28 Μαρτίου, 2024

Μουσακάς Θεσσαλονίκης

Μουσακάς Θεσσαλονίκης

Υλικά
1 kg μελιτζάνες σε ροδέλες
2 kg πατάτες σε ροδέλες
λάδι για τηγάνισμα
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι σε κύβους
1/2 kg κιμάς μοσχαρίσιος
1/2. kg κιμάς χοιρινός
1+1/2 κούπα ντομάτα κονκασέ
1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
λίγη ζάχαρη
λίγη ρίγανη
2 κουταλιές βούτυρο
1 κούπα κεφαλοτύρι, τριμμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο, επιπλέον
αλάτι
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μπεσαμέλ
5 κουταλιές βούτυρο
5 κουταλιές αλεύρι
4 κούπες γάλα χλιαρό
3 κρόκοι αβγού
λίγο μοσχοκάρυδο
1/2 κούπα κεφαλοτύρι, τριμμένο
αλάτι
Εκτέλεση
Αλατίζετε τις μελιτζάνες και τις αφήνετε για 1 ώρα. Tις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε.
Τηγανίζετε τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τις βάζετε σε απορροφητικό χαρτί. Τις αλατίζετε. Σε καυτό λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι. Ρίχνετε τους κιμάδες και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Προσθέτετε την ντομάτα, τον μαϊντανό, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Τα σιγοβράζετε όλα μαζί για 20 λεπτά. Στρώνετε τις πατάτες σε αντικολλητικό βουτυρωμένο ταψί. Από πάνω βάζετε τις μισές μελιτζάνες. Ρίχνετε τον κιμά και τον απλώνετε καλά. Πασπαλίζετε με το κεφαλοτύρι. Στρώνετε τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Μπεσαμέλ
Σε καυτό βούτυρο ροδίζετε το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα. Προσθέτετε το γάλα λίγο λίγο και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Μόλις πήξει η κρέμα την αποσύρετε από τη φωτιά. Tην αφήνετε να κρυώσει λίγο. Ρίχνετε τους κρόκους και ανακατεύετε γρήγορα. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, το κεφαλοτύρι και το αλάτι.
Την ανακατεύετε καλά και τη στρώνετε πάνω στις μελιτζάνες. Ραντίζετε με το επιπλέον λάδι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, μέχρι να ροδίσει καλά.
Mερίδες 6