητικής βίας, ωστόσο ο λόγος των πυροβολισμών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ήταν υποθέσεις ναρκωτικών. Επιπλέον, υπάρχουν επιθέσεις σε βάρος στελεχών ομάδων και μάλιστα πολύ πρόσφατα, αλλά και υποθέσεις που υπάρχουν επεισόδια και έχουν διακοπεί οι αγώνες, δύο και τρεις φορές, που έχουν γίνει σε εντελώς διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Παρόλα αυτά, οι χούλιγκανς λειτούργησαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και, όταν πια, οι αστυνομικοί άρχισαν να ψάχνουν τι συμβαίνει, διαπίστωσαν ότι μπορεί να κάνουν, από τη μία άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη, με τα ίδια πρόσωπα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εμπλουτιστεί και με άλλα πρόσωπα και με άλλες περιπτώσεις, όλος αυτός ο φάκελος που προσκομίστηκε σήμερα στις Αρχές.

Οικονόμου: Έρχονται νέες συλλήψεις

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του ατόμου που έδωσε στον 18χρονο τη ναυτική φωτοβολίδα που τραυμάτισε τον αστυνομικό κατά τα επεισόδια στου Ρέντη, του οποίου το πόδι ακρωτηριάστηκε σήμερα, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, θα υπάρξουν κι άλλες συλλήψεις πέρα από αυτή του 18χρονου, επισημαίνοντας πως ο άνθρωπος που τους προμήθευσε με φωτοβολίδες, πέτρες και ξύλα έχει κατονομαστεί και όλα τα στοιχεία που έχουν οι Αρχές στη διάθεσή τους αξιοποιούνται.

«Θα έχουμε συλλήψεις, δεν θα μείνουμε μόνη στη συγκεκριμένη σύλληψη του καθ ομολογία δράστη. Υπάρχει πλήθος στοιχείων. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να φτάσουμε στον καθοδηγητή. Έχει κατονομαστεί από το δράστη άνθρωπος που παρακίνησε τα μέλη αυτής της συμμορίας να βγουν από την εξέδρα και να επιτεθούν τους αστυνομικούς. Είναι ο άνθρωπος που εφοδίασε με όπλα, φωτοβολίδες  ξύλα πέτρες τα οποία είχε κρύψει σε χώρο εκτός γηπέδου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:  «Αναζητούμε τον άνθρωπο αυτό αξιοποιώντας με βάση πληροφορίες και  αξιοποιώντας μια σειρά από στοιχεία. Υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».