19 Μαρτίου, 2024

Να τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε μετά το σεξ για λόγους υγείας

Να τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε μετά το σεξ για λόγους υγείας

Το ασφαλές σεξ και η πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων δεν θα πρέπει να είναι οι μοναδικές σας έγνοιες, όσον αφορά την καλή υγεία και την σεξουαλική επαφή.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που οφείλετε να κάνετε μετά το σεξ, για να μην έχετε ποτέ πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με αυτό.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε και τι όχι μετά το σεξ:

Πλυθείτε
Δεν χρειάζεται να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να τρέξετε στο ντους αμέσως. Αλλά το να καθαρίσετε απαλά τον εαυτό σας μετά το σεξ θα σας προστατεύσει από μολύνσεις, όπως η ουρολοίμωξη. Πλύνετε την περιοχή γύρω από (όχι μέσα!) τα γεννητικά σας όργανα με απλό ζεστό νερό. Μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποιο πολύ ήπιο σαπούνι, αλλά εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, ή έχετε ήδη μολυνθεί, το σαπούνι μπορεί να αφυδατώσει, ή να ερεθίσουν την περιοχή. Οι άνδρες με θα πρέπει να τραβήξουν απαλά εμπρός το πετσάκι και να το πλύνουν με νερό.

ΟΧΙ στο κολπικό ντους (douche)
Ορισμένες γυναίκες νομίζουν ότι πρέπει να καθαρίσουν εσωτερικά τον κόλπο τους μετά από σεξουαλική επαφή με νερό, ή κάποια σχετικά προϊόντα καθαρισμού που κυκλοφορούν στην αγορά. Ωστόσο, η απευθείας έγχυση νερού ή άλλων καθαριστικών υγρών μέσα στον κόλπο μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες λοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει επειδή ανατρέπει τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων που προστατεύουν τον κόλπο της γυναίκας. Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε τον κόλπο σας μετά το σεξ είναι να… τον αφήσετε ήσυχο, αφού έχει την ικανότητα να αυτό-καθαρίζεται φυσικά. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι μια ήπια μυρωδιά είναι φυσιολογική και μπορεί να μην αποτελεί σημάδι κάποιου προβλήματος.

Να θυμάστε: Ο καθαρισμός μετά το σεξ δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκος
Εκτός από τα προϊόντα για κολπικό ντους, στην αγορά κυκλοφορούν και πολλά μαντηλάκια, κρέμες και σπρέι που ισχυρίζονται ότι σας βοηθούν να «φρεσκάρετε» την ευαίσθητη περιοχή σας. Μερικά από αυτά παρασκευάζονται με σκληρά σαπούνια, απορρυπαντικά, σαμπουάν, αρώματα, ή λοσιόν που μπορούν να σας προκαλέσουν ερεθισμούς. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι ένα ήπιο πλύσιμο της περιοχής με ζεστό νερό μετά το σεξ. Αποφύγετε αρωματισμένα ταμπόν, σερβιέτες, σκόνες και σπρέι, ειδικά εάν έχετε την τάση να παθαίνετε λοιμώξεις.

Αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας
Κατά τη διάρκεια του σεξ βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στην ουρήθρα σας, τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα έξω από το σώμα σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μόλυνσης. Όταν ουρείτε, απομακρύνετε αυτά τα βακτήρια. Μετά το σεξ λοιπόν, είναι σώφρον για όλους να πάνε στην τουαλέτα και να ουρήσουν. Αν είστε γυναίκα, όταν σκουπίζεστε, να το κάνετε πάντα από μπροστά προς τα πίσω για να σταματήσετε την εξάπλωση των βακτηριδίων.

Πιείτε ένα ποτήρι νερό
Δεδομένου ότι είναι καλή ιδέα να ουρήσετε μετά από το σεξ, μην ξεχάσετε να πιείτε και λίγο νερό. Όταν μένετε ενυδατωμένοι, θα ουρείτε περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα βακτήρια θα απομακρύνονται από το σώμα σας προτού προκαλέσουν μολύνσεις ή/και φλεγμονή.

Πλύνετε τα χέρια σας
Είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα βακτήρια που μπορείτε να πάρετε όταν αγγίζετε τα γεννητικά όργανα του/της συντρόφου σας. Αυτό είναι το κλειδί για να σταματήσετε τη διάδοση των λοιμώξεων. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και κάντε αυτήν τη διαδικασία μέρος της ρουτίνας καθαρισμού σας μετά το σεξ.

Καθαρίστε τα ερωτικά σας βοηθήματα
Αφού τελειώσετε μαζί τους, βακτηρίδια, ιοί και μύκητες μπορούν να παραμείνουν επάνω στα ερωτικά βοηθήματα Αυτό σημαίνει ότι τα «παιχνίδια» σας αυτά θα μπορούσαν μελλοντικά να σας μεταδώσουν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και άλλες λοιμώξεις. Καθαρίστε κάθε ένα ερωτικό βοήθημα μετά από κάθε χρήση. Ελέγξτε τη συσκευασία του για οδηγίες καθαρισμού. Είναι καλύτερα να μην μοιράζεστε τα ερωτικά σας βοηθήματα με άλλους, για να μην διακινδυνεύσετε την μεταφορά μικροβίων. Αν σχεδιάζετε να τα μοιραστείτε, προσπαθήστε να τα καλύψετε με ένα νέο προφυλακτικό κάθε φορά που χρησιμοποιούνται.