24 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης για ρύθμιση 120 δόσεων: Με ποια προϋπόθεση ισχύει η επανένταξη – Τα δεδομένα για τις 36 δόσεις

Μητσοτάκης για ρύθμιση 120 δόσεων: Με ποια προϋπόθεση ισχύει η επανένταξη – Τα δεδομένα για τις 36 δόσεις

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και διευκόλυνση στους συνεπείς που δυσκολεύονται από την εποχή της πανδημίας και μετά

Επιστρέφουν ύστερα από χρόνια οι 120 ή 72 δόσεις, δίνοντας βαθιά ανάσα στους οφειλέτες. Πρόκειται για πολίτες που βγήκαν εκτός, λόγω αδυναμίας πληρωμής 1-2 δόσεων. Την ανακοίνωση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στην Κοζάνη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και διευκόλυνση στους συνεπείς που δυσκολεύονται από την εποχή της πανδημίας και μετά. Η αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων θα γίνεται με την καταβολή, από πλευράς οφειλέτη, δύο μηναίων δόσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η επανένταξη σε ρύθμιση ήταν ένα από αιτήματα που δέχθηκε. «Ένα από τα αιτήματα ήταν τι γίνεται, αν έχω χάσει κάποια ρύθμιση, να αναβιώσει. Η απάντηση είναι “Ναι” θα γίνεται. Θα γίνει και αυτή η ανακοίνωση. Με δύο μηνιαίες δόσεις θα μπορούν οι συμπολίτες μας να αναβιώσουν παλιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις, από τις οποίες είχαν βγει» είπε. Οι ανακοινώσεις αναμένονται από τους αρμόδιους υπουργούς.

ρύθμιση 120 δόσεων

Παράλληλα, θα υπάρξει και ένα νέο σχήμα 36-72 δόσεων για συνεπείς πολίτες που δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που δυσκολεύονται μετά την πανδημία.

«Υπάρχουν και συνεπείς συμπολίτες μας που δυσκολεύονται μετά την πανδημία. Πρέπει να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς και τις νέες οφειλές που δημιούργησαν. Θα υπάρξουν νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις», ανέφερε. χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, εξαγγέλοντας μέτρο που ισχύει για τα χρέη από την πανδημία και μετά.

Σε «ασφυξία» οι δανειολήπτες: «Φωτιά» οι δόσεις στα δάνεια από τη νέα αύξηση επιτοκίων – Πάνω από 130 ευρώ τον μήνα η επιβάρυνση για στεγαστικό 150.000 ευρώ! (Video)

Πονοκέφαλο σε χιλιάδες νοικοκυριά, που ήδη παλεύουν με τις αυξημένες δόσεις των δανείων τους, προκαλεί η νέα αύξηση επιτοκίων, 5η στη σειρά, στην οποία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αντίθετα, όλο και πιο κοντά φαίνεται να είναι το άνοιγμα της πλατφόρμα για το Market Pass χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει η ακριβής ημερομηνία.

Επιτόκια: συνεχίζεται το «ράλι» – «Υπόσχεση» Λαγκάρντ για νέα αύξηση τον Μάρτιο

Όπως ανέφερε ο οικονομικός συντάκτης Γιώργος Παππούς, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο, από το 0% φτάσαμε αισίως στο 3%! Μάλιστα έπεται συνέχεια, καθώς περιμένουμε να προστεθεί τουλάχιστον 1 μονάδα ακόμα στα επιτόκια έως το καλοκαίρι, με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να «υπόσχεται» ήδη αύξηση κατά 0,5% τον Μάρτιο.

«Βαραίνουν» οι δόσεις των στεγαστικών δανείων

Κι επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, το διάγραμμα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star δείχνει πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στη χώρα μας, από τον Ιούνιο ως τώρα. Πρόκειται για πάνω από 1,5% επιβάρυνση στη δόση που σε μεγάλα ποσά, όπως συνήθως είναι αυτά των δανείων, γίνεται δυσβάστακτη.

Το παράδειγμα με την επιβάρυνση σε στεγαστικό δάνειο 150. 000 ευρώ

Παράδειγμα είναι ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, 25ετούς διάρκειας αποπληρωμής. Η δόση τον Ιούνιο ήταν 711 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στα 850 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 140 ευρώ παραπάνω! Αν ο εν λόγω δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια της επιδότησης από τις τράπεζες που ξεκινά τον Απρίλιο, η δόση θα πέσει γύρω στα 780 ευρώ. Για τους υπόλοιπους τα πράγματα ζορίζουν και δημιουργείται πλέον ο κίνδυνος για νέο κύμα κόκκινων δανείων.