26 Απριλίου, 2024

Μπάμιες τηγανητές με κρέμα κοπανιστής

Μπάμιες τηγανητές με κρέμα κοπανιστής

Ο μπάμιες… αλλιώς κι ένα κυκλαδίτικο τυρί με ιδιαίτερη προσωπικότητα και χαρακτηριστική αψάδα. Συναντιούνται σε μια συνταγή του Γιάννη Βάσιλα από την ιδιαίτερα δημοφιλή ταβέρνα Αξιώτισσα, που βρίσκεται στο Καστράκι της Νάξου.

Υλικά

  • 500 γρ. μπάμιες
  • αλάτι
  • 150 γρ. κοπανιστή Μυκόνου ή Τήνου
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε την κρέμα κοπανιστής, ανακατεύοντας σε ένα μπλέντερ την κοπανιστή, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον δυόσμο, το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα, που θα είναι μεν αραιό, αλλά όχι νερουλό.
  2. Αφαιρούμε, με μια περιστροφική κίνηση του μαχαιριού, τον εξωτερικό φλοιό από το κωνικό καπελάκι τους, αποφεύγοντας να το τρυπήσουμε ή να το κόψουμε. Τις βουτάμε, μία-μία, σε ένα μπολ με αλάτι και κατόπιν τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί και τις ραντίζουμε με λίγο ξίδι. Τις αφήνουμε για 2-3 ώρες στον ήλιο. Αν δεν είναι εφικτό να τις λιάσουμε, τις βάζουμε, όπως είναι με το ταψί σε προθερμασμένο, στους 150°C, φούρνο, για 30 λεπτά.
  3. Πλένουμε τις μπάμιες, τις καθαρίζουμε, τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
  4. Βάζουμε την κρέμα της κοπανιστής σε ένα μπολάκι, το οποίο τοποθετούμε στο κέντρο μιας πιατέλας, κι απλώνουμε γύρω του, περιμετρικά, τις ζεστές μπάμιες.